Voor leraren is de examenperiode bijna net zo spannend als voor hun leerlingen. Ze hebben het er in ieder geval minstens zo druk mee.
Zolang er nog geen computer is uitgevonden die streng doch rechtvaardig de opgaven nakijkt, zullen de docenten daar elk jaar zelf dagen aan kwijt zijn. Het corrigeren van examens is een zware taak die in zichzelf al een proeve van bekwaamheid vormt: urenlang proberen geconcentreerd te blijven, de stapel papier langzaam zien slinken terwijl buiten het fijnste seizoen van het jaar zich uitrekt.
Om dan ook nog eens de beoordelingsnorm goed te hanteren, niet te strikt maar ook niet te ruim, dat is best ingewikkeld. Bij natuurkunde is er niet zo heel veel ruimte voor interpretatie, maar geschiedenisleraren moeten de betogen van leerlingen wikken en wegen. Bij docenten met hart voor hun vak én voor hun leerlingen wil dan wel eens de twijfel toeslaan.
Afgelopen dinsdag en donderdag mochten de middelbare scholieren zich wagen aan de eindexamens geschiedenis en sindsdien zoeken geschiedenisleraren op het online forum van hun beroepsvereniging VGN Kleio steun bij elkaar. Als leerlingen dat doen, is het spieken, maar hier mag dat. Dit is de queeste naar het juiste antwoord, naar de waarheid, niets minder. Het gaat er hard aan toe.
,,Wat vinden we van het antwoord ’de aanslag in Sarajevo’?” vraagt iemand. ,,Dat heb ik goed gerekend,” zegt een ander, ,,dat stond volgens mij ook in het correctievoorschrift.” Een andere collega is strenger: ,,Sarajevo wordt al genoemd in de vraag. Alleen de aanslag erbij verzinnen is bij mij niet genoeg voor een punt.”
Het is geen sinecure. ,,Kan iemand mij uitleggen hoe mijn leerlingen vraag 11 moeten interpreteren?” Een van de forumleden verzucht: ,,Toch baal ik verder wel van de starheid van zo’n correctiemodel, en de zweefvragen….”
Hier en daar lopen de gemoederen nog wat hoger op. Net als in elk forum heb je mensen die graag een beetje stangen. ,,Ik merk wel dat collega’s graag wat kritisch vermogen inleveren ten behoeve van het resultaat van hun leerlingen. We gaan toch niet een soort LAKS worden en van elke mug een olifant maken?” aldus een docent die zich in het forum ’Schooltas’ noemt. Een collega geeft hem lik op stuk met een antwoord een geschiedenisleraar waardig: ,,Laten we ons concentreren op de inhoud * Zo slecht wordt er niet gecorrigeerd. Degenen die hun vrije tijd in dit forum steken, zijn bewust met het vak bezig.”
(Trouw)
Ook de wiskundedocenten
zoeken elkaar op:
www.nvvw.nl/page.php?id=578
Het venijn zit ‘m in de staart
“Hoewel de geschiedenisleraren klagen dat zij van al hun collega’s het langst aan het nakijken zijn (door alle open vragen in het geschiedenisexamen), presteren een paar docenten het om tientallen berichten op het forum te schrijven. Volgens de statistieken van het VGN-forum is Rick Schonewille de leraar die de meeste tijd steekt in het overleg: bij elkaar wel 39 uur! Hij heeft ook een eigen weblog: geschiedenisleraar.blogspot.com
Een paar maanden geleden was er ophef over de website beoordeelmijnleraar.nl Leerlingen kunnen daar kwijt wat ze van hun docent vinden. Niet iedereen vond het idee prettig dat leraren nu een publieke steniging door anonieme leerlingen tegemoet konden zien, maar het blijkt erg mee te vallen. Het was leuk geweest om te zien hoe de leerlingen zich uitspreken over de geschiedenisleraren die uren achtereen zich onledig houden op dat forum, maar zij zijn geen van allen te vinden op beoordeelmijnleraar.nl. Blijkbaar zijn er maar weinig leerlingen die zin hebben om na school nog even cijfers uit te gaan delen aan hun docenten.”
Ik erger me veel meer aan dit commentaar onder het betreffende artikel. En bij deze geef ik m’n anonimiteit hier op (voor wie het nog niet wist); het genoemde weblog is van mij. Maar het is duidelijk natte-vinger journalistiek (en waarom, dat kun je op m’n weblog lezen 😉 )
Gauw weer terug naar m’n examens (op zondag) voordat de journalist boos wordt.