Elke van Erp van de universiteit van Maastricht heeft onderzoek gedaan naar creativiteit in relatie met ouderdom en met persoonskenmerken. Wat blijkt: ervaren experts zijn vaak creatiever dan jongeren.
Het zoveelste onderzoek dat de platitude van de creatieve snelle generatie Einstein en de de oude vastgeroeste hoog opgeleide docent naar de prullenbak verwijst
Reacties zijn gesloten.
Te betwijfelen…
Citaat:”Aangezien er eerder geen onderzoek gedaan was waarbij aspecten als leeftijd, persoonlijkheid, omgeving, effecten van leeftijd en creativiteit werden meegenomen, heeft Van Erp zelf een onderzoek uitgevoerd bij drie afdelingen van de Universiteit Maastricht.”
Natuurlijk is daar wel degelijk onderzoek naar gedaan. Waar de bovenstaande bewering vandaan komt, mag joost weten.
Ook zonder onderzoek weten we allang dat alle grote vernieuwingen op jonge leeftijd worden en werden gedaan.
Kom Hals
Natuurlijk is daar wel degelijk onderzoek naar gedaan.
Referenties graag Hals.
Ook zonder onderzoek weten we allang dat alle grote vernieuwingen op jonge leeftijd worden en werden gedaan.
O ja?
Onderzoek ingehaald door de feiten…
Zet alle grote ontdekkingen op een rij en de leeftijd van de ontdekkers ernaast….
Nou ja, iedereen weet het nog wel uit zijn geschiedenis- of andere les.
Poincare vermoeden
Laten we dat eens uittesten op de laatste grote ontdekking in de wiskunde: het bewijs van het Poincare vermoeden door Grigori Perelman.
*Het vermoeden werd geformuleerd door Henri Poincare in 1904. Hij was toen 50 jaar.
*Het meer algemene ‘geometrization conjecture’ werd geformuleerd door Thurston in 1982. Hij was toen 36 jaar.
*Het belangrijkste hulpmiddel om deze ‘geometrization conjecture’ te bewijzen bleek de ‘Ricci flow’ te zijn. Geintroduceerd door Richard Hamilton in 1982, hij was toen 39 jaar.
*Het bewijs werd gevonden door Grigori Perelman in 2002, hij was toen 36 jaar.
Toegegeven, geen van allen was stokoud, maar allen waren ouder dan ik nu ben….
Wiles was 41
.. toen hij in 94 (voor de eerste keer) de grote Fermat “bewees” en ik meen al gauw een jaar of vijf ouder toen hij de correcties daarop aanbracht.
Toch denk ook ik dat veel mn exacte ontdekkingen worden gedaan door relatief jonge wetenschappers, maar ik twijfel of dat voornamelijk met creativiteit te maken heeft. Het eendimensionaal kunnen leven kan ook een oorzaak zijn en de grote wetenschappers krijgen tegen wil en dank vaak ook administratieve posities (kip en ei probleem). En inderdaad Mozart had alles al geschreven toen hij heel jong overleed ;-), maar Bach en Beethoven zijn tot op hoge leeftijd doorgegaan en hebben prachtige werken gecomponeerd.
Maar dit alles is voor de oorspronkelijke vraag tamelijk irrelevant. Bij deze grote ontdekkingen gaat het om wellicht een duizend echt grote vindingen door echt grote geesten. Dat is een uitermate bijzondere groep mensen. Van geen kanten representatief.
Als ik naar mezelf kijk, ik ben als 50-plusser veel associatiever dan ik op twintigjarige leeftijd was. Reden: ik heb meer meegemaakt, meer gezien, meer gedaan en al die ervaringen komen van pas bij creatieve associaties. Hoe meer je weet hoe meer materiaal je hebt. Creativiteit heeft zowel pure hersenkracht nodig als kennis . Niet erg verrassend dus, de resultaten van het betreffende onderzoek.
De meeste belangrijke ontdekkingen worden…
….op jonge tot zeer jonge leeftijd gedaan.
Ook Darwin heeft zijn verhaal op zeer jonge leeftijd, begin twintig, verzonnen, maar hield het lange tijd achter, bang als hij was om gekielhaald te worden.
Natuurlijk zijn op alle regels wel een uitzondering te verzinnen.
Maar het verhaal van die dame boven is klinkklare kletskoek.
Argumentatie
Ik vind je argumenten niet sterk Hals. Er moet meer zijn dan alleen: “het is klinkklare kletskoek” en “alle ontdekkingen zijn op jonge leeftijd gedaan”.
Als intelligent forumbezoeker, weet je dat zelf natuurlijk ook wel
Wonderkinderen en een paar jaartallen
Wonderkinderen
Iedereen weet dat de geniale vondsten op zéér jonge leeftijd worden gedaan.
Toch is de rest van het leven niet overbodig. Daarin consolideert men, werkt men uit en toetst men zijn eigen ideeën.
Wonderkinderen: Bach, Beethoven, Mozart, Rembrandt, Michelangelo, Titiaan, Bob Dylan, The Beatles, om er maar een paar te noemen..
Een paar jaartallen erbij:
Copernicus (1473) 1514
Kepler (1571) 1601
Newton (1643) 1687
Euler (1707) 1730
Einstein (1879) 1905 en 1915
Waarbij er natuurlijk rekening mee gehouden moet worden dat de eerste ideeën in alle gevallen eerder ontstonden dan dat ze aan de wereld openbaar werden gemaakt.
U kent er zeker nog wel meer.
Jong….
