Nogmaals gezocht 100.000 leraren

In de Rode Hoed, 26 maart.

“Gezocht: 100.000 leraren

Debat over kwaliteit voor de klas

Alleen al in het voortgezet onderwijs vertrekt tussen nu en 2015 vijfenzeventig procent van de leraren. Aan de lerarenopleidingen en pabo’s studeert veel minder jong talent af dan er vacatures zijn. Daarom een debat over kwaliteit voor de klas op 26 maart in De Rode Hoed onder de titel Gezocht: 100.000 leraren.
Denk en praat mee over mogelijke oplossingen voor het lerarentekort! Die 100.000 goede leraren moeten gevonden worden, om de kwaliteit van het onderwijs in Nederland te behouden! Het debat wordt gevoerd op basis van aanbevelingen die tijdens een werkconferentie zijn opgesteld door alle partijen uit het onderwijsveld.

Gespreksleider: Hester Macrander.

Met: Marja van Bijsterveldt (staatssecretaris van Onderwijs), Alexander Rinnooij Kan (voorzitter SER), Jan Franssen (voorzitter SBO), Henriëtte Maassen van den Brink (Onderwijsraad), Monique Vogelzang (OCW), Jan de Vries (CDA), Mariëtte Hamer (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Sjoerd Slagter (voorzitter VO-raad), Jet Weigand (voorzitter Ouders en Coo), een docent en een leerling.

De voorstellen en nieuwe plannen uit het debat worden gebundeld in een boekje, dat op een later moment wordt overhandigd aan politici en de minister. Ook wordt het breed verspreid en bekend gemaakt via de media.

Organisatie: het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt in samenwerking met het Amsterdams Platform Onderwijsarbeidsmarkt en De Rode Hoed.”

________________________________________________________

26 maart. Gaan wu metzunalluh??

7 Reacties

  1. Eén docent. Tsjonge!
    1 docent is al meer dan 0 docenten. Maar ik kan me niet voorstellen dat hier veel waardevols uit komt.

  2. eventuele alternatieven
    Er zou ook over gepraat en nagedacht moeten worden over wat er moet gebeuren als die honderd duizend GOEDE leraren niet gevonden worden. Ik denk nu aan het VWO waarvoor bij voorkeur universitair geschoolde eerstegraadsdocenten gevonden moet worden. Zelfs als deze automatisch in schaal 12 zouden komen blijft het nog de vraag of het image van de keraar niet al te veel beschadigd is om alle vacatures daarmee vervuld te krijgen. Daarbij moeten we bedenken dat het inderdaad altijd om de leerling draait. Dat geldt zowel wanneer de leraar optreedt als dirigent in een leer- en begrijp-concert als wanneer hij een voetveeg is die op elk moment de leerling van dienst moet zijn. In het eertste geval weet de leraar wat goed voor een leerling is en daarom mag hij het leerproces leiden. Als de eerste manier van kennisoverdracht door gebrek aan goede dirigenten tot te veel valse noten leidt en we niet geloven in de sturing van het leerproces door de leerling zelf blijven er in principe nog 2 mogelijkheden over waarvoor een leerling zou moeten mogen kiezen. Colleges aan grote groepen door een begenadigd docent en afstandonderwijs, schriftelijk en/of m.b.v. de computer. Het eerste is een noodscenario maar beter dan werken met kennisarme kleurloze docenten. Het tweede, het volgen van een schriftelijke leergang die voorbereidt op het staatsexamen, zou sowieso voor een aantal leerlingen wel eens de beste oplossing kunnen zijn. Dit is nu nog niet gesubsidieerd mogelijk. Het zou goed zijn als deze alternatieven op de bijeenkomst ter sprake zouden komen maar het is de vraag of dat kan in een debat dat gevoerd wordt op basis van aanbevelingen die tijdens een werkconferentie zijn opgesteld door alle partijen uit het onderwijsveld.

