1040 uur.

Beste lezers,

Heel benieuwd ben ik naar de oplossing die op verschillende scholen is gevonden voor de 1040-uren regeling die door de overheid is opgelegd.

Vele scholen kampen met te weinig uren. Dit heeft onder andere te maken met 45-minuten-roosters, te lange vakanties en te veel vergaderingen die vallen op tijden dat er eigenlijk lesgegeven hoort te worden. Daar staat tegenover dat er te weinig geld is om meer docenten aan te nemen of het onderwijsaanbod uit te breiden.

Zijn er ideeën, oplossingen of andere bezorgden?

Met groet,

W. de Vries

20 Reacties

  1. Vervangen
    Bij ons op school moeten de docenten vervangen als een collega ziek is. Dat wordt over het algemeen niet in dank afgenomen, hoewel de school wel zo correct is om ons ervoor te betalen zodra eventuele fricties van de vorige cursus zijn ingevuld. Probleem is dat de roostermaker voor veel collega’s lange dagen heeft gefabriceerd met de nodige tussenuren, opdat er altijd docenten ter vervanging beschikbaar zijn. Dat betekent dat we -of er nu wel of niet vervangen moet worden- altijd met dat rotrooster zitten.

    • invallen
      Wij hebben extra invaluren permanent ingeroosterd, er zit dus altijd een docent op de reservebank.
      Je krijgt voor het invallen geen 75 min. maar 30 min. uitbetaald, want je bent wel altijd beschikbaar maar valt niet altijd in en je hebt geen voorbereiding. Dat je wel voor het volledige uur kinderopvang nodig hebt, is terzijde geschoven. Als de invaller al invalt wordt er van je verwacht dat je extra invalt als je in het pand bent en geen les hebt, daar wordt je niet voor betaald.
      Ook hebt ik wel weken lang de leerlingen van een parralel-keuzevak erbij gekregen. (weken achtereen bij langdurige ziekte). Dan heb je dus twee kleine klasjes met 2 verschillende vakken in een lokaal. Je kunt dan niets klassikaal behandelen en helpt met 2 vakken.
      Waarom houdt de AOB hier niet mee bezig?

      • Voor wie is het voordeel?
        Algemeen: Zogauw er ergens een voordeel ontstaat, eigent de werkgever zich dat toe.

        Je hebt een vrij uur in je rooster, waarin je beschikbaar moet zijn voor een invalles. Maar als er geen zieken zijn, ontstaat er een voordeel. Je hoeft namelijk niet in te vallen. Dat voordeel eigent de directie zich gelijk toe, door die tijd niet te vergoeden. Toch moet je er zijn, en bijvoorbeeld kostbare kinderoppas regelen.

        Laatst reserveerde ik tijd bij de tandarts. Ik kwam niet opdagen. Toch declareerde hij zijn tijd. Logisch toch?

        • Elk nadeel heb z’n voordeel (naar een A’dams filosoof)
          Dank voor jullie reactie.

          Met de oplossingen die jullie aandragen, gaat sowieso extra geld gemoeid.

          Een oplossing die bij ons is voorgesteld, is om alle docenten vijf minuten langer voor niets te laten werken! Het 45-minuten-rooster wordt dus 50-minuten. Dat komt voor een docent met een volledige betrekking op 135 extra minuten per week die hij gratis geeft. Het blijkt dus ook hier dat de directie zich het voordeel toeëigent.

          Daarnaast geven we een week langer les vóór de zomervakantie (wat overigens geen raar idee is; vorig seizoen hebben leerlingen in de onderbouw van de school waar ik werk maar liefst negen weken vakantie gehad!). Bovendien leveren we geen lesdagen in voor vergaderingen maar houden we die in namiddag of ’s avonds. In de CAO staat echter vermeld dat een docent niet meer dan twaalf avonden per week verplicht opgeroepen mag worden; dan kom je met spreekavonden en alle vergaderingen toch aardig in de rats.

    • inroostering verplicht
      Beste Jacques,

      Uit uw en onderstaande reacties blijkt dat dat weinigen op de hoogte zijn van het gegeven dat inroostering 2 verplichtingen tot gevolg heeft!

      1) de ingeroosterde docent heeft de verplichting om op dat uur voor de school beschiknaar te zijn voor het opgedragen werk, te weten invallen of zelfs eventueel ander onderwijs gerelateerd werk.

      2) de inroosteraar, de werkgever dus, verplicht zich door het opleggen van een roostermoment aan docenten, om tot uitbetaling over tegaan van dit uur. Dat mag zonder de voor- nawerkopslag, want het is tenslotte een inval uur, maar het valt wel onder de maximale 750 klokuren contacttijd die ons opgelegd kan worden.

      Uiteraard reppen de besturen niet over deze tweede verplichting, omdat het in hun voordeel is, maar op een nascholing over Taakbeleid werd dit ons even fijntjes uitgelegd. Uiteraard kan de school in overleg met de (G)MR hier creatief mee omgaan. Voorbeeld:
      Bij ons op school krijgen we standaard vooraf 10×45 minuten uitbetaald en wanneer het voor een docent hun eerste lesuur is (dus niet het eerste lesuur) kijgen ze netjes even een seintje wanneer ze niet nodig zijn, hebben we dus wel af moeten dwingen (werkt helaas nog niet feilloos). Wanneer een docent onverwacht toch boven de 10 uur uitgaat, dan wordt dit extra uitbetaald. (je hoeft niet terug te betalen. Iedere docent heeft 1 moment per week dat hij/zij opgeroepen kan worden om in te vallen. Normaal is dit voorbehouden aan de onderwijs assistente en we vallen ook alleen maar in in klas 1 en 2 de anderen worden uitgeroosterd.

