Ik geef les in een zogenaamd ’tekortvak’. Classici zijn lastig te vinden en tegelijkertijd groeien de gymnasia als kool. Scholen die in een uithoek van het land liggen bieden soms LC of zelfs LD om maar een classicus te krijgen. Het stedelijk gymnasium hier begint daar niet aan, want dan zouden de tien reeds aanwezige classici ook geen genoegen meer nemen met LB.
Gevolg: (en niet alleen in mijn vak) er wordt liever een tweede- of derdejaars student aangenomen zonder enige leservaring. Je hoort dit van alle kanten, voor veel vakken: scholen kiezen voor een goedkope LIO en oudere bevoegde en ervaren schaal 12-ers zitten werkeloos thuis.
Dat is per definitie al kwalijk, maar m.i. jaagt het ook de andere bekwame docenten het onderwijs uit. Oud-studiegenoten die werken op het stedelijk gymnasium alhier ervaren een sterke verzwaring van de werkdruk doordat zij steeds weer nieuwe onervaren nog niet afgestudeerde collega’s intensief moeten begeleiden, en het schooljaar daarna “puin moeten ruimen” in klassen die van deze collega’s les hebben gehad. Ikzelf zit op een school met een kleine sectie, dus godzijdank geen wagonladingen onbekwame collega’s hier, maar er is ons door de schoolleiding nu wel een collega zonder enige ervaring in de maag gesplitst zonder dat wij daar enige inspraak in hadden. Met alle rampzalige gevolgen van dien. Juist in een kleine sectie is de draagkracht om zoiets op te vangen gering.
Geen idee hoe het bij andere vakken werkt, maar over de klassieke talen kan ik wel zeggen dat dit de leegloop alleen maar versnelt. Niet alleen zijn er weinig classici te krijgen, degenen die er wel zijn rennen hard weg omdat zij ofwel in een veel te vroeg stadium van hun studie voor de leeuwen zijn gegooid en menen niet geschikt te zijn voor het onderwijs, ofwel omdat zij hun werkdruk sterk voelen stijgen (en het werkplezier voelen dalen) om boven beschreven redenen.
Groot voordeel voor diegenen die wel in het onderwijs blijven is dat zij probleemloos kunnen ‘shoppen’ tot ze een school hebben gevonden met een degelijk team. Maar dan moeten die er nog wel zijn!
collega in de maag gesplitst.
Dit speelt ook bij andere vakken. Vooral bij keuzevakken kan het werk van onbekwame docenten in de onderbouw grote gevolgen hebben. Van het ene op het andere jaar kan de keuze voor een vak dat altijd goed in de markt lag dramatisch verminderen. Leerlingen durven het vak niet te kiezen omdat ze in de onderbouw niets geleerd hebben bij de nieuwe docente.
Klopt ja, daar zitten wij
Klopt ja, daar zitten wij (op onze school is La/Gr een keuzevak) ook mee: je durft het als school niet aan zo iemand in de bovenbouw te laten lesgeven, maar in de onderbouw kan de schade net zo goed enorm zijn.
Vraagje: Zijn er
Vraagje: Zijn er tweedegraders La/Gr?
Inderdaad is de onderbouw geweldig belangrijk bij de klassieken; ik had geluk en kan de rijtjes nog drómen… Heerlijke vakken.
La/Gr 2e graads
Ik heb ze nog niet ontmoet. Wel komt het voor dat een docent, geen classicus, die vroeger gymnasium heeft gedaan de klassieke talen voor zijn rekening nam. Niet ideaal natuurlijk. Hij presteerde het om in zijn klas van 2 leerlingen met grote regelmaat de helft van de klas eruit te sturen.
Onderbouw
Ik ben 1e grader geschiedenis, zonder “klassieke” opleiding. Opperde eens het plan mee te draaien in de 2-jarige cursus Grieks/Latijn aan de TUA. Gewoon, voor de lol. En voor het verdiepen van mijn eigen vak. Reactie van een collega: “Oh, dan kun je zo bij ons [gym] in de onderbouw klassieke talen komen geven”.
