Plasterk over topsalarissen in het onderwijs

Onderstaand stukje stond in Trouw van 14 maart 2007.
============================================
Plasterk wil af van topsalarissen

Minister Plasterk vindt het ‘spijtig’ dat veel universiteitsbestuurders meer verdienen dan een minister. Dat bestuurderssalaris kan oplopen tot 267.000 euro, tegen 158.000 euro voor een minister.

In 2005 verdienden 37 universiteitsbestuurders meer dan een minister, bleek in december uit cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken. De inmiddels vertrokken bestuursvoorzitter Thijs Wöltgens van de Open Universiteit spande de kroon: hij verdiende 267.000 euro. Daar zaten ook werkgeverslasten en zijn pensioen bij.

De vereniging van universiteiten VSNU bemoeit zich niet met de salariëring van afzonderlijke bestuurders. Vorige maand stelde de vereniging een nieuwe ‘code voor goed bestuur’ vast, en daarin is geen maximumsalaris voor bestuurders opgenomen. De code bepaalt slechts dat het salaris zo hoog moet zijn dat er “deskundige bestuurders kunnen worden aangetrokken en behouden”.

Minister Plasterk van Onderwijs betreurt dat, zei hij gisteren op vragen van de SP-Kamerfractie. De regel dat ambtenaren niet méér mogen verdienen dan een minister, is al door het vorige kabinet vastgesteld. Het nieuwe kabinet heeft afgesproken dat die norm ook moet gaan gelden voor de semipublieke sector, waartoe onder meer ziekenhuizen, de publieke omroep en universiteiten behoren.

Maar de minister kan de universiteiten niet dwingen de salarissen van hun bestuurders aan te passen. Een commissie onder leiding van oud-minister Dijkstal doet momenteel onderzoekt naar de norm voor de semipublieke sector. Daar wacht Plasterk op. Intussen gaat hij slechts met de universiteiten ‘overleggen’, kondigt hij aan.

Overigens verdienden ook vijftien hoogleraren en één docent meer dan de gemiddelde minister, zo bleek uit de cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken.
==================================================

11 Reacties

  1. Algemeen bekend…
    …vriendjes vragen elkaar tegen een dijk van een salaris onder het mom van ‘deskundigheid moet betaald worden’.
    Zo worden ook de senior-docentschappen en lectoraten onder vriendjes verdeeld.

  2. Ik dacht: laat ik hier niet op reageren
    maar ik kan het toch niet laten. Dit slaat, op hemeltergende wijze, alle normen van fatsoen. Het enige wat Woltgens hiermee etaleert is dat hij een rover is.

    Ik heb zo genoten van Heertjes: die zegt het luid en duidelijk, dit is roversvolk.

    Het moet uit de lengte of uit de breedte. Als jij een ton teveel hebt, dan heeft er ergens een basisschool een ton te weing. Die man (ik bedoel de heer Weultgens) kan, als hij de helft van zijn geld afstaat (nou ja, doet hij ook: belasting), een jaar lang de personéelkosten van een modale basisschool bekostigen. Wordt je dan niet woedend?

    Die docent en (een van die) hoogleraren die meer verdienen, dat zijn vast en zeker Ad V. en Mark P. die dankzij hun inspanningen voor BON tonnen hebben gecasht 😉 (Krijgen ze uberhaupt wel een onkostenvergoeding: ik heb de contributie nog steeds niet overgemaakt voor het komend jaar).

    Overigens, hebben jullie Plasterk gisteren gezien: zag er goed uit, hij lijkt zijn ‘schwung’ al te hebben hervonden. Een ónpolitieke politicus: hij was helder en hij had een klein glimlachje om de mond als van iemand die er zin in heeft. De God van de atheisten heeft hem reeds begeesterd.

  3. Roversvolk
    In het bedrijfsleven is er in wezen altijd een tegenmacht. Binnen bedrijven zijn dat de aandeelhouders als het gaat over de beloning van de baas. De aandeelhouders kijken hierbij niet zozeer naar het absolute bedrag maar of de baas meer voor hun verdient dan hij hun kost. Binnen de overheid kennen we dat niet. Daar moet je dus een norm bepalen. Intern kan dan het salaris van de premier genomen worden, wat van mij overigens best omhoog mag. Je moet echter ook extern mensen kunnen werven. Je zou dan met een schaarste toeslag kunnen werken. Daar schaarste tijdelijk is zou deze toeslag ook tijdelijk moeten zijn.
    Onze Thijs, was dat niet een echte socialist. Wie bepaalt nu feitelijk zijn salaris, juist dat doet Thijs zelf.
    De meeste onderwijsbestuurders hebben nog nooit een bedrijf van binnen gezien, ze lopen geen enkel risico want er is geen resultaatsverplichting en ze hoeven ook geen eigen geld in het bedrijf te stoppen. Deze bestuurders hebben buiten de overheidssector geen enkele marktwaarde.
    Wie kan dan verklaren waarom een instellingsdirecteur bij bijvoorbeeld Fontys in schaal 14 of 15 zit dus zo’n 73000 tot 80000 euro en het bestuur, dat is een laag daarboven, ineens 160000 + auto. Juist, de instellingsdirecteur heeft het bestuur boven zich en de bestuurder mag het helemaal zelf bepalen.
    Corgi

    • Thijs Wöltgens….
      ….is dus een schoolvoorbeeld van links lullen en rechts zakken vullen. Ik dacht al, zo’n spreuk moet toch ergens vandaan komen. Ik zou het hem nog van harte gunnen ook, ware het niet dat hij zijn activiteiten in een maatschappelijke sector ontplooit waar ik toevallig ook werkzaam in ben. Kan die man niet betaald gaan voetballen?

    • Verklaring
      Daar heb je nou die mannetjes van Hays voor nodig. Die houden je werknemers kort en vertellen daarna dat je zelf veel meer moet verdienen. En Wöltgens als Zuiderling is het ongetwijfeld eens met de rolverdeling tussen de pastoor en de kasteelheer; “Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”.
      Het is ook leuk om op organisatieniveau naar een budget te kijken. Het salarisbudget is met 2,5% gestegen; de 98 werknemers hebben een salarisverhoging van 2,3% gekregen (en blij dat ze waren). De 2 directeuren hebben dus c.p. een salarisverhoging van 12,3% gehad.

    • konden we maar een eerlijk antwoord krijgen
      Ik weet niet of er mensen uit het bedrijfsleven zijn die de discussies op deze site volgen. Maar als ze er zijn hoop ik dat ze hun laptop nemen om ons te vertellen of hun bedrijf wel of niet bereid zou zijn om Woeltgens voor hetzelfde salaris in dienst te nemen als hij nu heeft.

  4. Ooit gehoord dat er geen hoogleraar gevonden kon worden
    Vroeger, toen de schalen van overheidspersoneel, inclusief de universiteiten, nog vast stonden waren er nooit problemen met het vinden van goede hoogleraren of bestuurders. En toch was het niveau van de universiteiten véél hoger. Raar!

Reacties zijn gesloten.