Een kleine greep:
– 25% van de lessen wordt door onbevoegde docenten gegeven
– 20% van de docenten krijgt te maken met burnout klachten, dit aantal stijgt snel, enkele jaren geleden was het nog maar één op de zeven, nu één op de vijf
– het aantal studenten op de lerarenopleidingen loopt sterk terug en de kwaliteit van de afgeleverde leraren loopt ook terug
– de rector van de school in Rotterdam schaft het vak Duits af, omdat hij niemand kan vinden, heeft docenten in dienst van 73 en een aantal van 67, zijn docent natuurkunde valt er zowat dood bij neer. Hij zit met de handen in het haar, alleen is hij de enige die het openlijk durft te zeggen. Wat hij meemaakt zien we allemaal. Op een van de scholen waar ik werkte zag ik in drie maanden tijd zeven docenten Duits voorbijkomen. Van native speakers zonder leservaring, werden het mensen die er over dachten om na de zomer misschien te gaan starten met de opleiding docent Duits én geen native speaker waren én geen onderwijservaring hadden. "Ik heb het voetbalteam van mijn zoontje begeleid" was een veel voorkomende zin in sollicitatiebrieven.
– werkdruk bestaat niet alleen beleving, aldus het Da Vinci College. Denise is dus inderdaad niet de enige, ook al is ze in het ongelijk gesteld er is wel wat losgekomen. Ja al die domme docenten nemen al dat werk op zich en geven allemaal bijlessen in hun eigen tijd en verlenen zorg.
– er is een tekort van 4700 fte, daarbovenop werken de huidige docenten met zijn allen 9000 fte gratis
– zelfontdekkend leren draagt vrijwel niets bij aan het leren door leerlingen, ineffectieve manier van lesgeven
Ja het gaat steeds harder en sneller richting de afgrond. Nog één of twee jaar en de hele grijze lichting is écht met pensioen, zal het onderwijs dan piepend en krakend tot stilstand komen? Hebben we dan echt de bodem bereikt? Elke keer weer denk ik dat we al op de bodem aangeland zijn, maar blijkt dat we toch nog dieper kunnen zinken.