quote:
Op zaterdag 24 mei 2008 08:57 schreef saskia_89 het volgende:
heb het even vluchtig doorgekeken, heb wel aantal dingen goed, maar geen enkele berekening :S. Denk niet dat ik die 4.9 heb gehaald dus ben denk ik helaas gezakt. Had vraag 1 wel goed btw hydrolyse . Maar die was ook niet zo heel moeilijk haha.
Ik had nog een oude samenvatting in mijn rekenmachine staan, dus die helemaal doorzocht en toen kwam ik op hydrolyse, bleek het goed te zijn Best wel chill, want vraag 2 was ook makkelijk daardoor
Gelezen op forum.fok.nl
rekenmachine
Ik had de stelling van Pythagoras in het klepje van mijn jappanertje gekrast, dit was te lezen met behulp van het zonlicht. Achteraf een overbodige actie want door het inkrassen wist ik de stelling inmiddels al uit mijn hoofd.
Ik vind het onbegrijpelijk dat rekenmachines met een blijkbaar zo’n grote en uitgebreide opslagcapaciteit gebruikt mogen worden op examens. Wat wordt er nu eigenlijk getoetst, de kennis die opgebouwd is of de vaardigheid met de rekenmachine?
Ik heb zelf overigens geen idee wat Hydrolyse is, mijn talenknobbeltje zegt me dat het iets met water te maken zal hebben, maar ik heb scheikunde laten vallen op het moment dat ik een eitje moest bakken in de praktijkles. Uitstekend staaltje realistisch contextueel onderwijs, maar ik vond het stompzinnig en tijdverspillend.
Een bezorgde moeder…
Hydrolyse
Klopt.
Eiwitten kun je in stukken breken m.b.v. water. Dat heet hydrolyse. Er ontstaan dan losse aminozuren.
In het examen ging het over vetten. Ook die kunnen gehydrolyseerd worden.
Maak je overigens geen zorgen over “uit het hoofd leren.”
Al hadden de leerlingen alle boeken en schriften bij het vwo-examen scheikunde erbij gehad, het zou hen niet geholpen hebben. Sommigen zouden zelfs slechter gescoord hebben, omdat ze dan van alles waren gaan opzoeken. Daardoor zou de tijdnood nog groter geworden zijn.
De examens scheikunde (sk-1 en sk-1,2) waren belachelijk lang. Zo’n 12 pagina’s, inclusief bijlagen. Veel moeizaam leeswerk. Als je dan nog iets moet opzoeken….
De hydrolysevraag was zo ongeveer de enige waar opzoeken iets geholpen zou hebben. En dat levert dan 1 punt op van de 70. Maar bijna alle leerlingen hadden die vraag toch al goed.
En dat eieren bakken…
Ik heb toevallig vandaag nog tegen mijn leerlingen gezegd dat ze thuis maar eieren en appeltaarten moeten bakken. In de les moet er gewoon gewerkt worden. En dat kan ook heel goed een serieus practicum zijn, maar dan wel een waarin de scheikunde belangrijker is dan de context.
Rekenmachine
De CEVO (die over de eindexamens gaat) schreef over het afschaffen van de formulekaart voor wiskunde het volgende:
Bij de examens zal het gebruik van de GR [Grafische Rekenmachine] toegestaan blijven tijdens de hele zitting. De mogelijkheid om de examenzitting te splitsen in een deel zonder en een deel met gebruik van de GR zal door de CEVO worden onderzocht, maar vooralsnog stuit dit op organisatorische problemen. Daarmee blijft het dus ook mogelijk dat kandidaten informatie opslaan in het geheugen van de GR om die te gebruiken tijdens het examen. Het besluit om de formulekaart niet meer toe te staan is daarom in feite alleen maar een signaal naar docenten en leerlingen dat bepaalde kennis gewoon behoort te zijn opgeslagen in het geheugen van de leerling.
CEVO gaat er dus gewoon vanuit dat leerlingen spiekbriefjes opslaan in hun rekenmachine, het wordt gedoogd.
Lees…
… in het geheugen van de rekenmachine