Ik kan de inhoud noch de porté van boodschap goed duiden, daarom maar een link naar het artikel in Science Guide
Reacties zijn gesloten.
Ik kan de inhoud noch de porté van boodschap goed duiden, daarom maar een link naar het artikel in Science Guide
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2025|WordPress thema door MH Themes
Marleen Barth e.a.
vinden nu ook:
“Het docententekort en de kwaliteit van docenten, zijn problemen waarvoor het hele kabinet zijn verantwoordelijkheid dient te nemen. Als Nederland zijn studenten niet meer goed kan opleiden, zal de maatschappij als geheel hier onder lijden”
Analyse
Wat ik erin denk te lezen over de plannen van Plasterk.
Hij wil het aantal treden in een schaal minder maken. Een voorbeeld om duidelijk te maken wat dit betekent. Nu krijg je als lesboer (LB) in het eerste jaar van je aanstelling 2198 euro per maand, in het tweede jaar 2251 en in het derde jaar 2302. Het aantal treden minder maken kan betekenen dat je in je eerste jaar 2198 euro per maand krijgt en in je 2e jaar 2302 euro (de 2251 euro stap wordt dus overgeslagen). Je bereikt dan ook sneller het maximum van de schaal (nu 3359 per maand voor LB bereikt na 18 jaar, dat wordt dan bijvoorbeeld bereikt na 10 jaar).
Dit heeft niks met belonen naar opleiding te maken en lijkt niet in de geest van Rinnooy-Kan. Het onderwijs heeft vergeleken met andere sectoren lange salarisschalen. Daar is echter een reden voor: in het onderwijs gaat bijna niemand ooit naar een hogere schaal, in andere sectoren ga je vaak tijdens je carriere 3 of 4 schalen omhoog. Het onderwijs heeft dus een wat ander systeem, maar met hetzelfde effect. Nu zijn veel leraren al op hun 40e aan het top van hun schaal en krijgen zij dus ieder jaar maar hele kleine salarisverhogingen. Met deze plannen zou je bijvoorbeeld op je 32e al aan het eind van je schaal kunnen zitten zonder hoop op promotie naar een hogere schaal en dus al aan de top van je inkomen zitten. Onderwijs wordt dan relatief onaantrekkelijk voor 32-plussers.
Volgens het ScienceGuide artikel wil Plasterk ook verschillende maxima in de schalen voor mensen met verschillende opleidingen. Een voorbeeld. Een HBO LBer krijgt het huidige maximum van 3359, een WO LBer krijgt 100 euro per maand meer een een gepromoveerde LBer krijgt daar bovenop weer 50 euro per maand meer. Dit is een idioot plan. Voor dit soort verschillen zijn er nu juist verschillende schalen. Als je het op deze manier invoert dan zou het heel goed kunnen dat een 32 jarige gepromoveerde minder zal verdienen dan een 32 jarige HBO’er (immers de gepromoveerde zal pas iets van 6 jaar in het onderwijs werken en de HBO’er 10 jaar). Hij zal in ieder geval niet meer verdienen. Slechts als hij aan het eind van de schaal is krijgt hij die 100 euro per maand (uit het voorbeeld) extra.
Dit lijkt mij ook niet conform Rinnooy-Kan.
Verwacht ‘nieuw’ en ‘oud’ LB-salaris
Je maakt een aantal interessante gevolgtrekkingen (leuk, morgen krijgen we het goede antwoord).
Het verkorten van de schalen lag voor de hand, en dat heeft Plasterk ook al eerder expliciet genoemd. Het is op een carriere toch een behoorlijke salarisverhoging (zie onder). Ongetwijfeld met de bedoeling dat minder leraren in de eerste tien jaar weglopen. Wat niet zo raar is: de aanvangssalarissen van de eerste twee jaren zijn in de jaren negentig kosmetisch opgeleukt, maar na tien jaar is het LB-salaris vet knudde, zeker voor academici met een eerstegraads opleiding.