    • We mogen hopen dat…
      … de komende schaarste ervoor zal zorgen dat de leraar beter betaald zal worden als lokkertje voor anderen om het onderwijs in te gaan.
      Maar ik verwacht eerder dat het Nieuwe Leren zich zal doorzetten met wat kleine correcties naar de vakinhoud toe, dat de zelfwerkzaamheid toe zal nemen en dat de docenten meer leerlingen zullen moeten gaan behappen.

    • Docententekort en lelijk lapwerk
      Als het docententekort meer voelbaar gaat worden, dan neem ik aan dat vooral de grootschaligste scholen met de moeilijkste leerlingen en het meest onderdrukkende management daar het sterkst mee te maken zullen krijgen. Want als docent vlucht je natuurlijk als het even kan naar beter werkbare omstandigheden.

      Hoe het tekort zich precies regionaal en vakmatig gaat uiten weet ik niet, maar het lijkt me dat het voor de hand ligt dat vooral taalzwakke leerlingen uit de immigrantenhoek er het meest mee te maken zullen krijgen. Juist die leerlingen zie ik niet functioneren in grote collegezalen of met afstandsonderwijs.

      Voor een bepaalde groep schaarse docenten zie ik betere tijden aanbreken: zij kunnen beter gaan bedingen onder welke voorwaarden ze les willen geven. Maar ik ben vooral bang voor heel veel lelijk politiek lapwerk waar het de openvallende gaten betreft. Als ik even wat angsten op een rijtje zet:
      – leerlingen die als noodmaatregel bepaalde vakken niet meer kunnen kiezen;
      – leerlingen die als noodmaatregel veel contacturen moeten missen en in plaats daarvan lange maatschappelijke stages moeten gaan lopen;
      – nieuwe onzekerheden en schrijnende ongelijkheden bij de betere beloning van een deel van de docenten, die weer nieuwe negatieve spanningen gaan oproepen.

      • Docententekort en kinderopvang
        Ik ben bang dat de kinderen waar Em70 het over heeft, taalzwakke leerlingen uit de immigrantenhoek, in de toekomst kinderopvang zullen krijgen in plaats van onderwijs. Aangezien de schaarser wordende docent in het algemeen liever in suburbia les wil geven (en wie kan hem dat verwijten) zullen de ‘moeilijke scholen’ genoegen (moeten) nemen met iedereen die maar voor de klas wil staan: opleiding of niet.

        Het lerarentekort zal dus grotendeels afgewenteld worden op de zwakkeren in de samenleving. Ik ben bang dat onze solidariteit inmiddels zo laag is dat dit de welgestelden geen moer kan schelen: als op hun witte school nog maar behoorlijke leraren zijn.

  3. Wie maakt er nog reclame….
    …voor dit beroep? Van alle collega’s die ik heb is er geen een die het beroep docent aan een jongere zou willen aanbevelen. De mensen die het doen zouden het beroep nooit opnieuw kiezen als ze het mochten overdoen.
    Hoe moet je onder zulke omstandigheden zo veel nieuwe docenten werven?
    Zoals reclame voor de exacte vakken steeds weer wordt gemaakt door minkukels die nog nooit één formule hebben kunnen begrijpen, zo wordt het docentschap ons aangeprezen door mensen van buiten het vak. Alles best, als ze zelf maar niet hoeven.

    • Demografisch aspest van het docententekort
      Het vinden van voldonde docenten wordt nog extra bemoeilijkt doordat het gaat om de vervanging van docenten die benoemd zijn tijdens de geboortegolf. De nieuwe lichting hoogopgeleiden is in elk gevlal niet gegroeid. (ik bedoel daarmee dat de studentenpopulatie op de universiteieten sedert de toeloop van vrouwelijke studenten niet meer groeit, vooral niet bij de “zware” studiesen veel studenten van het Hoger Beroeps Onderwijs langzamerhand niet meer als “hooggeschoold” beschouwd kunnen worden)

Reacties zijn gesloten.