In de NRC staat ook een artikel over Finland. De harde feiten ontbreken gewoon (nederlandse journalistiek) Het Finse antwoord is overigens vrij simpel : genoeg, goede, onafhankelijke docenten en zo weinig mogelijk bureaucratie.
(nu de cijfertjes nog,nrc)
[Artikel toegevoegd :: Ralph]
Ongestelde vragen
Graag zou ik gevraagd hebben hoe men waakt over de belangen van de intelligenste kinderen in de heterogene klas. Om over hoogbegaafden maar niet te spreken. Het PISA-onderzoek is niet bedoeld om te meten in welk schoolsysteem de intelligentste leerlingen het meest opsteken. Een ander punt is de orde in de klas. Is die in Finland makkelijker te handhaven omdat de ouders met het onderwijs sympstiseren? Als ouder heb ik het gevoel dat in Nederland veel kostbare lestijd bij veel docenten verloren gaat wegens ordeproblemen. In het artikel wordt de homogene samenstelling van de Finse bevolking genoemd. Dat werkt misschien door in de klas.
Seger Weehuizen
Vertrouwen…
…in de leraren en discipline.
Toch is het moeilijk op afstand te beoordelen.
Ik licht er twee zaken uit.
Ik licht er twee zaken uit. (1) Alle docenten in Finland (ook in het basisonderwijs, dat staat er niet uitdrukkelijk bij maar het is wel zo) beschikken over een universitaire master, en (2) er is geen onderwijsinspectie en weinig management. Docenten staan er op een voetstuk omdat het gewoon heel moeilijk is het te worden. En toch is er geen tekort! Terwijl het salaris laag is!
Een aanpak die uitgaat van goede mensen i.p.v. het te zoeken in abstracte structuren en procedures, zoals hier te lande. Het vertrekpunt is vertrouwen in de docent in plaats van georganiseerd wantrouwen.
De Finse aanpak weerspiegelt dan ook precies mijn visie. Onder de omstandigheden daar zou ik graag genoegen nemen met een laag salaris omdat het werk gewoon leuk is, zoals het hoort. Neemt u van deze zaken ook kennis, excellentie Plasterk? Het is de kern van de problemen!
master meesters en meester masters
De mededeling dat Finse Onderwijzers een master diploma hebben overtuigt mij op zichzelf niet van de voortreffelijkheid van deze onderwijzers. Ik ben er in Nederland ook niet van overtuigd dat universitair opgeleide pedagogen en didaktici allemaal echt grote lichten zijn. Zelfs niet als ze hoogleraar zijn. Maar de rekenkunde van Nederlandse kwekelingen heeft wel veel indruk op me gemaakt. Als de eisen voor de andere onderdelen van het kweekschooldiploma net zo hoog waren en de eisen voor het Finse master diploma zijn kwalitatief niet minder dan die van de vroegere kweekschool dan zijn de Finse onderwijzers goed opgeleid.
Seger Weehuizen
Nou, in Nederland moet je al
Nou, in Nederland moet je al naar de universiteit om om basisschool niveau te leren rekenen;-).
Maar serieus, hoe je de opleiding tot leerkracht of docent verzwaart doet er niet toe, des te meer dat het gebeurt. Voor het voortgezet onderwijs acht ik het aantrekken van meer academici een goed middel, maar herinvoering van (het niveau van) MO is dat zeker ook. Voor het basisonderwijs zou herinvoering van (het niveau van) de kweekschool inderdaad een serieuze optie zijn.
Je zult zien dat je, als je het niveau maar drastisch verhoogt, een heel wat hoger gekwalificeerde groep mensen voor het onderwijs interesseert.
dat is niet voldoende
Je hebt gelijk: verhoog het niveau en heel veel academici zullen interesse tonen. Het is tenslotte een geweldig beroep: leraar,
Je moet er alleen wel voor zorgen dat de inbreng van die mensen op de scholen zelf serieus genomen wordt. Rt ontstaat namelijk plotseling een situatie waarbij je onervaren academici zet tussen ervaren en lager opgeleide mensen. In organisaties die goed functioneren, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar in basisscholen waar kinderen onvoldoende taal- en rekenen leren, waar vooral veel projectjes worden gedaan. Waar iedereen samenwerkt en waar het jaar gevuld wordt met nietszeggende thema’s in plaats van vakken, daar halen onervaren academici helemaal niets uit. Ze krijgen de kans simpelweg niet, ze zijn te bedreigend.
Het basisonderwijs vormt een veel homogenere groep dan het VO. Leerkrachten hebben allemaal dezelfde bevoegdheid, allemaal dezelfde opleiding (al is er natuurlijk verschil tussen kweekschool en pabo, formeel is het dezelfde opleiding). Vaak zal men een front vormen tegen “betweters” van buiten. Dat heeft iets goeds, maar kan hier voor grote problemen zorgen.
overigens: ook dit weer is een generaliserend verhaal. Niet elke basisschool en elke leerkracht voldoet aan mn beschijving natuurlijk
Laag salaris
Toen ik in 1984 mijn eerste echte baan scoorde, Natuurkunde-amanuensis aan een HBO-lerarenopleiding, zat daar een maximum van schaal 5 aan vast. Geen enkel probleem, want daar tegenover stond fantastisch werk dat een groot maatschappelijk belang diende.
Ik kon mij op dat moment dan ook niet voorstellen dat de troon waarop ik terecht was gekomen binnen relatief korte tijd zou worden verprutseld tot een melkkrukje, waarvan, als wij zo doorgaan, de poot ook nog eens af gaat breken.
Is Finland wel zo geweldig?
Ik heb het genoegen gehad om 2 maanden onderzoek te doen op een Finse universiteit (inmiddels is dat 3 jaar geleden, ik hoop dat mijn geheugen me niet in de steek laat). Ik heb toen ook een Fins wiskunde eindexamen gezien (in het Zweeds, de 2e taal van het land, dus ik kon het nog lezen ook). Dat viel zwaar tegen: niveau 2e klas. Nu lijkt het wel zo te zijn dat de leerlingen dit ook daadwerkelijk kunnen (de inhoud van het Nederlandse wiskunde onderwijs lijkt op het eerste gezicht heel behoorlijk, het grote probleem is dat leerlingen zonder hun grafische rekenmachine helemaal niets kunnen zelfs 2e klas stof niet). Vergeleken met wat de beste leerlingen hier in Engeland aan wiskunde leren is het Finse eindexamen kinderspel.
Zoals we inmiddels weten test PISA hooguit 1e klas wiskunde (en meestal zelfs dat niet). Dus met een programma als dat in Finland kun je daar best goed op scoren (waarschijnlijk is een programma van laag niveau zelfs gunstig).
100.000 meren,…
…maar ook veel muggen.
100,000 muggen
leerling 1e klas VO :
“100,000 muggen per meer zijn 100,000 meren, meneer (m/v)”
maarten