Vandaag in Eén Vandaag: Fraude in het HBO?
Leerlingen trekken aan de bel. Ze klagen over het gebrek aan docenten. Sommige vakken worden zelfs helemaal niet gegeven en hoe haal je dan je diploma? Een groot aantal HBO-scholen weet hier wel raad mee. De Vereniging voor Examens spreekt van een bizarre situatie.
Vele leerlingen op diverse hogescholen verspreid over het gehele land krijgen cijfers op hun lijsten van vakken die zij nooit gevolgd hebben.
Schuld wordt gegeven aan de zogenaamde ‘output’financiering van het huidige onderwijssysteem, betaling per afgegeven diploma.
Dinsdag worden er kamervragen over gesteld.
Morgen de vernietigende uitslag van een gehouden enquête over het Nieuwe Leren bij ‘Eén Vandaag’ op Nederland 1 na het 6 uur journaal.
De aankondiging van de enquête
had ik al op het forum gezet: hier.
Goed zo, Fritzi
Laat iedereen maar kijken.
Ik denk dat het een opsteker wordt.
And the times they are a changin’
Weten jullie nog van vroeger, beste collega’s.
Kun je het je nog herinneren. Die momenten dat je aan jezelf twijfelde. Zie ik het niet gewoon verkeerd? Is het inderdaad niet veel beter dat leerlingen gecoached worden. En dan direct daarna zeker weten dat je niet zelf gek bent, maar allerlei mensen om je heen kennelijk in gezamelijkheid besloten hebben dat zwart wit is en krom recht.
Weten jullie nog dat de scholen adverteerden met nieuw, nieuwer en het nieuwste leren. En dat het gevreten werd als de eerste nieuwe haring.
Die tijden lijken voorbij.
Come [G]gather ‘round [Em]people wher[C]ever you [G]roam
And admit that the [Am]waters ar[C]ound you have [D]grown,
And acc[G]ept it that [Em]soon you’ll be dr[C]enched to the b[G]one,
If your t[G]ime to [Am]you is worth s[D]aving,
Then you’d better start s[D7]wimming or you’ll [Gmaj7]sink like a s[D]tone,
For the t[G]imes they are a-[C]cha[D]ngi[G]ng!
Knappe koppen
Op het Platform beroepsonderwijs kopt dit bericht heel anders:
“Jonge docenten omarmen competentiegericht beroepsonderwijs
By Platform beroepsonderwijs on Onderwijs
Docenten die minder dan vijf jaar voor de klas staan, zijn grotendeels voorstander van het competentiegericht beroepsonderwijs (CGBO).”
Hoe was het ook alweer? Twee halve waarheden is nog geen waarheid!
jonge docenten
Dat jonge docenten graag met het nieuwe leren bezig zijn, is niet raar. Ze hebben op de lerarenopleidingen de laatste 15 jaar niets anders gehoord. Zonder me schuldig te willen maken aan generalisatie: op een andere manier met onderwijs bezig zijn, zal voor deze collega’s niet meevallen. Ze hebben daarvoor veel te weinig inhoudelijke bagage meegekregen. Veelal hebben ze het idee dat ze voor alle vakken inzetbaar zouden kunnen zijn omdat inhoud geen rol speelt. Tja, buig dat eens om… Wat moeten ze? Herscholen??
Presley,
..wel even kijken morgen hé!
exact
Precies daarom is het zo’n gevaarlijke ontwikkeling geweest: Je kunt die mensen nu nog maar heel moeilijk ervan overtuigen dat ze eigenlijk te weinig hebben geleerd, zij hebben ook hun trots. Dachten ze opgeleid te zijn tot “homines universales novorum studiorum”, gaat nu een ouwe bok zeggen dat het achteraf onzin was. Terecht dat je dan verontwaardigd wordt, en boos op de boodschapper…
(dixit een bok van noch de jongere, noch de oudere garnituur.)
