Kars Veling: wat een verademing

Het verhoor van Kars Veling was zeer verhelderend. Met aan het eind een goede suggestie, vanuit zijn optiek als schoolleider weliswaar: zorg ervoor, politiek, dat de VO-raad democratischer wordt, dat je als individuele school/docent daar inspraak hebt, zonder dat je wordt afgebrand. Dit in afwijking van de suggestie van de vakdocenten gisteren dat “Den Haag” weer meer regels moet invoeren.

16 Reacties

  1. In Kars Veling
    hoorde ik weer de gedreven schoolleider die staat voor zijn leerlingen en zijn docenten.
    Heel wat anders dan de managerstaal die tegenwoordig in de mode is.
    Maar goede schoolleiders en goede docenten zijn een schaars goed geworden.

    • Wie weet er nog hoe een echte schoolleider proeft?
      We hebben jarenlang tomaten gegeten die mooi rood en perfect rond waren, maar helaas niet naar tomaat smaakten.
      Pas toen onze oosterburen begonnen te steigeren werden we wakker en kon je plotseling in elke supermarkt een verscheidenheid aan (tros-) tomaten kopen.
      Daarvoor wist niemand hoe een tomaat hoort te smaken.

      Ik heb nog enige hoop dat de gemiddelde ouder wel in staat is om te proeven hoe een schoolleider en een docent smaken. Dat ze het onderscheid kunnen maken tussen de gelikte smakeloze soort en de echte. Desnoods met behulp van onze zuiderburen.

      Met een beetje geluk hebben we dan weer hele trosjes kleine schoolbestuurders, van kleine schooltjes.

      • Het is de vraag of je er als ouder
        veel mee opschiet als je in staat bent een industriële tomaat van een echte te onderscheiden: je krijgt alleen waterige, overrijpe of onrijpe tomaten te proeven. Voor de echte tomaat moet je misschien wel het land uit.

  2. Trek VO-raad geen te grote broek aan
    Adios verwoordde een uitspraak van Kars Veling: “Zorg ervoor, politiek, dat de VO-raad democratischer wordt, dat je als individuele school/docent daar inspraak hebt”.

    Dat lijkt me om twee redenen een vreemde uitspraak.

    1. De VO-raad is geen vertegenwoordigend orgaan van docenten of scholen. Het is een vertegenwoordigend orgaan van schoolleiders. Voor een deel lopen belangen van schoolleiders parallel aan die van leraren, of van scholen. Voor een ander deel zijn daar strijdige belangen. Het lijkt mij niet goed om de VO-raad het mandaat te geven ‘de leraren democratisch te vertegenwoordigen’. Dat zou de VO-raad wel willen, en daarom hebben ze zich ook omgedoopt van ‘VO-Schoolleiders’ in ‘VO-raad’, maar daar moeten we niet intrappen. Als de VO-raad echt het hele VO zou moeten vertegenwoordigen, kan dat alleen gaan om de belangen die leerlingen, ouders, leraren, NOP en schoolleiders gemeenschappelijk hebben en waar ze het min of meer over eens zijn. Dat zal weinig wezen, en het zou de VO-raad tot een heel andere structuur moeten brengen.

    2. Ik geloof er geen snars van dat ‘de politiek’ daarvoor kan zorgen. Je kunt net zo goed vragen of ‘de politiek’ ervoor kan zorgen dat ziekenhuismanagers de belangen van hun medisch specialisten gaan vertegenwoordigen.

    • Kars Veling,,,
      ..is schoolleider van een scholengemeenschap in Den Haag.
      Hij wil dat er beter naar hem geluisterd wordt.
      Niets mis mee toch?

    • Hij
      gaf een goede analyse van het mechanisme dat tot het ontstaan van de VO-raad heeft geleid.
      Lumpsum bekostiging en autonomie vergroting – noodzaak van financiële risicobeheersing en reserve vorming – schaalvergroting – bureaucratie toename.
      Zijn pleidooi voor meer inspraak van schoolleiders en docenten is een poging om de cementlaag tussen het veld en de managers/beslissers te doorbreken. Sceptisch geworden door de feitelijke ontwikkelingen en de economische wetmatigheden die daarbij een rol spelen schat ik de kans op succes niet hoog.
      De aanstichters van het kwaad; de politiek; kunnen zich nu verschuilen achter een muur van goede bedoelingen.