Als je na 10 jaar aan je max zou zitten in plaats van na 18 jaar, scheelt dat in totaal 55.000 euro bruto, ofwel gemiddeld 3000 euro bruto per jaar (aan begin en eind geen verschil met nu, na 10 jaar groot verschil), ofwel ergens tussen 0 en 180 euro netto maandelijks in ’t handje. Na die 18 jaar maakt de loonsverhoging niks meer uit, want die heb je dan al opgesoupeerd. zie hieronder de kolommen ‘periodiek’, ‘huidige maandsalaris’, ‘nieuwe maandsalaris’ en ‘bruto verschil per maand’.
01 2198 2198 0
02 2266 2327 61
03 2334 2456 122
04 2402 2585 183
05 2470 2714 244
06 2538 2843 305
07 2606 2972 366
08 2674 3101 427
09 2742 3230 488
10 2810 3359 549
11 2878 3359 481
12 2946 3359 413
13 3014 3359 345
14 3082 3359 277
15 3150 3359 209
16 3218 3359 141
17 3286 3359 73
18 3359 3359 0
4684
Je kan best 15/6 stappen
Je kan best 15/6 stappen aanhouden, alleen d.m.v. doorstroming. Dus na trede 10 in LB naar bv. trede 5 in LC, na 5 jaar daar aan de max. (= tweedegraads). Als je vervolgens een WO-opleiding hebt gevolgd stroom je door na LD. Voor eerstegraders begint de stap in LC en dan naar LD. Bij voldoende functioneren ga je ieder jaar een trede omhoog. Dit laatste dient extern vastgesteld te worden (opleiding, algemeen functioneren, resultaten). Wanneer een docent niet aan de eisen voldoet, moet de werkgever dat helder kunnen aantonen. Het huidige ´beoordelingssysteem´ binnen heel veel scholen is momenteel niet transparant en teveel doordrenkt met willekeur. Kortom, de positie van docenten sterker te maken door uniforme meetinstrumenten.
eerst saneren
M.i. moet bij het zoeken naar financieën om de lerarensalarissen te verhogen toch begonnen worden bij de scholen zelf. Terug naar kleine gespecialiseerde scholen zonder super(betaalde) directeuren en zonder dure managers. Alleen maar met een rector en een conrector. De school mag niet meer op zijsporen geleid worden dus geen opvoedende taken krijgen en niet meer gedwongen worden om zich misdragende jongeren binnen de poorten te houden. Onderwijs is een voorrecht en geen licence to disturb. In chaotische klassen maak je geen ruimte voor talent maar snijdt je het de pas af. De overheid verwacht overal behalve bij het onderwijs dat concurrentie meer waar voor minder geld brengt. Laat haar er voor zorgen dat dat ook voor het onderwijs geldig is. Laat daarom voorlopig de andere ministers de hand op de knip houden.
-Seger Weehuizen
Eén probleem tegelijk, Seger
Als de loonsverhogingen zijn doorgevoerd, dan zou het best eens kunnen dat ze er in Den Haag vrij snel achterkomen dat in veel scholen nog steeds geen goedgeschoolde docenten voor de klas komen te staan. Ra ra, hoe zou dat toch komen?
Omdat je als hoogopgeleide docent niet voor een betuttelende onderwijsvernieuwlingsmoloch wilt werken. Jij wilt hen niet, en zij willen jou ook niet. Misschien blijft OC&W zelfs wel voor een deel met dat geld zitten, omdat de grote schoolbesturen geen eerstegraders in dienst wíllen hebben, alhoewel ik ze er ook nog wel voor aanzie om van onderbevoegden nep-eerstegraders te maken om zo alsnog aan dat geld te komen.