Ze moeten maar bijleren.
Niets mooiers dan een levenlang zelfstudie!
Ja, verplicht bijscholen
in vakinhoud.
Re Jonge docenten
Het kan een verklaring zijn. Ik ben dan misschien niet representatief, maar ik ben zeven jaar geleden het onderwijs ingegaan en van het begin af aan op de leraren-‘opleiding’ geïndoctrineerd met studiehuis, nieuwe leerlingen, andere (anders dan wat? een raar begrip als je zelf helemaal nieuw bent in zo’n vak) werkvormen, enfin, het hele repertoire. Desondanks dacht ik vanaf de eerste seconde: dit is volstrekte flauwekul. En ik was niet de enige.
Maar misschien is het waar dat jongeren (vanwege de mooie carriéreperspectieven misschien) vatbaarder zijn voor indoctrinatie. Het blijft toch zo dat je er wel een persoon voor moet zijn.
Ze kunnen niet beter weten..
…en hebben geen vergelijkingsmateriaal. Dus we nemen het hen niet kwalijk.
BON moet zorgen voor een mentaliteitsverandering en een nieuwe opgaande lijn.
En de jonge docenten gaan aan de zelfstudie.
Inderdaad, vakinhoud centraal.
Getruct
Dat platform beroepsonderwijs linkt door naar dit persbericht.
Daar valt te lezen:
ECABO heeft in samenwerking met de MBO Raad de vragenlijst, die voor het merendeel uit stellingen bestaat, opgesteld. ECABO is kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen en verbindt beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Ze doet dit met producten en diensten gericht op praktijkleren, competentiegericht beroepsonderwijs en examinering voor vmbo, mbo, hbo en particuliere opleiders.
Hoor ik daar iets over slagers, keuren en eigen vlees?
Uitslag enquete
Uit Trouw:
De overgrote meerderheid van de leraren ziet niets in het ’nieuwe leren’. De theorie erachter kan 20 procent nog wel waarderen. Slechts 3 procent is tevreden over het nieuwe leren in de praktijk.
Dat blijkt uit een enquête van Trouw en ’EénVandaag’ onder het opiniepanel van dat tv-programma. 21.000 mensen gaven hun mening over het voortgezet onderwijs; onder hen negenhonderd leraren in het voortgezet onderwijs.
Het nieuwe leren is een filosofie die in het hele voortgezet onderwijs opgeld doet. Steeds meer scholen nemen elementen ervan over. Dat betekent dat er behalve aan kennis ook veel aandacht wordt besteed aan het aanleren van vaardigheden, zoals zelfstandig werken en samenwerken. Leraren staan minder vaak voor de klas; in plaats daarvan zijn zij een coach voor hun leerlingen.
Meer dan de helft van de leraren wijst deze theorie af; slechts eenvijfde van de ondervraagden staat erachter. 70 procent vindt dat leerlingen nog steeds het meest leren van een klassikale les, met een leraar voor de klas.
Intussen passen veel leraren ideeën toe die ook het nieuwe leren propageert. Zo denkt 60 procent dat leerlingen best iets leren van samenwerken in groepjes. Ook feitenkennis is niet meer zaligmakend voor veel leraren. Tweederde vindt het even belangrijk dat leerlingen zelfstandig feiten kunnen achterhalen als dat ze de feiten echt kennen.
Veel leraren vinden echter dat het nieuwe leren in de praktijk te ver doorschiet; leerlingen worden te veel aan hun lot overgelaten. In het algemeen zijn de ondervraagde leraren slecht te spreken over het onderwijs. Tachtig procent vindt dat de kwaliteit de afgelopen twintig jaar is afgenomen.
Betekent dit niet dat leraren
voorstander zijn van ‘gewoon’ lesgeven, en het ‘groepenwerk’ slechts beschouwen als een uitbreiding van het repertoire? (Ach groepswerk, dat deden we toch in de jaren 80 ook al?)