    • VO-Raad
      Couzijn schrijft: Het is een vertegenwoordigend orgaan van schoolleiders.
      Op de *website* van de VO-Raad staat toch iets anders:
      De VO-raad heeft 314 leden (bijna alle besturen in het VO) maar onze doelgroep is breder: schoolbestuurders, schoolleiders en -managers. Formeel kunt u lid worden als u een rechtspersoon bent, die één of meer scholen voor voortgezet onderwijs in stand houdt.
      *Doelgroep*: wat moet je daar mee ? Eénrichtingsverkeer ? *Democratisch* ?

    • VO-raad is voor schoolbesturen
      Ik dacht dat de VO-raad niet voor de leraren, nóch voor de schoolleiders was, maar een club van de werkgevers, dus de schoolbesturen.
      Ik neem aan dat die schoolbesturen zich goed vertegenwoordigd voelen. Die besturen zullen wel kiezen voor het bestuur van de VO-raad die op zijn beurt types als S. Slagter weer benoemt.

      • Sjoerd Slagter
        Sjoerd Slagter was voordat hij voorzitter van de VO-raad werd, voorzitter van het College van Bestuur van de stichting waar de school waar ik lesgeef onder valt. Hij was óf de drijvende kracht achter óf een meewerker aan het ‘hervormen’ van een aantal goed draaiende scholen in een organisatorische puinhoop waar de leraar totaal niet meer serieus genomen wordt. Hij wilde graag een ombuiging van veel geld besteden aan personeel naar veel geld besteden aan ‘materieel’, zodat er nu bezuinigd wordt op kwaliteit.
        Dus ik krijg koude rillingen als ik zijn naam alleen maar léés. Verder geloof ik hem niet als hij zogenaamd in de bres springt voor leraren. Hun lot laat hem koud.

        Margootje

      • VO-raad
        Ik dacht dat ik net al commentaar gepost had, maar er is blijkbaar iets misgegaan. Ik reageerde op de naam Sjoerd Slagter: voordat hij voorzitter werd van de VO-raad was hij voorzitter van het College van Bestuur van de Stichting waar mijn school onder valt.
        Hij stond achter een beleid waarin de leraar steeds onbelangrijker werd en steeds minder serieus werd genomen. Dus als ik iets van of over hem lees waarin hij opkomt voor leraren, kan ik het niet serieus nemen.

        Margootje

        • Het feit dat Slagter en zijn
          Het feit dat Slagter en zijn achterban geen 2/3 meerderheid willen, is ook een bewijs dat zij het personeel aan de kant willen schuiven. Het valt mij op dat mijn leiding een laatdunkende kijk hebben op leraren. Die zijn eigenwijs, tunnelvisionair, niet-flexibel, niet-constructief en solitair. De kloof is daardoor enorm, wat volgens mij op veel scholen het geval is. Beide partijen nemen elkander niet serieus. Dit leidt tot stagnatie en onverschilligheid. Iets wat de laatste jaren pijnlijk naar voren komt. De autonomisering van schoolbesturen heeft de positie van docenten slechts verslechterd. Dit zegt mijns inziens meer over het niveau van de managers dan dat het iets zegt over de professionaliteit van leraren.

    • Democratische VO-raad
      Ik herinner me dat Phillippens (schoolbestuurder) op deze site opmerkte dat hem onbekend is hoe Slagter tot voorzitter van de VO-raad gemaakt werd. Zijn schoolbestuur is aangesloten bij de VO-raad, maar hij heeft nooit mogen stemmen.

      Kan het zijn dat Kars Veling iets soortgelijks bedoelde? Dat de VO-raad een ondemocratische organisatie is, waar hij als schoolbestuurder zich niet in herkent?

      • Ik herinner mij zoiets, maar…
        …hoop dat politiek24.nl en de kabel dit nog eens uitzendt. Ik heb al heel wat uitzendingen opgenomen, omdat ze, afgelopen weekend, en in de kleine uurtjes herhalingen te zien zijn van de hoorzittingen.

      • Om nieuwsgierigheid te wekken
        Laat ik er dit aan toevoegen. Iemand die dicht bij het vuur (van de VO-Raad) zit, meldde me vorige week dat “er veel spanningen” in de constituerende delen van die Raad (“Het rommelde”) en dat Slagter daar maar als voorlopige oplossing gedropt is.
        Lijkt me nog meer reden om na te gaan hoe deze instantie formeel wordt samengesteld en hoe haar (nu nog recente) opstartgeschiedenis is geweest.

        • Vo-Raad = net zo schimmig
          Vo-Raad = net zo schimmig als veel schoolbesturen. Nepotistische samenstelling, bureaucratisch, weinig transparant & kwalitatief ondermaats. Slagter is het prototype van de gemiddelde schoolbestuurder: een rigide bureaucraat die holle retoriek verkoopt.

Reacties zijn gesloten.