Ik ben toch weer bevestigd in mijn stelling dat vrouwen het onderwijs verpesten.
Nu naar aanleiding van het gratis boekenpakket. De scholen ontvangen van het ministerie 320 euro per leerling voor de aanschaf van boeken en andere leermiddelen. Het gevolg is dat er gesneden moet worden in de boekenpakketten. Nu gebruikt mijn sectie er niet zoveel, maar ja, ieder voelt zich aangesproken. Of we de boeken maar niet beter kunnen afschaffen of werken met een vaste boekenset in de klas. Het was bij de dames nog niet opgekomen dat wat niet van de leerling is geen lang leven is beschoren. Maar vooral de nonchalance maakte mij boos. Ja, ik werkte toch al niet zo met die boeken, of ik gebruikte ze af en toe, want ik vind het toch wel lekker als ik mijn eigen opdrachtjes kan verzinnen.
En een beetje structuur?
Nee, zo zit ik niet in elkaar.
Nu weet ik ook wel dat een zekere balans in het leven, en dus ook in het onderwijs, het beste is dat je maar kunt hebben, maar toch.
Nu worden de basisscholen voornamelijk bevolkt door vrouwelijke docenten, en in het voortgezet onderwijs neemt dat toe.
Een beetje structuur?
Ik houd mijn hart vast voor de toekomst.
Reacties zijn gesloten.
Open deur
Ik weet dat je deze reactie graag wil, maar ik moet de open deur toch verder intrappen. Wat jij beschrijft heeft niets met vrouwen of mannen te maken maar alles met niet al te slimme of niet al te verantwoordelijke collega’s. (Het woord dom zal ik niet gebruiken)
Ik werk bij Techniek met vrijwel uitsluitend mannelijke collega’s en ook zij zijn niet erg van de structuur, niet erg van het verdedigen van het niveau van de opleiding etc. Eigenlijk proberen ze gewoon door te gaan met wat ze altijd deden en de missives van boven zo goed mogelijk naast zich neer te leggen. Ze komen een heel eind en overleven beter dan de gestructureerde types.
Bij ons zijn de gestructureerde docenten de vrouwen. Bewijs ik daarmee dat de masculinisering van de Techniek een ramp is?????
@Hinke..
Misschien ben jij, Hinke, de uitzondering die de regel bevestigt.
Het zal wel met het ouder
Het zal wel met het ouder worden te maken hebben;-), maar ik kan steeds beter met vrouwelijke collega’s opschieten. Prima samenwerking in het algemeen. Vandaag nog een hele leuke docente techniek over de vloer gehad. Is intelligent, heeft een brede interesse, werkt met moeilijke klassen.
De feminisering van het onderwijs is niet een probleem vanwege de dames zelf. Wie dat denkt beschouwt de boodschappers van het probleem als het probleem zelf.
Dat echte probleem is de wanverhouding tussen vrouwen en mannen in het onderwijs, waardoor het schort aan voldoende variatie in rolmodellen. Een vrouwelijke docent kan alleen maar goed werk afleveren als leerlingen ook regelmatig met een mannelijke geconfronteerd worden.
En ik ken veel dames die beter parkeren dan ik;-)
Allemaal wel leuk en aardig,
maar ondertussen is ’t basisonderwijs in ’n sneeuwbaltempo aan het vervrouwelijken. En dat is niet van bla bla, maar goed fout!
verparttiming
Is het probleem niet eerder de verparttiming, die een rechtstreeks gevolg is van de vervrouwelijking?
Ook,…
…maar de feminisering is een veel groter probleem dan de meesten zich realiseren, maar velen durven er niet over te spreken, omdat je al gauw als vrouwonvriendelijk wordt gebrandmerkt..
’t Ging ongeveer zo.
Kinderen werden “mondiger” en ouders minder de baas thuis. Tweetalige kinderen stroomden in steeds grotere getale binnen en de werkdruk voor meester en juf nam toe. Jonge meesters haakten af. Ergens anders was ’t leuker. Toen moesten kinderen met gedrags/cognitieve problemen ook op de basisschool opgevangen worden. De rest van de meesters haakte af en veel juffen werden zwanger en/of gingen parttime werken. Nu vallen er steeds meer juffen om, gelukkig is er “nog”(?) steeds verse aanvoer vanuit de juffenpabo. ’n Restje onderwijzers (tegen de 60), dikwijls de rugge(n)graat van de school, hoeft nog maar ’n paar jaar.
En iedereen staat erbij en kijkt ernaar.
Stelling wetenschappelijk onderbouwd ?
Nee dus.
In 2004 toonde onderzoek aan:
Samenvattend kan dus worden geconcludeerd dat er op basis van deze analyse van de PRIMA-data geen effect aangetoond kan worden van het geslacht van de leerkracht op de prestaties, houdingen en gedrag van leerlingen in het basisonderwijs. En dat geldt zowel voor het aantal mannelijke leerkrachten, voor de fase waarin de leerlingen mannelijke
leerkrachten hebben gehad, en voor het geslacht van de leerkracht in groep 8. Bovendien verschillen deze effecten (of beter gezegd: het ontbreken ervan) niet voor jongens en meisjes, noch voor autochtone en allochtone leerlingen, en evenmin voor kinderen uit lagere en kinderen uit hogere sociaal-economische milieus.
*Lees verder…*
Zie ook *hier*.
Wetenschappelijke onderbouwing…?
Volgens de ene wetenschap gaat de aarde ten onder aan het broeikaseffect veroorzaakt door de mens.
Volgens een andere wetenschap door de gedragingen van de zon.
Over de feminisering is al veel geschreven op dit forum, waarbij ook over alarmbellen die luid rinkelen.
Ach, Hals, het geeft allemaal ….
…*niets*, hoor.
Gingen die
alarmbellen maar luid genoeg rinkelen.
Dag adios.
Ongetwijfeld zijn er stapels gewichtige onderzoeken en zo, die aangeven dat op basis van analyses, e.e.a. aangetoond kan worden en verdere onderzoeken zullen vast nog wel op stapel staan. Op bon sijpelen de laatste tijd ook steeds meer figuren binnen die van alles willen onderzoeken en naar de meningen van bonleden vragen.
In mijn geval is ’t edoch echter simpel. Op al die scholen waar ik kom, vinden alle leerkrachten en ouders het erg, dat mannelijke leerkrachten bijna verdwenen zijn. Deze stelling is niet wetenschappelijk onderbouwd, slechts de mening van alle betrokkenen.