Tineke Netelenbos, staatssecretaris van Onderwijs tijdens het eerste kabinet-Kok, dreigde de voorzitter van de belangenvereniging voor lom-scholen telefonisch met het verdwijnen van werkgelegenheid als hij niet wilde meewerken aan de totstandkoming van het vmbo. Dat heeft Nico Rosenbaum, die eind jaren negentig het Werkverband SVO lom-scholen leidde, vrijdag gezegd voor de parlementaire commissie Onderwijsvernieuwing.
Het einde van de eerste week openbare verhoren van de onderzoekscommissie bracht vuurwerk. In de ochtend had Rosenbaums vroegere collega-bestuurder Van Nierop gezegd dat het ministerie van Onderwijs de lom-scholen chanteerde.
Hij legde uit dat Netelenbos eind jaren negentig bezig was met de inrichting van het vmbo. Daar moesten een aantal schooltypes in samensmelten, waaronder de mavo, het lager beroeps onderwijs, en ook de lom-scholen voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden.
De belangenvereniging, Werkgemeenschap SVO lom-scholen, voelde daar niets voor. Men vreesde dat de expertise van de lom-scholen zou wegvallen. Voorzitter Rosenbaum vertelde hoe hij op zijn school in Utrecht gebeld werd door de staatssecretaris. Zij zei hem dat hij de enige was die weigerde aan het vmbo mee te doen. De bonden hadden ingestemd, net als de schoolbesturen van de andere schooltypen. Alleen de lom-scholen lagen dwars. Als Rosenbaum niet meewerkte, zei Netelenbos, zou alles op losse schroeven komen staan. ‘Dan zou zij de werkgelegenheid en het salaris van mijn mensen niet kunnen garanderen. Ik ben daar toen onderdoor gegaan.’ Na enige aarzeling sprak ook Rosenbaum, net als Van Nierop, van chantage.
Volgens Rosenbaum werd zijn vrees over de zorg voor zijn lomschoolleerlingen bewaarheid. Door het ‘warme bad’ van de kleine lomscholen, haalden tweeduizend kinderen per jaar het staatsexamen mavo. Na de integratie kwamen ze ‘in het koude bad’ van het vmbo terecht.
Toen kwam er, aldus Rosenbaum, van bijzondere zorg voor kinderen met leermoeilijkheden niets meer terecht.
(Bron: Volkskrant van vandaag)
Zo zo, wat een aanpak
Echte sociaal-DEMOCRATIE! Goed dat dit boven tafel komt.