Informatie over rekenmethode Reken Zeker.

We ontvingen van Prof. Jan van de Craats van de Stichting Goed Rekenonderwijs goed nieuws over de methode Reken Zeker. Zoals u wellicht weet biedt Reken Zeker een meer gestructureerde manier van rekenen aan dan de laatste jaren met realistisch rekenen gebruikelijk was. Professor van de Craats stuurde ons het volgende bericht.


Geachte dames en heren,

Het is met veel genoegen en ook met gepaste trots dat ik u in bijlage een pdf stuur van de Algemene toelichting van de nieuwe rekenmethode Reken zeker voor de basisschool die Noordhoff Uitgevers dit jaar op de markt brengt. Trots, omdat de Stichting Goed Rekenonderwijs, waarvan ik medeoprichter en adviseur ben, de uitgave van deze methode heeft geïnitieerd. De hoofdauteurs zijn Piet Terpstra en Arjen de Vries, maar Noordhoff heeft daarnaast een uitgebreid team van redacteuren, docenten, rekendeskundigen en vormgevers ingezet om er een zeer aantrekkelijke eigentijdse methode van te maken. Voor de Stichting Goed Rekenonderwijs hebben Rob Milikowski en Henk Pfaltzgraff zitting in de Redactieraad, en verder verlenen de Stichting Wiskunde Kangoeroe, de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Tilburg medewerking aan deze uitgave.

Het lesmateriaal voor de groepen 3, 4 en 5 is al gedeeltelijk klaar; vóór de zomer zijn alle deeltjes voor deze groepen gereed, zodat de scholen er in augustus van dit jaar mee aan de slag kunnen. Begin 2011 komen ook de deeltjes voor de groepen 6, 7 en 8 uit.

Deze Algemene Toelichting geeft een goede indruk van de inhoud en de didactische uitgangspunten van de nieuwe methode. Voor meer details verwijs ik u graag naar de site

www.noordhoffuitgevers.nl/wps/portal/bao/rekenzeker

Daar kunnen basisschooldocenten ook een proefpakket aanvragen. De Algemene Toelichting maakt deel van uit van de proefpakketten.

Met hartelijke groeten,

Jan

homepage: www.science.uva.nl/~craats

1 Reactie

  1. knap werk!
    Het ziet er goed uit. Ik vind het een buitengewone prestatie om kritiek op het rekenonderwijs zo vertalen dat er werkelijk een nieuwe en grondiger methode werd ontwikkeld, die aan vele eisen tegemoet komt.
    Ik hoop dat vele basisscholen voor deze methode zullen kiezen; dan is in ieder geval het rekenonderwijs weer op een goed spoor terecht gekomen.
    Voor taal zou een degelijke methode ook wenselijk zijn. Dat wiel hoeft niet helemaal opnieuw te worden uitgevonden. Volgens mij kan men een methode van 30 jaar geleden, gewoon hier en daar wat aanpassen, wat betreft thema’s b.v. De taal is intussen niet buitengewoon veranderd.

Reacties zijn gesloten.