wijze raad van het MKB en hun VNO-NCW vrienden

hoera : werkgevers hebben een opinie over onderwijs ; het perbericht (novum) staat aan het eind van dit commentaar ;

een mening hadden ze trouwens, van tijd tot tijd, vroeger ook al – een periodieke mening, zeg maar (wat niet refereert aan de periodieke verhoging) ; maar nu hebben ze ook een mening over de salariering van leraren ;

surprise – het MKB, de consort van VNO-NCW, zingt mee ; de MKB centen^tellers cohabiteren met hun grotere ondernemer^broeders en zingen samen het loflied van de selectieve beloning, weer eens iets anders dan 2 kopen 3 betalen, of andersom ;

en nu halen de consorten er ook nog de CITO nitwits erbij, deze inverte instelling die precies kan meten (“testen”) of het onderwijs aan 4-, 8- en 12-jarige leerlingen wel rendeert ; rendeert zó dat de kuikentjes op ieders niveau worden gesorteerd ; testen, die hap, verplicht testen zeggen de zeergeleerde confraters van NVO-NCW-MKB er bij ;
wat enorm, wat al wijsheid ; wat suf dat niemand dat eerder heeft bedacht ; wat nuttig advies van onze vaderlandse middenstandige toeters ;

edoch, foutje – aan het advies onbreekt de ultieme paragraaf ; de confraters hebben verzuimd om erbij te zeggen wat dan wel het doel van al dat onderwijs en alle testerij zal wezen ;
laten we behulpzaam zijn en raden : gaat het erom, de kinderen van vroegs af aan te conditioneren (“opvoeden” klinkt natuurlijk beter) tot de gewillige gehoorzame serviele consumenten, waar het MKB zijn raison d’être aan ontleent ; hoe treffend dit lange termijn denken, waarop het VNO-NCW zich laat voorstaan ; alles met de middelen van selectieve salariering en verplichte testing ;

alleen, de vraag komt op, een vraag van lang geleden maar nog steeds actueel :

hoe zat het ook al weer met het leerling^wezen, het onderwijs veld tussen theorie en praktijk ? het praktisch leren, stages, en dan niet alleen op ambachtelijk niveau maar net zo goed in de vmbo, havo en vwo stromen van het onderwijs ; in het bijzonder betreffende leerlingen tussen 12 en 18 jaar, maar zelfs daarvoor en ook nog daarna ?

de kleine minderheid van bedrijven niet te na gesproken, vergelijk de sitatie van het leerling^wezen eens met, bijvoorbeeld, duitsland of singapore ?

wie zei daar “fun stage”, hang^jongeren ? criminelen ? hoeveel leerlingen zijn er niet gedesillusioneerd door het verzaken van de liaison tussen bedrijfsleven en onderwijs ?
hoe gretig waren NVO-NCW en MKB steeds, de afgelopen 40, 50 jaar, om dit praktijk gerichte onderwijs te faciliteren, daadwerkelijk te ondersteunen, mee te financieren ?

de echo roept : we stellen voor dat de salariering selectief verbeterd moet worden ; we betalen al belasting ; en die kan dan weer heel geschikt naar de betere selectieve salariering van goedgekeurde leraren ; hoe sorteer je die ? leuke klus voor gdeclasserde managers uit het onderwijs, of voor overbodige ambtenaren op het ministerie ? ;
welnu, rapport^schrijvers bij VNO-NCW-MKB : er zijn wel betere, effectieve vormen van geldôverdrachten in het onderwijs te bedenken ; hun rapportcijfer tot nu toe : een 2.

persbericht :
advies: alleen meer loon voor goede leraar
uitgegeven op woensdag 14 maart 2007 om 09:57:14

(Novum) – De salarissen van leraren moeten niet over de gehele linie worden verhoogd, maar alleen voor docenten die goed functioneren. Bovendien moeten lerarentekorten in bepaalde vakken, zoals bètavakken, worden opgelost door deze groep docenten beter te betalen. Dat staat in een kwaliteitsagenda voor het onderwijs die MKB-Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW woensdag hebben gepresenteerd.

De Tweede Kamer besloot vorige maand de onderwijsvernieuwingen in de afgelopen jaren aan een parlementair onderzoek te onderwerpen. VNO-NCW zegt met de kwaliteitsagenda een voorzet te willen geven. Met een gedifferentieerd salaris wil de organisatie het onderwijs concurrerender en dus aantrekkelijker maken. Leraren moeten zo behouden blijven voor het onderwijs en de kennisoverdracht. Nu kunnen leraren alleen meer verdienen als zij een managementfunctie bekleden.

De ondernemers stellen verder voor om kinderen regelmatig verplicht te laten testen op hun niveau. Dit moet leiden tot een succesvol achterstandenbeleid. De kinderen zouden op 4-, 8-, en 12-jarige leeftijd op hun niveau kunnen worden getest. Ook de Citotoets moet volgens de organisatie verplicht worden gesteld. In deze Eindtoets Basisonderwijs moet bovendien aandacht worden geschonken aan technische aanleg en competenties.