Nee
deze opleiding bestaat niet. Het is een universitaire opleiding en dus eerste graads.
potentiele schade in onderbouw
de schade die in de onderbouw kan worden aangericht is potentieel
eigenlijk veel groter: op de niet-categorale gymnasia vallen veel te
veel leerlingen af door slechte lessen in de onderbouw. grieks lijdt
hier vooral onder: er schijnen nog wel mensen te vinden zijn die zich
wat latijn herinneren van vroeger, maar zij die genoeg grieks kennen
zijn moeilijker te vinden. gevolg: slechte lessen voor grieks en
verreweg de meesten kiezen dan maar latijn. sneu, omdat grieks veel
makkelijker, leuker, mooier en belangrijker is dan het toch wel wat
derivatieve latijn (dit stel ik expres overdreven, het is mijn eigen
stokpaardje en verder niet van belang).
theologen met (vaak goede) kennis van koine-grieks, daar heb ik ook
wat tegen. het christendom is een vreemde eend in de bijt wat betreft de
klassieke oudheid.
maar ja, normaal betaald word je pas als stopt met lesgeven en je
collega’s gaat lastig vallen met “evaluaties”, “persoonlijke
ontwikkelingsplannen” (met veel engelse woorden erin natuurlijk),
“alternatieve les-strategieën” (vooral als eigenlijk alles best gaat) of
hele dagen ergens op de hei luisteren naar schapen om je aura te
synchroniseren met dat van de leerlingen. of zo iets. u begrijpt vast
wel wat ik bedoel.
Even een persoonlijke
Even een persoonlijke reactie (persoonlijk in de zin van: vanuit mezelf, niet in de zin van: op u gericht). Ik vond Grieks erg rommelig (ook overdreven;-)) en erg ingewikkeld, en ik vond het Latijn veel strakker van structuur. Modi als optativus en een vorm als het medium heb ik nooit echt doorgrond. Ook was ik geschokt door bepaalde uitspraakregels die in het Nederlands als kinderlijk zouden gelden (‘weps’ ipv ‘wesp’).
Maar Grieks is zonder meer een erg waardevolle taal en ik betreur het dat ik het moest laten vallen. Gnothi se-auton, is dat Attisch? Dat is toch de klassieke standaard?
Latijn en Grieks
Ik zit al een aantal jaren in zowel een leesclubje Latijn als Grieks.
Mijn gevoel uit mijn Gymnasiumtijd dat Grieks “leuker” is dan Latijn
en ook de overgeleverde Griekse geschriften veel interessanter zijn werd er door bevestigd.
De vele onregelmatigheden en dialecten laten je voelen dat een taal in beweging is.
Maar het doorwerken van de vormleer eist daardoor wel veel tijd.
Latijn heeft het voordeel dat haar vocabularium het leren van Frans en Engels vergemakkelijkt.
Het is fijner om de afkomst van een woord te weten dan achter de betekenis ervan te moeten
komen m.b.v. een woordenboek of de plaats van een woord in een tekst.
Keuze is daarom erg moeilijk
Ik hoop dan ook dat het in de nabije toekomst weer voor b`eta’s praktisch mogelijk zal worden
om examen in beide klassieke talen af te leggen. Een gedegen en veeleisend programma zonder flauwekul in de onderbouw zou dat mogelijk moeten maken
Hoe moet ik, classica,…
…de eerste alinea:”Classici zijn lastig te vinden” rijmen met de tweede alinea:”Ervaren schaal 12-ers zitten werkeloos thuis”?
Oh, nee, ik schreef dat in
Oh, nee, ik schreef dat in de alinea waarin ik het erover had dat het bij andere vakken ook zo is. Ik heb dat hier op het forum gelezen (ik gok ergens in een van de topics over salarisschalen) dat mensen met schaal 12 niet aan de bak komen omdat er LIO’s worden aangenomen.
Ken zelf geen classici bij wie dat het geval is. Weet wel dat op mijn vorige school de vacature die bij mijn vertrek ontstond niet werd opgevuld door een kei in het vak die solliciteerde, maar door een LIO, vanwege de schaal 12 van betreffende kei in het vak.
Ik heb het met nadruk niet alleen over mijn eigen vak, het zou dan een wel erg beperkte discussie worden.
Vacature Grieks/Latijn, salarisschaal LB
Vacature Grieks/Latijn op Sophianum SG te Gulpen hier:
Gevraagd: docent Grieks/Latijn, 9 lessen
Vereist: eerste-graads bevoegdheid
Opleidingsniveau: WO
Salarisschaal LB
Op de vacature-site van SOML (Stichting Onderwijs Midden-Limburg) staat te lezen dat alle vacatures standaard LB-functies zijn.
