“Hét onderwijs bestaat echt niet”

Vandaag in het Eindhovens Dagblad. “In de dagbladen zijn momenteel uitgesproken tegenstanders van het zogenaamde ‘nieuwe leren’ ruimschoots aan het woord. Een van de groeperingen is ‘Beter Onderwijs Nederland’ (BON). De teneur is dat dé kwaliteit van hét onderwijs verslechtert, doordat de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen twintig jaar zijn mislukt.” Rob van de Ven en Jeroen Koppens, werkzaam bij KOCK in Tilburg, geven hun analyse. Lees het volledige betoog hier. (Het stuk verscheen eerder in andere bewoordingen hier en in het Brabants Dagblad van 14 februari.)

27 Reacties

  1. laat ons dan kiezen
    De leden van BON geloven niet in de onderwijsvernieuwingen en bedrijfsmatige sturing van het onderwijs. En daarom vragen ze in de eerste plaats om het recht om ander onderwijs te laten volgen (ouders) of te geven (docenten), natuurlijk voor zover er aan dat andere onderwijs behoefte bestaat. Dat recht bestaat in de praktijk niet. Een leerling in het secundair onderwijs wordt voorbereid op onderwijs in het tertiair onderwijs en volgens BON zijn de te wensen eisen daarvoor zodanig dat aan het einde van de rit door centrale schriftelijke eindexamens te meten is of daaraan voldaan is. Voorafgaand daaraan mag een docent best zijn stempel drukken. BON gelooft niet in het nieuwe leren maar wel in de vrijheid van onderwijs. Als voorstanders van het nieuwe leren discipelen vinden en met hetzelfde budget uitkomen mogen ze hun gang gaan. M.i. is BON in de eerste plaats tegen de intolerantie. De voorstanders van het nieuwe leren hebben via de schoolbesturen de markt in handen en zeggen: er is een grote vrijheid in het onderwijs maar jullie moeten wel doen wat we zeggen. Ik vraag bovendien niet om overtuigd te worden van de voortreffelijkheden van het nieuwe leren maar om het recht om zelf een keuze te mogen maken. Dat dringt niet in de hoofden van mensen als Rob van der Ven en Jeroen Koppens door.

    • @seger
      Ik denk dat we een verdieping lager moeten kijken om meer van de beweegredenen achter dit verhaal te begrijpen.
      Bij onderwijsbegeleidingsdiensten, onderwijsadviescentra en dit soort bureautjes zitten heel veel jongens en meisjes met een onderwijskundig-achtige opleiding. Die zijn besmet geraakt met het privatiserings/ondernemerschap virus dat de voorgaande kabinetten hebben verspreid. Ze leven van veranderingen in het onderwijs, zijn een deel van de arbeidsmarkt die onderwijskundigen bij hun opleiding krijgen voorgespiegeld, en praten (dus) hun opdrachtgevers en opleiders na. Om met 1945 te spreken: daar zijn hun voedertroggen.
      Als directeur/werknemer van zo’n bureau zou ik geweldig de pest in hebben met de marktverstorende praatjes van BON en ik zou flink van me afbijten om mijn marktaandeel te behouden. Voor onderwijsbegeleidingsdiensten en adviescentra geldt hetzelfde. Die moeten ook commercieel op de onderwijsmarkt hun omzet zien binnen te halen. BON zit ook daar poten weg te zagen. We zitten aan hun broodwinning. En van Maslow weten we dat de materiele behoeften een zwaarder gewicht in de schaal leggen dan de ideëele. Het brood komt voor het spelen. We kunnen dus de bal terugverwachten.

      • Ja en hun reactie is voor ons een graadmeter
        die aangeeft dat we al gezien worden als een factor van belang. We hebben nog heel wat voor de boeg.

      • Kijk eens aan,
        ’n stuk van de Moloch, staat op virtueel papier.
        Deze kleine BON beet, doet mij ernstig veel plezier.

      • ’n Grote vergissing zou zijn
        om alleen ’n verdieping lager te kijken. Je beschrijft handige jongens die een gat in de markt vakkundig invullen. Vervolgens doen ze, wat ’n organisme doet. Zichzelf in stand houden en groeien.
        Zoetermeer achtige instanties, schoolbesturen, onderwijs fracties, wijkraden en grachtengordels. Allemaal.
        Niet met kwade bedoelingen.
        Alleen geen contact meer.
        ’n Moloch.

