Met deze waarschuwing komt de Aob. Dresscher (voorzitter Aob) stelt dat de bond nu al tegen barrières aan loopt, doelend op de onderhandelingen over bijvoorbeeld de cao in de BVE. Hier het gehele artikel uit de Stentor.
“Politieke toezeggingen aan onderwijs gaan nu al in praktijk mis
door James McGonigal
UTRECHT (GPD) – De coalitiepartijen hebben in de verkiezingstijd en in de formatie het onderwijs veel toegezegd. Maar in de praktijk gaat het nu al mis. ,,De politieke beloften dreigen voor het onderwijspersoneel een fake-verhaal te worden,” waarschuwt de voorzitter van de onderwijsbond.
,,Het is leuk dat het kabinet zegt de komende jaren in het onderwijs te investeren en het inkomen van leraren te verbeteren. Maar in de praktijk lopen wij nu al tegen barrières aan. De werkgevers maken in het onderwijs de dienst uit, niet de Haagse politiek.”
Dat zegt Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond AOb, aangesloten bij de FNV. ,,Als je het onderwijs echt wilt verbeteren, zorg dan dat het gebeurt. Anders wordt het een soort fake-verhaal.”
Hij heeft goede nota genomen van de uitlatingen van minister Plasterk, dat de positie van leraren moet worden versterkt. Zij moeten meer loopbaanmogelijkheden krijgen, een hoger salaris en betere doorstroommogelijkheden in hun vak, beloofde de bewindsman. Dit alles moet de status van het vak verhogen en de aantrekkelijkheid ervan op de arbeidsmarkt.
,,Mooi,” zegt Dresscher. ,,Ik denk dat de minister weet waar de schoen wringt in het onderwijs. In het regeerakkoord is ook een miljard euro extra toegezegd. Maar wij zien nu al in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie dat de werkgevers proberen de CAO uit te kleden. Ook in andere delen van het onderwijs zit die spanning. Als pas geld kan worden uitgegeven als het er eerst is uitgeperst, vind ik dat geen investeren.”
De AOb heeft meteen na de start van het kabinet plannen opgestuurd naar de nieuwe bewindslieden van onderwijs. Een salarisplan, een professioneel statuut om de positie van de leraar af te bakenen, en een voorstel voor nascholing, doorgroei en het aantrekken van academici om voor de klas te staan.
Wat de AOb betreft kan de minister dus snel aan de slag. Maar zijn mogelijkheden zijn volgens Dresscher beperkt. ,,Het onderwijs in Nederland is gedecentraliseerd. Elke sector, elke school, is zelfstandig. Scholen krijgen geld en mogen de besteding ervan zelf bepalen. Dus van extra investeringen moet maar worden afgewacht of die terecht komen waar de minister ze wil hebben.”
Op de miljard euro extra uit het regeerakkoord valt wel wat af te dingen. Dresscher: ,,Eerst moeten de gratis schoolboeken eraf, dat kost ongeveer 250 miljoen euro. Leuk voor de ouders, maar geen investering in het onderwijs. Dan zijn er nog wat andere prioriteiten. Ik vraag me af wat uiteindelijk van dat geld overblijft voor verbetering van de arbeidspositie van leraren.”
En dat laatste is hard nodig, zegt hij. ,,Er gaan de komende jaren veel leraren met VUT of pensioen. Jonge, talentvolle mensen zijn hard nodig. Maar als het inkomensperspectief beperkt blijft en de doorstroommogelijkheden in het vak óók, dan zal dat lastig worden.”
AOB is bang uitgevallen
Zeuren over politieke beloften, zeuren dat de werkgevers de dienst uitmaken, zeuren dat alles gedecentraliseerd is. AOB moet niet zeuren, maar de tanden laten zien, de spierballen tonen en de hakken in het zand zetten. Te lang hebben ze gedwee achter de managersmeute aangelopen terwijl de werkvloer (hun leden nota bene) al lang de bui zagen hangen en gewaarschuwd hebben. Ook de AOB heeft de klachten over intimidatie aanhoord, ook de AOB weet hoe managers geprofiteerd hebben van het taakbeleid. De instemming met “het vrije model” heeft de werkdruk alleen maar verhoogd. Ook voor de AOB wordt het tijd om te luisteren naar de werkvloer, niet na een cao bespreking ( “we hebben er uitgehaald, wat er uit te halen viel, ga nu maar akkoord) nee vóór de cao-besprekingen, weten wat er leeft op de werkvloer. Laat deze man eens met de vuist op tafel slaan tijdens de cao-besprekingen en niet proberen zijn gelijk te halen langs de media om. Er is genoeg geld aanwezig binnen al de gefuseerde instituten. En dát weet de AOB ook. Niet zeuren, AOB, recht die rug.
AOb zeurt niet
De AOb zeurt niet, ze constateert. Autonome processen.
De Aob.
Autonome processen is een deftig woord voor de Moloch.
Tijd voor een spelletje
Tijd voor een spelletje.
Goed zo, gp61…
…eindelijk begin je los te komen:)
Spelen maar
Spelen maar.
Bronpagina.