7 Reacties

  1. Ruzie en chantage
    Het is een terugkerend onderwerp en natuurlijk te gek voor woorden om leraren met dezelfde opleiding verschillend te willen belonen.
    Inderdaad, wie maakt uit wie een goede leraar is?
    Luie leraren die goed kunnen netwerken of de leukste leraren in de lerarenkamer zullen de hoogste beloningen gaan ontvangen.
    Interessant is om in dit kader het artikel “Blijf uit de buurt van alle vergaderingen” in het NRC/Handelsblad van zaterdag 4 november te lezen, waarin beschreven wordt hoe de ‘papercliprechtbuigers’ de hoogste posities c.q. salarissen in de wacht weten te slepen.
    Het gaat daarin over de kantoorcultuur, maar kan met evenveel recht op het onderwijs worden toegepast.
    Iedereen weet dat de beste leraren in de klas meestal niet de hardste schreeuwers zijn of zij die met hun goede waar te koop lopen.
    Dat heette vroeger bescheidenheid, integriteit of goede beschaving.
    Wat het zal opleveren?: chantage door de directie en ruzie in de docentenkamer.

  2. De rector van het Barlaeus in Trouw
    De malaise in het leraarschap houdt zeker verband met het aanzienlijke verlies aan koopkracht in de afgelopen decennia. Zie je lesgevende babyboomers in het weekeinde nog wel eens afreizen naar hun tweede huis, moderne leraren – zeker in de Randstad – lukt het nauwelijks een gezin van één leraarsinkomen te onderhouden. Ook de dagelijkse werkomstandigheden van leraren schieten vaak tekort. Een fatsoenlijke werkplek is er vaak niet op school, om over een laptop van de zaak maar te zwijgen. Voor het imago van het beroep is dat slecht.

  3. Nederland is toets- en meetziek!
    Laat die peutertjes met rust.
    Als het zo nog even door gaat, ligt binnenkort heel Nederland bij de psychiater op de bank.
    Toetsen is goed, op het einde van de basisschool, op het einde van het voortgezet onderwijs, op het einde van het HBO of de Universiteit.
    Maar laat die kleine kinderen met rust.
    Laat ze spelen, laat ze spelenderwijs leren, leer ze lezen, schrijven, rekenen en nog een paar eenvoudige dingen.
    Vertel ze mooie verhalen en schets ze mooie vergezichten.
    Dat zal hun nieuwsgierigheid opwekken en is het begin van leergierigheid.
    Hou op met dat toetsen, laat die peutertjes met rust…..!

    • Wat doet deze bijdrage (toets) hier?
      Hals, het is niet de bedoeling van een forum om een onderwerp, dat jou kennelijk na aan het hart ligt (en mij overigens ook) bij elke discussie te gaan invoeren. Da’s gewoon niet zo netjes.

      • Nog even lezen..
        ..(boven).., Hinke.
        Seger gaat er (onder) ook op in.
        We hebben scholen om de kinderen de kans, de gelegenheid én de tijd te geven om zich te ontwikkelen.
        Seger spreekt over zoiets als cultuuroverdracht.
        Dat is iets anders dan drillen en klaar stomen voor een slavenmaatschappij.

  4. Arme docent
    De leraren in Nederland verdienen 30% minder dan hun collega’s in Duitsland en aanzienlijk minder dan de leraren in de ons omringende landen.
    Alleen de leraren in de V.S. nog minder, maar zij houden door de veel lagere inkomstenbelasting toch meer over.
    Uiteindelijk zijn de Nederlandse leraren, netto gezien, het slechtste af.
    Alleenverdieners in het onderwijs kunnen sinds de invoering van de euro hun hoofd nauwelijks boven water houden.
    Alleenstaande docenten met kinderen hebben een probleem.

  5. enige kanttekeningen
    Enige kanttekeningen:
    Het testen van 8-jarigen kan wel zin hebben als daardoor goede leerlingen sneller door de lagere-school-stof mogen gaan of in de volgende periode tot hun twaalfde levensjaar weer die dingen mogen leren die vroeger voor aankomende VWO-leerlingen nomaal waren: rekenen, ontleden en Frans (Engels is natuurlijk een belangrijkere taal dan Frans maar het is erg ideomatisch en daarom minder geschikt om te leren om ook bij talen met structuren te werken)
    Ook in klassieke talen is er een groot tekort; weten de opstellers van de kwaliteitsagenda dat niet of interesseert het hen niet? En misschien is het meten van de kwaliteit van een leraar zo moeilijk dat je garanties moet bedenken voor de betrouwbaarheid daarvan.
    Jammer genoeg maken de opstellers niet duidelijk wat ze onder goede leraren verstaan. Hoe kun je dan voorstellen om goede leraren beter te betalen?
    Als verre toeschouwer denk ik dat het afschaffen van vertalen en literatuuronderwijs het niveau waarop de moderne talen gegeven worden zo zeer omlaaggetrokken heeft dat je voor het onderwijs daarin geen eerstegraders meer nodig hebt. Toen ik op school zat en je moest leren om in goed Nederland te vertalen had je leraren nodig die zowel goed in de brontaal als in de doeltaal waren. Mede vanwege het niveau van de teksten waren een goede algemene ontwikkeling naar academische maatstaven en een academische denkwijze voor een leraar beslist noodzakelijk. Ik ben voor academici in het VWO maar ze moeten wel als zodanig kunnen functioneren.
    Als ouder steekt mij de utilitaire kijk op onderwijs. Onderwijs aan VWO-ers moet weer cultuuroverdracht worden. Bovendien denk ik dat een ruime algemene ontwikkeling bij vrijwel elk academisch beroep een prae is.

Reacties zijn gesloten.