Verkiezingen, onderwijs en BON

Update 30/8 19u10

Ook Scienceguide zet de onderwijsparagrafen op een rijtje.

In Trajectum online laat Jasper van Dijk (SP) weten dat docenten weer in dienst van de overheid moeten komen. 

Update 27/8 21u03: Trouw meldt dat het CPB de effecten van de onderwijsparagrafen op het bbp van de partijen heeft berekend. Het CPB rapport vindt u hier

Update 28/8 8u52:Zo op het eerste gezicht lijkt D66 dus inderdaad de onderwijspartij die men zegt te zijn. Bij lezing van de berekeningen over d66 en het onderwijs (blz 178 ev) blijkt daar echter nogal wat op af te dingen. Zo loopt de grafiek van verwachte opbrengsten en kosten door tot en met 2070 (nee, dit is geen tikfout, er staat tweeduizendzeventig). Ik heb dat eens nagerekend, niet precies natuurlijk, maar volgens de realistische op schatten gebaseerde methode. Dat is een dikke halve eeuw na nu. Ook wordt een maatregel als invoering van prestatiebeloning als “kansrijk” gekwalificeerd. Dat betekent dat men meent dat het een positieve financiele opbrengst genereert. De berekeningen voor de andere politieke partijen gaan in dit rapport natuurlijk op eenzelfde manier. Het is niet alleen d66 dat zo wordt doorgekristallenbold.  …

Op dit moment lijkt het onderwijs in de verkiezingsstrijd geen grote rol te spelen. In stemwijzer en kieskompas is nauwelijks aandacht voor het onderwijs en hoewel het begrijpelijk is dat Europa, de Euro, de economie, hervormingen in arbeidsmarkt en huisvesting ook allemaal belangrijk zijn, is een discussie over de toekomst van ons land toch onmogelijk zonder dat daarbij het onderwijs een prominente rol heeft. 

Om die discussie te initiëren zal hier op de website uitgebreid aandacht worden besteed aan het thema onderwijs en verkiezingen. Als eerste hebben we voor u de verkiezingsprogramma’s van de belangrijkste partijen op deze website verzameld:VVD, SP, PVV, D66, PvdA, CDA, GL, CU, SGP, PvdD, 50+ en PP.

Interessant is ook de open brief van Lodewijk Asscher aan Alexander Pechthold in NRC. Een kort artikel hierover staat op het open deel van de Volkskrant: “een zak geld over de schutting van het onderwijs gooien werkt niet: eerst efficiëntie, dan geld”. We betrappen Lodewijk Asscher wel vaker op standpunten die in lijn zijn met het BON gedachtegoed.

In het programma Buitenhof van zondag 26 augustus 2012 pleit Sybrand Buma, de lijsttrekker van het CDA, voor meer aandacht voor de moraal. Hij geeft voorbeelden van graaiende bankdirecteuren en speculerende bestuurders van woningcorporaties, maar ook scholen komen even aan bod. In dat verband zegt Buma: “ Als ik aan scholen denk die het geld dat ze hebben niet moeten oppotten, maar ook voor goede dingen moeten inzetten.” Blijkbaar heeft Buma het artikel in het Financieel Dagblad van 5 juli j.l.  van de hand van BON bestuurslid Hans Duijvestijn met instemming gelezen. Een pleidooi voor het hervinden van de moraal, ook in het onderwijs, is natuurlijk prachtig, maar nu moet Buma ook met voorstellen komen om schoolbesturen zover te krijgen om het geld niet op te potten, maar aan het onderwijs te besteden. Dat lijkt ons een goede vraag om eens in een van de komende debatten te stellen

Later meer.