  2. Belangen
    Zijn dit misschien handelaren die veel eigen belang hebben bij veel vernieuwing?

  3. Natuurlijk,
    dit zijn dus de organisatielogen die ontzettend veel geld verdienden en willen blijven verdienen aan veranderingen van organisaties. Zo te lezen niet veel verstand van de allernieuwste opvattingen over management ( mensen dat laten doen waar ze goed in zijn en verder niet te veel aan hun kop zeuren). Al helemaal geen sjoege van onderwijs en hoe onderwijs in elkaar zit. Maar effe komen vertellen hoe gezegend we wel zijn met hun zogenaamde deskundigheid. Volgens Mc Kinsey kan de wereld verder met maar 10% van deze bureautjes. En daar horen zij niet bij.

    • “Ervaring in het doordrukken van veranderingsprocessen gevraagd”
      Bij vacatures voor managers staat dan ook altijd “ervaring met het begeleiden (lees: doordrukken) van veranderingsprocessen” als eis. Ik zou eerder als eis stellen “het zorgen voor continu-iteit en het tot hun recht laten komen van mensen”.

    • Jeronimoon, weet je wat voor mij een groot raadsel is:
      hoe krijgen zulke mensen het voor elkaar om hun post gepubliceerd te krijgen? Dat begrijp ik werkelijk niet. Kwestie van relaties?

      Onder ons zijn er zoveel die ooit iets hebben opgestuurd, maar alles wordt geweigerd. Anderen sturen wat in, nauwelijks een vernieuwende kijk op de zaak verwoordend, en voila: het wordt geplaatst.

      Wat voor soort denkers bepaalt wat wel of niet gepubliceerd moet worden? Dat artikel van Tabberd (was belabberd,- rijmt, nietwaar) was toch geenszins bijzonder? En zo verschijnt er wel meer niet noemenswaardigs…

      • Relaties simon
        Dat bedoelen ze nou met netwerken; relaties onderhouden die financieel wat opleveren; als jij nou … dan doe ik …

        • Klopt
          In onze contreien zeggen ze dan “het ene plezier is het andere waard”. Het zijn dit soort netwerken die van elkaar afhankelijk worden in hun jacht naar winst (aan beide zijden). Jammer dat er in Nederland geen goede onderzoeksjournalistiek is. We zullen met stomheid geslagen zijn als de beerputten opengaan. Maar zoals wijlen mijn opa reeds zei ( en die kon het weten want hij draaide zijn shaggies zelf)”bedenk voor wat betreft de hoge heren: wolven bijten nooit wolven” en hij heeft gelijk

          • Zou er niet een ideologische reden meespelen?
            Het valt mij op dat er toch een tamelijk grote groep ouders is die zonder veel scrupules het eigen kroost toevertrouwt aan als HNL-filialen bekende staande scholen. Daar moet toch een reden voor zijn.
            Ik vraag mij het volgende af. Zou het kunnen dat de groep ouders die hun kinderen thuis geen strobreed in de weg legt, nauwelijks grenzen stelt en het vooral leuk wil houden met de ‘kids’ (een geluid dat zij ook tijdens oudergesprekken op school ventileren) voor hun kinderen onderwijs zoekt dat LEUK voorop stelt? Ik zie daar toch een verband tussen.
            Ik zou dan ook willen voorstellen dat we als tussenfase een situatie scheppen waarin een percentage van de scholen doorgaat op de HNL-toer, waarbij er tevens garantie komt dat ouders die dat persé niet willen, hun kinderen naar scholen kunnen sturen die niet uitgaan van CGO, maar van KGO: Kennis Gericht Onderwijs. Na verloop van tijd zal vanzelf blijken dat leerlingen van HNL- scholen in vervolgopleidingen problemen krijgen. Het bijspijkeren van deze leerlingen hoort dan voor rekening te komen van de overheid.

  4. KOCK???????
    Het duurt even voor je via Google KOCK hebt gevonden, maar dan krijg je ook wat:

    Wij zijn KOCK, organisatieadviseurs pur sang. Op zoek naar uitdagende nieuwe vraagstukken. We zijn sterk ontwikkelend ingesteld en voortdurend zoekend naar de kern van de zaak

    KAN IEMAND ME UITLEGGEN WAAROM ELKE HOTEMETOOT MET STROPDAS TEGENWOORDIG DENKT DAT HIJ IETS MAG ZEGGEN OVER ONDERWIJS?