In ieder geval, nu het salarisprobleem uit de weg geruimd lijkt (ik ga even optimistisch uit van een goeie implementatie etc.), wordt het probleem van de grootschaligheid en de onderwijsvernieuwingen alleen maar duidelijker. En dát wordt dus, de normaalgesproken resterende drie jaren van dit kabinet, de meteen de volgende grote kluif voor Plasterk en Van Bijsterveldt. Wat moeten ze daar bij OC&W ánders de komende drie jaar doen?
Het salarisprobleem uit de weg geruimd?
Em70 schreef: “nu het salarisprobleem uit de weg geruimd lijkt…”
Je bent wel erg optimistisch. Vooralsnog zie ik geen enkel salarisverschil tussen de vandaag de dag matig opgeleide hbo-docent en de aanmerkelijk hoger opgeleide wo-docent. ook zie ik geen enkele erkenning van de *vak* docent in de vorm van een belemmering van docenten gymnastiek om Nederlands, of docenten aardrijkskunde om wiskunde te doceren. Kortom, ik zie geen anti-beunhaasbeleid. Geen bescherming van het beroep tegen onbevoegde goedbedoelende lieden, en geen bescherming van het eerstegraads gebied tegen goedbedoelende tweedegraders.
*Uiteraard* moeten we hameren op het simpelweg *noemen* van de bevoegdheden van docenten. Een tweedegrader die zich wil uitgeven voor eerstegrader? Prima, laat hem aldus publiekelijk bekend staan. Kwaliteit dient zich te bewijzen. Hup. alle behaalde kwalificaties in de schoolgids. En voor mijn part worden scholen gefinancierd naar het percentage bevoegde vaklessen dat zij weten te realiseren. Onbevoegdheid tolereren is immers goedkoper.
Ouders hebben het laatste woord over het belang van deze kwalificaties. Zij stemmen met de voeten.
Volkskrantbericht over plasterk-plan
zie: www.volkskrant.nl/binnenland/article480843.ece/Lerarensalaris_omhoog_ten_koste_van_studenten
Wordt er niet heel erg blij van: het woord schaaltje hoger komt er niet in voor- wel kortere schaal.
Een halve Kan dus, een judogreep waarbij de tegenstander je ‘overpakt’. Heb je mooi gevochten maar niets gewonnen. -Ipon!
Is er overigens werkelijk
Is er overigens werkelijk zo’n groot tekort aan basisschooldirecteuren? Zo te horen worden die salarissen wel flink opgetrokken, wellicht kan de teleurgestelde eerstegraads VO-leraar daar z’n heil zoeken als het nieuws van morgen tegenvalt.
Tekort aan basisschooldirecteuren
Ik heb totaal geen zich op hoe het is om op een basisschool te werken, en ook niet op dat eventuele tekort aan basisschooldirecteuren, maar als dat tekort er werkelijk is, lijkt het me sterk dat dat opgelost gaat worden door per maand een paarhonderd euro bovenop dat salaris te doen.
Ik vermoed, met de beperkte kennis die ik heb, dat dit een baan is die je alleen kunt doen als je ‘m fulltime doet, maar dat juist dát te zwaar is. En daar helpt geld dus ook niet tegen; je gaat je zelf niet permanent overbelasten voor een paarhonderd euro (of hoeveel het dan ook precies is) euro extra per maand.
Maar, en dat geldt dus ook voor VO-docenten, laat ze die lonen maar verhogen; ze gaan vanzelf wel zien waar de allergrootste pijn zit: de onuitvoerbaarheid van het werk onder de huidige omstandigheden.
Dus weg met de te hoge werkdruk, weg met de onderwijsvernieuwingen, weg met de gebrekkige docentenopleidingen, weg met de onrechtvaardigheden in het beloningsbeleid en dus weg met de grootschaligheid.
Zolang de goedgeschoolde mensen uitstromen en/of wegblijven en wij op deze punten blijven hameren, komen ze er wel achter dat het geen zin heeft om deze problemen te blijven negeren. Hoe meer lekken ze dichten, hoe meer de overige lekken de aandacht gaan trekken.