didactiekdiscussie in Duitsland

Voor wie er Duits kan lezen: Een zeer aan te bevelen artikel in de
duitse “Tageszeitung” over de daar lopende discussie aangaande
onderwijsmethoden. Het pleidooi voor een centrale rol van de docent
komt volgens mij vrij goed overeeen met de visie van BON hierop.

www.taz.de/pt/2007/02/15/a0348.1/text

Groeten,

van Dresden

3 Reacties

  1. Duitse lessen
    Mooie zin:
    “Guter Unterricht = lehrerzentriert + schülerorientiert”.
    En ook de voorlaatste alinea bevat veel waars: Na “Aber wehe der Masslosigkeit!” volgt dan dat de leerlinggerichtheid van verschillende vormen van DHL ertoe leidt dat “der Egoismus gegen über den Sozialen an Terrain gewinnt”

    • Duitse lessen 2
      Niet alleen egoisme wint terrein, ook de macht van de goedgebekten over degenen die over minder goede verbale capaciteiten beschikken. En dat niet alleen vanwege het ontbreken van ‘sich gemeinsam auseinanderzusetzen’ , maar ook vanwege het feit dat het bij HNL niet meer om de inhoud gaat, maar puur om de presentatie.
      Joseph Ratzinger (Benedictus XVI) heeft a.d.h. van een voorbeeld uit de kunst gezegd: “Wat (die kunst) te zeggen heeft, is niet belangrijk; de kunst kan God of de duivel verheerlijken – de enige maatstaf is dat het formeel knap gemaakt is. Hier raken we aan de eigenlijke kern: waar de inhoud niet meer telt, waar pure praxis de baas is, wordt de kundigheid het hoogste criterium. Dat betekent echter: de macht wordt de allesoverheersende categorie….” (Ratzinger, J. Waarden in tijden van ommekeer, Lannoo, 2005, p. 121).

  2. Ausgezeichnet!
    Ausgezeichnet! Dit artikel onderschrijft in hoge mate datgene wat BON ook steeds memoreert: geef de leraar zijn vak terug, met daarbij een groot oog voor de leerling, uiteraard.
    Als docent Duits kon ik na lezing niets anders dan bovenstaande concluderen.
    Even tussendoor: in NRC van vandaag weer tendentieuze opmerkingen door Luc Stevens, emeritus hoogleraar orthopedagogiek. BON zijn verlangers naar vroeger, angstige mensen.
    Waarschijnlijk heeft het emeritaat deze man nog niet tot inkeer kunnen brengen maar BON staat voor moderne,veelal ook nog jonge/jongere docenten, die, zeker als ze op VMBO doceren geen angst hebben.

Reacties zijn gesloten.