Eindresultaat.
Dat doet de AOB
Toch is dat juist hetgene wat de AOB NU doet. Ze gaan alle ROC’s langs met uitleg over de vastgelopen CAO. Dat doen ze echt om de gemoederen rijp te maken voor grote actie. Ik heb weinig vertrouwen in mijn collega’s wat dat betreft. ‘Het zal mijn tijd wel duren’, ‘mij interesseert alleen mijn BAPO’ , ‘ze doen toch wat ze zelf willen…’ En dat moet onze leerlingen overtuigen van de waarde van rechtsstaat en democratie.
De Aob
schurkt zich behaaglijk in het pluche. Is al onderdeel van de Moloch.
Nu de rook een beetje optrekt
blijkt heel goed hoe hopeloos de situatie is. De onderwijsvernieuwingen zijn inmiddels in een kwaad daglicht komen te staan, met als gevolg dat de voorstanders van HNL zich enigszins getergd en aangebrand beginnen te gedragen. Wie in een bestuur zit is niet van plan om op te stappen en hoeft dit ook helemaal niet te doen (want wie kan de besturen wegsturen?). De leraren (dat zijn wij) zetten hun hakken in het zand. Wie aan het onderwijs verdient ziet met lede ogen toe dat er misschien meer geld naar de leerling moet (en niet naar die prachtige lessen over lesgeven)… En de bond probeert een beetje van zijn prestige terug te winnen (overigens: wel 2% leden erbij!). Dan dreigt er een lerarentekort- een tekort dat kan worden misbruikt door mensen die juist de ‘macht’ van de docent willen breken.
Wie hier lijn in kan aanbrengen moet wel van bijzondere huize zijn. Het ziet er niet zo heel goed uit. Wel geloof ik dat het langzamerhand tijd wordt om andere prioriteiten te stellen.
(Dit was de week van G.J.B. Hilterman. [Klik hier niet] maar klik op de [Kliklijn —–])
Simon Hilterman, wat bedoelt u
met ‘andere prioriteiten stellen’ ? Overigens heb ik even gegoogled op adviesbureau onderwijs, Nederlandstalige pagina’s: 400.000!!! Het meervoud (adviesbureaus onderwijs) geeft zelfs 524.000 pagina’s.
Fritzi, niet echt totaal andere prioriteiten
maar andere punten wat sterker benadrukken. Volgens mij hoeven we ons niet zo druk (meer) te maken over HNL. Ik vermoed dat, gezien de publieke opinie, de kansen voor het nieuwe onderwijs niet zo groot meer zijn. Misschien zou het nu ook niet over hogere lonen moeten gaan, want ik vrees dat daar geen geld voor is. Wellicht is het nu vooral belangrijk om er voor te zorgen dat het beschikbare geld bij de leerlingen terecht komt (hoogste prioriteit: kleine klassen, schone lokalen) en dat duidelijk omschreven wordt wat leerlingen moeten leren (hoogste prioriteit: eindtermen). Dan zou het wel zo verstandig zijn als alle partijen hier aan willen meewerken en zich bereid verklaren hiervoor de nodige offers te brengen.- Het idee dat er zoveel geld verknoeid wordt over de gehele linie is mij een doorn in het oog.
Die meneer gisteren, van het Luzac college, die zei het onomwonden: ons onderwijs is beter (en dat bewijzen ze klaarblijkelijk) omdat wij het geld ook echt besteden aan het onderwijs.
Weet je overigens dat ik een gruwelijke hekel had aan Hilterman? En net als hij heb ik de wijsheid niet in pacht 😉
Ik dacht even dat je plannen had om
een onderwijsadviesbureau op te richten. Die GBJ was bij ons erg aanwezig op zondag: als mijn ouders luisterden, mochten wij geen kik geven en moesten dan natuurlijk juist stikken van het lachen. Vreselijke man.
stem mee op: www.aob.nl er hebben nog maar 230 mensen gestemd!
De nieuwe regering wil in de eerste honderd dagen met de burgers in debat over de nieuwe koers. Waar moet dat debat in het onderwijs volgens u in hoofdzaak om gaan?
Kwaliteitsverbetering onderwijs
Uitval leerlingen
Salarispositie onderwijspersoneel
Effect onderwijsvernieuwingen
Overbodig debat, problemen onderwijs bekend
Stem mee, niet dat het helpt, maar dan weten ze in elk geval dat we er zijn en meer doen dan uit onze neus …………….. !
Slechte poll
Je moet kiezen tussen kwaliteitsverbetering of salarisverhoging. Alsof het één zonder het ander kan …
Snap ik nix van!
Volgens mij heeft de AOB minsten een jaar geleden zo’n onderzoek gedaan en daar zijn ook conclusies van gepubliceerd. Daar was volgens mij grootschalig aan meegedaan.
Dit verhaal illustreert ook
Dit verhaal illustreert ook weer eens dat de wetgeving zo moet worden gewijzigd dat de macht van de schoolbesturen wordt gebroken. Geld alleen is niet genoeg, de bestuursrechtelijke puinhoop moet ook worden opgeruimd.