ja dat kan
Helaas is dat mogelijk. Na afgelopen donderdag, een nascholing over de CAO en dus de FUWA heb ik slapeloze nachten gehad, omdat ik nu merk dat veel MR-en (incluisief die van mijn school) hebben zitten slapen. Ik kan er een heel verhaal overschrijven en zal dat ook proberen te doen, maar niet nu. Wel kan ik zeggen dat de bonden dit probleem nu volledig onderkennen en inzet maken van de CAO onderhandelingen. Kort gezegd, of het buro hier inDen Haag dat gecertificeerd is past de DOCENT LC en LD functies aan zodat een DOCENT in ZIJN/HAAR VAK LC of LD kan worden, of de docenten worden volledig uit de FUWA gehaald en voor hun komen andere afspraken. Het probleem is voortgekomen uit de basis van de fuwa. Deze is op het bedrijfsleven gebaseerd en de bonden hadden gehoopt dat dit toch wel in het onderwijs opgenomen zou kunnen worden, maar de huidige LC/LD zijn te veel uitgekleed binnen veel scholen en zijn nu managment ondersteuningsfuncties. De woorden zijn donderdag tijdens de bijeenkomst waar ik was door secretaris Marin Knoop uitgesproken.
Een mogelijk gevolg kan staking zijn.
Eerstegraads docenten
Eerstegraads docenten behoren gewoon op academisch niveau betaald te worden en dan is LD wel het absolute minimum. Het uitgangspunt moet zijn een vertrouwen in de capaciteiten van de docent, dus hoort hij of zij meteen vanaf het begin op LD niveau ingeschaald te worden. Als dan achteraf blijkt dat de docent niet geschikt is kan er een functie buiten het onderwijs gezocht worden.
Nu is de situatie omgekeerd: Laat eerst maar eens zien wat je kunt en dan, misschien, gloort er aan het eind van de tunnel de LD-worst. Geïnstitutionaliseerd wantrouwen, vreselijk demotiverend en vernederend voor een academicus/-a. FUWA sucks!
Ik wil nog eens herinneren aan de POE-oproep die nog altijd openstaat.
LC is bij ons al
een schaal waarvoor je moet managen of coördineren. LD is alleen voor de voor-hossers of directie.
Overal,
..Fritzi.
Niet overal
…Hals; ik werk op een school (categoriaal gym.) waar élke docent na zes jaar werkzaam te zijn geweest in het onderwijs automatisch LC krijgt. Als docent kun je verder soms op een door pensionering vrijkomende LD-schaal solliciteren, maar dan moet je wel het nodige aan extra’s hebben gedaan voor de school.
Je moet METEEN LD krijgen
Je moet METEEN LD krijgen als academicus, dat is het minimum. Ik mag hopen dat de wal het schip keert en dat er weer fatsoenlijke salarissen komen voor academici.
Verbaas ik..
…me echt over, Em70.
Je boft.
Verwijzing
Het is een beetje onbeschaamd, maar ik zal maar even naar eigen werk verwijzen.
Scholen hebben geld om alle leraren op HAVO/VWO schaal LC te geven of alle leraren in de bovenbouw HAVO/VWO schaal LD. Het ministerie gaat er in de lumpsum van uit dat scholen dit doen. Zie deze draad.
De school van Em70 is inderdaad een uitzondering, maar doet wat volgens het ministerie de bedoeling is.
De verantwoording bij..
..de nieuwe functiewaardering was dat LC voor coördinatie en onderwijsaansturende activiteiten was en LD voor directietaken.
Anders
Dat is helaas het beeld dat is ontstaan. Ik mkoet eerst mijn boosheid hierover onder controle krijgen, dan zal ik proberen een stuk te publiceren waarin de bedoeling en de foute sporen opgehelderd worden. Ik ben momenteel furieus over de manier waarop de besturen bezig zijn geweest 2 jaar geleden. Nu zou ik een te verwijtend stuk schrijven, hebt geduld.
Ik heb het..
…hier wel zwart op wit.
Waarom weten de bonden dit niet?
Wordt het niet tijd dat we gaan staken?
De bonden …
… weten dit donders goed. Althans, ik heb hier een Schooljournaal van het CNV liggen (no3, 2006) met op de kaft een grote vette worst met label “LD” eraan en een sip kijkende docent erachter. In dit blad, inderdaad, aandacht voor het niet kunnen behalen van schaal LC, laat staan LD.
En intussen leunen ze gewoon
rustig achterover.
LD-functie, een makkie.
Gaat voor onze school niet op. De eerste de beste docent met coördinerende taken wordt direct in LD geplaatst. Academici die ooit gekozen hebben voor het ‘echte’ werk binnen het onderwijs, beginnen in LB en blijven in LB.
Bij ons ook
en ik zie dan ook de motivatie links en rechts slinken.
zwart op wit:
LB voor alle docenten
LC voor extra coördinerende en onderwijsaansturende taken
LD voor directie