    • Omdat ze net als masters en bachelors
      geen beschermde titel hebben! Waarschijnlijk juist géén hotemetoten, maar lieden die naar die status haken.

    • Dit is de link
      Kostte inderdaad even wat zoekwerk, maar hier is tie dan. “Onze organisatie is voortdurend in beweging. We zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe adviseurs. “ Dus wat let jullie. Hoort misschien wel een leuk salaris bij.

        • Ondernemende organisatieadviseurs
          Ondernemende organisatieadviseurs
          “Je bent stevig, communicatief en bent in staat op te treden als sparringpartner voor bestuurders en management. Je hebt affiniteit met de markten waarop KOCK actief is: het bedrijfsleven, de corporatiebranche, sociale werkvoorzieningen, zorg en onderwijs. In minstens één markt heb je ook ervaring.” (lees verder…).
          Tja …, misschien kun je een flinke klap uitdelen ?

      • Goh, lijkt me echt heel lastig
        als je voortdurend in beweging bent. Veters strikken? Broodje smeren? Ga d’r maar eens aanstaan als je er niet bij stil kunt staan!

        In de klas heb je ook wel eens leerlingen die voortdurend in beweging zijn. Maar dat is dan juist geen aanbeveling- meestal ADHD.

        Maar goed, als je altijd in beweging bent kan ikme voorstellen dat je ook altijd op zoek bent naar nieuwe adviseurs: je raakt elkaar, al huppelend, rennend, draaiend, springend, natuurlijk alras uit het oog.

        Nee, lijken me erg vermoeiende mensen. Ik heb juist de teksten van Wang Dze gekocht: das een chinees en die wil juist dat je stilzit- das toch meer mijn stiel, als ik zo vrij mag zijn…

  5. Centrale toetsing
    De heren keren zich m.n. tegen het idee van centrale toetsing en dit zegt alles. Zij willen geen toezicht op de activiteiten en vragen onbegrensd vertrouwen.
    Wat heeft dit ons gebracht? Op de eerste plaats allerlei zessen die geen zessen zijn maar gegeven zijn uit financiële of collegiale overwegingen of uit zelfbehoud.
    Geen lessen maar ondersteuners die niets steunen maar goed onderwijs in de weg zitten zowel budgettair als letterlijk. De rekeningen van deze heren vallen ook onder de indirecte.(tesamen 35% van de totale inkomsten)
    Iemand die geen toezicht wil heeft m.i. iets te verbergen.
    Corgi

  6. Zoëven op Eén Vandaag..
    ….een vader met zoon en dochter.
    Vader, scheikundeleraar met pensioen, dochter geeft Grieks en Latijn, zoon bioloog zónder lesbevoegdheid in het VMBO voor de klas.
    Zoon verbaast zich erover zomaar les te mogen geven zonder begeleiding en zonder contrôle:”Het gaat goed, maar als ik er een puinhoop van zou maken, zou er geen haan naar kraaien. De leerlingen bepalen wat er in de les gebeurt. Vaak denk ik, ik geef bezigheidstherapie”.
    Dochter:”De leerlingen hebben geen parate kennis meer. Repetities en examens van een paar jaar geleden kunnen ze niet meer maken. Het studiehuis heeft de zaak verknald.
    Vader:”Het doet me groot verdriet wat er gebeurd is met het onderwijs. Stuur alle ambtenatren uit Den Haag een paar weken het land in en laat ze op de werkvloer meelopen, zodat ze kunnen constateren wat ze hebben aangericht”.

    Een schandalig stukje dus in het Eindhovens Dagblad.

