Onder de titel Gewoon opnieuw beginnen: Literatuur na het barbarendom heeft J.A. Dautzenberg een indringende analyse van de teloorgang van het literatuuronderwijs gegeven. Lezenswaardig!
Reacties zijn gesloten.
Onder de titel Gewoon opnieuw beginnen: Literatuur na het barbarendom heeft J.A. Dautzenberg een indringende analyse van de teloorgang van het literatuuronderwijs gegeven. Lezenswaardig!
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2025|WordPress thema door MH Themes
Dank!
Weet je misschien of en waar dit gepubliceerd is/wordt? Eerdere inbreng van deze auteur heeft wellicht niet geholpen, maar ik heb toch de hoop dat BON een ander klimaat heeft geschapen en dergelijke onderbouwde en leesbare stukken nu misschien meer invloed hebben.
Goed ook omdat het nu eens niet om simpel rekenen en spellen gaat, maar om de overdracht van de cultuur: literatuuronderwijs.
Ook het begin vind ik sterk: er wordt feilloos aangetoond dat de zogenaamd logische gedachte om literaire begrippen los van de specifieke taal te behandelen enkel kan mislukken. Een mooi voorbeeld, vergelijkbaar met het aanleren van “onderzoeksvaardigheden” zonder specifiek vak, “reflecteren” zonder inhoud en “op tijd komen” zonder zinvolle activiteit waarvoor je er op tijd moet zijn. Eigenlijk zijn ALLE leerdoelen van tegenwoordig enkel lege en verkeerd geformuleerde abstracties van kennis en vaardigheden die binnen vakken een zinvolle plaats hebben.
Dautzenberg toont dat aan én laat zien hoe het organisatorisch en politiek tot stand is gekomen.
Literatuur na het barbarendom
Mijn stuk is te vinden op www.voncahier.nl
Daar staan nog andere stukken over hetzelfde onderwerp maar heel anders van toon en inhoud!
Zeer lezenswaardig,
Zeer lezenswaardig, inderdaad.
Subliem
BON avant la lettre.
Conclusie
De conclusie is niet mals [Laten we schuld zoeken waar ze werkelijk ligt: bij onszelf, de docenten. Die, toen de minister het niet deed, zelf de moed hadden moeten hebben om met de vuist op tafel te slaan en te roepen ‘Is het nou g.v.d. eindelijk afgelopen met die onzin!’ Die hebben meegehuild met de wolven. Die – god betere – er soms zelfs een tijdje in geloofd hebben.]
Maar ik ben het er mee eens. Alle docenten die geen last hebben van een Bijna Debiel Ervaring moeten zich organiseren. Bon.
Ik heb wat moeite …
… met je laatste opmerking, Simon.
Mea culpa?
Is het mijn schuld dat verweer tegen onderwijsvernieuwlingen democratisch werd ondergesneeuwd in sectie; school; ministerie en parlement?
Vooruit dan maar,
omdat de zon schijnt zijn hendrikush en geschiedenisleraar niet schuldig: maar de rest wel hoor! (icoon: big smile! 😉
Oké
Maar we gaan wel ketelmuziek maken bij de parlementaire onderzoekscommissie.
Als we het nu niet doen verliezen we alle geloofwaardigheid.