Ict als middel en niet als doel

Graag zou ik een aantal meningen horen mbt de stelling:
‘ ict in het primair onderwijs is een middel en geen doel, leerlijnen zijn derhalve niet nodig.

7 Reacties

  1. Ik ben niet in het PO

    Ik ben niet in het PO werkzaam dus wellicht is dit een domme vraag: wat hebben leerlijnen te maken met ICT?

  2. @Marten Hoffmann

    @Marten Hoffmann

    IK neem aan dat Gosse hier een leerlijn ICT bedoelt. Dan klopt de redenering: als ICT geen leerdoel is, dan ook geen leerlijn ICT. Blijft de vraag natuurlijk of ICT een officieel leerdoel is. In het PO heet dat een kerndoel overigens. Het boekje met kerndoelen is hier:  te downloaden. Het woord informatietechnologie komt daarin wel voor: in de preambule op blz 9 wordt informatietechnologie genoemd als voorbeeld van een doel dat bij verschillende vakken voor moet komen.

    Wat er dan precies aan informatietechnologie geleerd moet worden is verder onduidelijk, maar onduidelijkheid is bijna het definiërende kernmerk van de kerndoelen.

  3. Het doel moet naar mijn

    Het doel moet naar mijn mening altijd de opleiding van de kinderen zijn, met ICT als een belangrijk middel 🙂

  4. Nog maar eens een bevestiging

    Nog maar eens een bevestiging: computers zijn hulpmiddelen en géén doel op zich, behalve als je er je beroep van wilt maken. Het gebruik van elektrische apparaten noodzaakt ons ook niet om dit als vak op te nemen.

  5. @ Henkschildman.”Het doel

    @ Henkschildman.
    "Het doel moet naar mijn mening altijd de opleiding van de kinderen zijn, met ICT als een belangrijk middel :)"
    Zelf denk ik dat ICT een middel is dat soms handig is, maar voor leerdoeleinden erg veel bezwaren heeft.
    In 1982 heb ik de eerste ICT-lessen gegeven op school. Daarna heb ik ICT gebruikt in de lessen (natuurkunde havo/vwo). Een goede les vraagt dan ongelooflijk veel voorwerk en het resultaat steekt niet uit boven een gewone bord uitleg met boekhulp. Daarbij was de afleiding er wel en bovendien is het vreselijk moeilijk om de lesstof enigszins flexibel en in het juiste tempo aan te bieden. Wat moet je doen als je de vragende, wanhopige blik in de ogen van de leerlingen ziet. Bij een borduitleg is dat wel duidelijk en relatief eenvoudig. Je kunt dan nog besluiten iets weg te laten, toe te voegen, te herhalen, anders uit te leggen of van volgorde te wisselen.
    Natuurlijk kun je (en moet je?) bij natuurkunde ICT gebruiken voor meetdoeleinden en voor bepaalde simulaties. Maar de bedoeling is dat de kennis in de hoofden van de kinderen komt en daar beklijft. Ik moet eigenlijk nog zien of geautomatiseerde metingen en simulaties wel de geeigende middelen zijn om dat doel te bereiken. Het is niet onmogelijk. Dat leerlingen als zelfstandige opdracht gebruik maken van geautomatiseerd meten, vind ik logisch. Dan kunnen ze dat al. Het lesdoel is dan niet meer het meten leren.
    Daarnaast af en toe als introductie, afsluiting of tussendoor wat leuke simulaties/filmpjes laten zien, draagt bij aan de levendigheid (en rommeligheid) van je lessen. Kan voordelig zijn.
    Verreweg de beste resultaten (een 6 op het examen was laag), heb ik meegemaakt met het meest saaie lesboek dat er was. Simpele teksten, eenvoudige zwart-wit tekeningen en gestructureerde opgaven. Als leraar kon je zelf de context en de actualiteit wel toevoegen, helemaal toegesneden op die klas. De leerlingen vonden het prachtig.
    Klaas Wilms
     

Reacties zijn gesloten.