  7. Re: Kock
    Ik zal de puntjes van de heren even langsgaan.

    1. Ze zeggen dat onderwijsvernieuwing niet centraal geregisseerd en uitgevoerd wordt. Vervolgens zeggen ze dat landelijk vastgesteld is dat scholen mogen kiezen uit 4 scenario’s voor de onderbouw (scenario 2-4 zijn allemaal HNL en scenario 1 komt daar ook al dicht bij in de buurt) en dat CGO in het MBO landelijk verplicht opgelegd wordt. Hebben deze heren hun eigen stuk wel op consistentie beoordeeld?
    De heren noemen de term ‘succesvolle initiatieven’, maar geven precies 0 voorbeelden van zulke succesvolle initiatieven. Onder punt 2 noemen de heren 1 concrete mislukking (het Friesland College), maar hier mogen natuurlijk geen algemene conclusies aan verbonden worden (aan de onbenoemde ‘succesvolle initiatieven’ mogen deze natuurlijk wel verbonden worden volgens de heren).

    2. ‘Onderwijs aan het woord’ wordt genoemd. Hoeveel vragen in dat onderzoek gingen ook al weer over onderwijsvernieuwing in het algemeen en Het Nieuwe Leren in het bijzonder? Precies: 0. Is dus volkomen irrelevant.

    3. ‘Eén leidinggevende op 20 tot 35 docenten is in de praktijk echt maximaal’ volgens de heren. Net nog een basisschool gezien op internet met 27 groepen en 3 directeuren (naast een aantal intern begeleiders etcetera). Hebben we al een tegenvoorbeeld. In het HBO is het volstrekt normaal dat er op 1 FTE onderwijs 3 FTE coordinatie, staf en management is.

    4. ‘De groep klagers vormt in de praktijk een minderheid’ volgens de heren. Ze hebben echter geen cijfers om dit te staven. Ook al zou dat zo zijn, dan is dat nog geen reden om die minderheid te negeren. Vergelijk: blauwogigen zijn in de minderheid in Nederland, dus alle mensen met blauwe ogen moeten hun mond houden!

    5. De heren willen blijkbaar geen centrale eindexamens. Kan ik me indenken. Dan worden zij onthuld als kwakzalvers en beunhazen.

    • Deze kan er ook nog wel bij
      Visie van KOCK
      “De prikkels zullen een behoorlijke verschuiving veroorzaken in hoe scholen werken, samenwerken en hun onderwijs vormgeven. Hoewel het niet de eerste keer is dat er zich grootschalige hervormingen aankondigen, denken wij dat de veranderingen van nu pas echt fundamenteel zijn. Tot voor kort zagen we nog de organisatiestructuren van vele jaren geleden. Met die docent, autonoom over zijn of haar klas.

      Voor het onderwijs zien wij de komende jaren 3 dominante ontwikkelperspectieven:
      1. Een omslag van productgerichtheid intern naar omgevingsgerichtheid
      2. Doelmatigheid in de bedrijfsvoering (resultaatgerichtheid)
      3. Flexibilisering van de onderwijsorganisatie (als voorwaarde voor klant- en marktgericht werken)

      Misschien komt mijn strakke pak, lease auto en laptop toch nog in zicht.

      • Wat een onzin!
        Dit soort heren spreken in een vocabulaire zodat het nog net lijkt alsof het ergens over gaat.
        ad 1 Hoezo van productgericht intern naar omgevingsgericht. Zo gesteld lijkt het alsof de instellingen nu met een soort zelfbevrediging bezig zijn. De eindtermen of competenties komen toch uit de omgeving, we leiden toch op voor een startbekwaamheid.
        ad 2 Doelmatigheid veronderstelt een doel en daar zit het punt. Zij zien andere doelen dan wij en de studenten en hun ouders en ja zelfs dan de omgeving. Deze opmerking is overigens gericht aan het management.
        ad 3 Flexibilisering betekent meestal dat de orde en regelmaat verdwijnt als ook een aantasting van de arbeidsvoorwaarden. Dat mag maar daar moet dan wel iets tegenover staan maar het geld hiervoor, dat zullen zij al mee hebben.
        Voor mij is en blijft de onderwijsorganisatie een uiterst simpele aangelegenheid. Alleen als je niet weet wat je wilt en steeds maar blijft veranderen en bijsturen wordt het ingewikkeld. Wat wij nodig hebben is een operatie Centurion ofwel terug naar de core-activiteiten en simplicity.
        Corgi

    • Beroep op nuancering
      vind ik een drogreden in de trant van ‘ieder weldenkende mens zal inzien dat ….’. Het is een schoolvoorbeeld van ontduiking van de bewijslast.

Reacties zijn gesloten.