Als ik Wikipedia mag geloven heeft Charles Darwin weliswaar het basismateriaal voor zijn evolutietheorie vanaf zijn 22e verzameld, maar is pas rond zijn 29e tot formulering van zijn theorie betreffende natuurlijke selectie gekomen. Toen heeft hij er nog 20 jaar aan gesleuteld….
hét moment
In jouw overzicht staat niet vermeld op welke leeftijd hij de ingeving kreeg dat dat er een evolutie was die gestuurd werd door het verschijnsel dat binnen een populatie individuen verschillen vertonen, dat de individuen die het beste aan hun omgeving aangepast zijn grotere kans hebben om te overleven en daardoor om hun kenmerken die erfelijk zijn doorgeven en dat daardoor over miljarden jaren een soort ingrijpend veranderde. Dat was hét moment van zijn uitvinding. Zijn grote “uitvinding” heeft hij dus vóór zijn 29-ste gedaan.Seger Weehuizen
Dit thema …
…werd in ieder geval onderzocht door de dames Carmen Binnewies, Sandra Ohly en Cornelia Niessen en gepubliceerd in Journal of Managerial Psychology 23 (2008), 4, pp. 438-457. Titel: Age and creativity at work
Findings:
Job control and support for creativity as well as age were unrelated to idea creativity.
However, job control and support for creativity moderated the relationship between age and idea creativity.
Age was positively related to idea creativity under high job control and negatively related to idea creativity under low job control and low support for creativity.
De stelling dat persoonlijkheid niet verandert met de jaren lijkt omstreden.
kreatief met kurk
Het valt mij altijd op dat het vooral weinig geestrijke mensen zijn die diep onder de indruk zijn van creativiteit.
“Hoe ouder mensen worden, hoe creatiever zij zichzelf inschatten;..”
Waarschijnlijk heeft Van Erp vragenlijsten ingezet en dus helemaal geen onderzoek verricht.
..”dit zou kunnen worden verklaard door het feit dat creativiteit niet afhankelijk is van het verouderen van vaardigheden en andere cognitieve processen,..”
In de eerste plaats is het verouderen van een vaardigheid geen cognitief proces maar een gevolg van bijv. nieuwe apparatuur die oude verdringt.
In de tweede plaats kan iets dat niet het geval is ook niets verklaren.
“Dat zou betekenen dat hoe meer gespecialiseerd je bent in een bepaalde taak of vakgebied, hoe makkelijker het is om buiten bestaande kaders te denken.”
Er zijn veel te weinig vakidioten, die mening deel ik.
“Wanneer men de omgeving niet als zeer dynamisch ervaart, dan is aanpassen aan de omgeving ook niet van toepassing en zullen vaardigheden ook niet dusdanig veranderen.”
En zo hobbelt het maar door. Typisch Maastrichtse kwaliteit, al is Van Erp waarschijnlijk voor deze samenvatting niet aansprakelijk.
Uiteraard is er een Amerikaanse smak echt onderzoek voorhanden. Al kan ik daar niet naar verwijzen.
Van alle wetenschappelijke kanonnen had Darwin het laagste IQ: 115 of daaromtrent. Dat kun je aan z’n theorie wel zien. Heeft IQ iets met creativiteit te maken, mevrouw Van Erp?
Willem Smit
La Chimie dans l’Espace…
waarin Van’t Hoff (23) uiterst creatief de plaatsing van atomen in een molecuul beschrijft, is voor Hermen Kolbe (59) de druppel die de emmer laat overlopen!
Lees zijn vinnige commentaar in ‘Zeichen der Zeit II’ (J. f. prak. Chem., 1877, 15, 473).
Turven van ontdekkingen leert dat de optimale leeftijd ergens tussen 20 en 35 ligt.
Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Dit jaar overleed Hans Beck, die op zijn 45ste op het idee van de Playmobil kwam.
Karejatievieteit
Terwijl er hier allerlei lijstjes verschijnen van jonge genieën en oude genieën, heeft die Elke van Erp het alleen maar gehad over de creativiteit van werknemers. Nu is creativiteit überhaupt al een begrip dat nauwelijks in een sluitende definitie is te vangen, zodat je er niets zinnigs over kunt zeggen. Een feit is, dat je Darwin, Newton, Einstein (zijn carrière als werknemer op het octrooibureau was toch niet speciaaal zijn belangrijkste prestatie) en de andere genieën toch moeilijk werknemers kunt noemen.
Ik denk ook dat voor een werkgever een ‘creatieve’ werknemer vooral een gehoorzame en betrouwbare werknemer is.
Het zou leuk zijn als Elke ook de andere kant van de medaille onderzoekt: zouden werknemers die bekend staan als duf, saai en hoegenaamd niet creatief, dat gebrek aan creativiteit óók al op jonge leeftijd aan de dag gelegd hebben? En zouden héél domme mensen reeds jong héél dom geweest zijn? En zou Adolf Hitler al heel jong een slecht mens geweest zijn? Zou Mohammed B. als vijfjarige al eens een kikker opgeblazen hebben?
Mijn hypothese is, dat het systematisch ‘jonge mensen met frisse ideeën’ in dienst nemen en ‘oude, vastgeroeste zakken’ eruit schoppen er toe zal leiden dat je evenveel Adolfjes Hitler als Zusters Theresa in dienst zal nemen, evenveel Mozartjes als Andreetjes Hazes, evenveel debielen als genieën. Dat in dienst nemen van jongeren heeft dan ook niets met kwaliteiten te maken maar alles met economische en demografische wetten.
Creativiteit van jongeren …
…impliceert niet dat ouderen dan niets waard meer zouden zijn.
Die hebben hun ervaring, rijpheid, kennis door de jaren opgebouwd en nog veel meer.