      • invallen
        Ik snap het nog niet helemaal. Is het in orde als een docent standaard 45 min. per week voor inval staat ingeroosterd en dat voor 30 min. krijgt uit betaald, met als reden dat er niet altijd wordt ingevallen en terwijl hij wel altijd die 45 min. beschikbaar moet zijn.

        • verduidelijking
          Historica,

          dat is dus zeker niet het geval. Wanneer je voor 45 minuten beschikbaar moet zijn voor invallen, dan moet je die ook betaald krijgen.

          Ga met dit feit naar het bestuur, inroosteren betekent beschikbaar zijn, dus betalen. Simpel comme toujours.

          • beschikbaar zijn hoort bij dit werk
            Ik kreeg als antwoord dat die uren uit mijn koptaak kwamen…. Men was niet bereid om deze apart te verantwoorden op het jaartaakformulier.

            Alle extra activiteiten die het MT voor je verzint worden daaruit gedekt. OMO heeft zijn zaakjes goed voor elkaar….

          • juridische dienst inschakelen
            Dan kan ik maar 1 tip geven wanneer ze niet willen luisteren, Laat een AOB-lid contact met de juridische afdeling opnemen en het geval voorleggen, dan kunnen zijn wellicht jullie verder helpen.

          • Das niet altijd verstandig….
            Heb via Das rechtsbijstand destijds een en ander aangekaart.
            Hun reactie:

            ”Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen. Als individuele eiser staat u in zoverre zwak dat uw werkgever als u doorzet kan aangeven dat de arbeidsverhoudingen -duurzaam- verstoord zijn/worden.”

            M.a.w.: je hebt gelijk en krijgt wellicht een ontslagprocedure als je dit gelijk opeist.
            Tsja, dat wordt toch een beetje lastig met een hypotheek en 2 studerende kinderen.

          • Geweldige reactie van de rechtsbijstand
            Daar bij Das rechtsbijstand hebben ze blijkbaar heel goed in de gaten hoe het tegenwoordig in het onderwijs werkt (veel ervaring met dit soort zaken??). Je hebt als docent wel rechten, maar als je deze rechten op wilt eisen dan wordt je ontslagen.

            Misschien een goed idee voor het Meld- en Steunpunt Intimidatie om eens contact te zoeken met Das rechtsbijstand?

          • DAS jammer
            Beste luitjes,

            Ik heb een rechtsbijstandsverzekering van DAS gehad, voltooid verleden tijd. Toen collega van mij die er ook een RB-verzekering bij DAS had ze nodig had in 2001 gaven ze niet thuis, met een zelfde soort mededeling en ze lieten haar in de kou staan. Gelukkig was ze ook lid van de AOB en die hebben het voor haar opgenomen en ze hebben de zaak gewonnen en de school waar zij werkte heeft excuses en een financiële vergoeding moeten geven. Daarnaast mocht dit geval geen consequenties voor haar baan hebben.

            Even een weet dus over de DAS!

          • OMO en invaluren
            Overigens ben ik benieuwd of andere OMO-scholen (met hun zogenaamde CAO-PLUS (?) net zo´n vrije interpretatie van het invalbeleid hebben. Graag reacties van OMO-collega´s?

  2. Invallen
    Ik werk op een OMO-school, waar het heel normaal is dat iedereen met een volledige baan standaard 2 invaluren per week heeft. Deze uren zijn nergens terug te vinden op salarisstrook of jaartaakformulier. Levert de werkgever ook weer een leuk voordeel op…

    • alleen maar 2 invaluren?
      Bij ons op is het nog beter geregeld: we hebben lessen van 45 minuten en houden dus per les 5 minuten over, die kun je dan mooi gebruiken voor extra lessen aan leerlingen met achterstanden of leerlingen die een herkansing nodig hebben om een voldoende te halen. Als ze niet naar deze extra lessen gaan mogen ze ook niet herkansen.
      De invaluren kennen we ook en daarvan vinden we niks terug, ook niet op ons taakformulier.

      bazin

    • lijkt me juist, maar dan ……
      denk ik dat het ook juist is om de begeleidende docenten 24 uur per etmaal uit te betalen (inclusief reistijd)

    • Leuke truc
      U vergeet te melden wat de reactie was op deze mededeling van de scholieren:

      “Veel gelach bij de demissionaire minister en de zaal. Ze drukte de scholen op het hart aan het begin van het schooljaar die 1040 uur zorgvuldig in hun planning op te nemen; en de leerlingen en ouders om hun invloed echt te laten gelden.”

      De minister vond het blijkbaar een hele leuke truc. En we hoeven blijkbaar niet te verwachten dat zij de wet handhaaft: leerlingen en ouders moeten het zelf maar opknappen.

Reacties zijn gesloten.