Vak Nederlands verdwijnt op MBO ?

Ik las in een bericht op Geenstijl.nl (www.nieuwnieuws.nl/archives/2006/04/mbos_schrappen_nederlandse_les.html)
dat veel ROC’s het vak Nederlands zouden gaan afschaffen en onderbrengen in het competentiegerichte model. Zowel directies als ministerie zouden hier achter staan. Nu neem ik geenstijl altijd met een korreltje zout omdat de vorm en verwoording van de berichten niet objectief is, maar ik heb ze eigenlijk zelden betrapt op onzin.
Is hier bij de MBO collega’s iets over bekend?

4 Reacties

  1. Nederlands weg?
    Het zal me niet verbazen als dit waar is. In het HBO speelt dit al langer. In het HBO was er geen weerstand, waarom in het MBO dan ook niet snel en stiekem ingevoerd. Die leraren doen toch niets? Intellectuele deportatie van ons land noem ik dit.
    Het is werkelijk ongelooflijk hoe weinig kennis van zaken bestuurders hebben. Schaf de studie Nederlands op de lerarenopleiding af en weet je wat, ook de universitaire opleiding moet weg. Sterker, schaf alle lerarenopleidingen af. Die lui zijn toch veel te duur. Waarom kan een goede timmerman of een goede klassenassistent zijn leerlingen niet uitleggen waarom het niet “het deur” maar “de deur” moet zijn. Maar zelfs dat is niet belangrijk. In de beroepscontext hoeven ze alleen het verschil tussen een raam en een deur te kennen. En…een gebruiksaanwijzing lezen, waarom? Er staan toch plaatjes in? Een brief schrijven? Hoeft niet. Vragen aan een “hoger opgeleide”? kan ook niet! Die weten het ook niet meer.
    Het lijkt alsof een vreselijk virus Nederland teistert. Natuurlijk, het vak Nederlands weg, de andere vakken komen gegarandeerd aan de beurt. Daar kun je op wachten. Dag vakdocenten, dag kwaliteit. Het lijkt wel de onderwijstaliban. Ouders, politiek burgers, collega’s help, help ze zijn echt gek geworden.
    En nu de ziekenhuizen nog.

    De directeur: “Heren en dames medici; vanaf vandaag worden de disciplines dermatologie en radiologie afgeschaft. De verpleegsters kunnen gemakkelijk zelf zalfjes smeren en naar een monitor of een foto staren.

    Ik heb op deze manier heel veel moeite om nog met deze mensen over onderwijs serieus in discussie te gaan.

  2. Wat doet de politiek voor het vak Nederlands?
    Wat me vooral interesseert is de vraag wat de politiek gaat doen. Het schijnt dat héél de Tweede Kamer erg verontwaardigd was over het bericht dat Nederlands als vak het onderspit delft op het MBO. Nou ben ik wel erg benieuwd of ze er ook iets aan gaan doen.
    Overigens: ik weet dat sommige opleidingen het vak wel laten bestaan als ‘lintvak’ naast de projectactiviteiten.

    • De politiek doet niks
      Rutte heeft deze vraag al beantwoord, al was hij niet zo duidelijk als de kop van mijn verhaal. Kern is dat de inhoud van het beroepsonderwijs is overgelaten aan overleg tussen instellingen en (regionaal vaak) bedrijfsleven.
      De inspectie controleert wel (en Rutte heeft beloofd dat dat scherper zal gebeuren) maar die controle beperkt zich tot het toezien op het naleven van de doestellingen die scholen en bedrijfsleven zelf gemaakt hebben. Men bepaalt zelf de maat. ‘Onder de maat’ wordt daarmee een akelig relatief begrip.
      De insteek van dat overleg gaf Rutte ook prijs. Zijn antwoorden draaiden telkens om de vraag of het MBO verantwoordelijk gehouden kan worden voor de taalachterstanden die leerlingen hebben.
      Dat is een advocatenopstelling die zeer gebruikelijk is bij aansprakelijkheidsvraagstukken. Hoe goed de bedoelingen ook zijn, als je elkaar afrekent dan ligt de bewijslast bij degeen die beweert dat het resultaat onder de maat is. Je moet niet alleen aantonen dat het het onder de maat is, maar ook bewijzen dat dat aanwijsbaar de schuld is van de partij die je aansprakelijk stelt.
      De aard van de verplichtingen van scholen is een inspanningsverplichting. Geen resultaatverplichting. Het mogelijk slechte resultaat moet dus aanwijsbaar samenhangen met een tekort aan inspanning. ‘Te weinig contacturen’ hoor ik meelezers al denken.
      Maar nergens staat hoe veel contacturen er moeten zijn. Bovendien is de veronderstelling dat meer contact tot beter onderwijs leidt, ook maar een mening. Bewijzen die juridisch stand houden, zijn er niet.
      Daar komt nog bij dat er zoveel factoren zijn die tot slecht Nederlands leiden. Afkomst, maar ook slecht onderwijs in het bo en vo.
      En zo is het MBO vrijgepleit van aansprakelijkheid voor de resultaten op een manier die verzekeringsmaatschappijen ook met succes toepassen om niet tot uitkeren over te hoeven gaan.
      Ja, er is schade. Ja, dat vinden we allemaal erg. Maar wie moet iets doen om het op te lossen? Vooral: Wie moet dat betalen? Het MBO niet in ieder geval en kan ongestraft verder gaan waar men gebleven is.
      Het enige wat in deze situatie helpt, is maatschappelijke druk. Daar drijft het onderwijs op. Ongeschreven pressie die aanzet tot beter presteren. Dat geeft de hoop dat er iets te doen is, maar ook de zekerheid dat het onderwijs altijd achter de feiten aanloopt. De reactie komt pas jaren na maatschappelijke verontwaardiging.

Reacties zijn gesloten.