Het gratis schoolboek blijft Van Bijsterveldt achtervolgen

Achteraf bezien heeft de grote stunt van 2006 het CDA een nestje vol windeieren opgeleverd. Na de vervroegde verkiezingen van juni 2010 ging het aantal Kamerzetels van 41 naar 21. De VVD, nota bene de partij die het gratis schoolboek wil terugdraaien, zag het aantal zetels van 22 naar 31 stijgen.

In de verkeizingsenquête Toponderwijs.nu [ITS Nijmegen – mei 2010] staat het schoolboek om niet op plek een van de als slecht ervaren maatregelen uit het kabinet Balkende IV. Ongeveer 41% van de groep is min of meer fanatiek tegen (1..5). De AOb wil hier meer van weten en vraagt leden de problemen rond de gratis schoolboeken op papier te zetten.

In Lunch (Radio 1) van 2 juni 2010 ventileert een schoolleider van een college uit Almelo zijn ongenoegen over de gratis schoolboeken:

  • Bij ons op school was dat geen issue. En ik hoor op heel veel scholen was dat zo. Wij hadden een boekenfonds dat was goed georganiseerd waardoor ouders relatief weinig geld kwijt waren voor boeken. Ze zaten ook niet met de boeken. Die namen wij weer in. Eindelijk is het nu zo gekomen dat de schoolboeken met een bedrag van 320 euro, het kan een euro minder of meer zijn, zijn ingevoerd. De scholen konden daarvoor de boeken kopen met de opmerking erbij: met indexering.
    Maar wat blijkt nu? Deze week hebben we een brief gekregen waarin staat dat de leermiddelen niet meer geindexeerd worden. Maw prachtig dat je ouders het mogelijk maakt om minder te betalen aan schoolboeken, maar het lastige is dat je de rekening bij de scholen legt in de veronderstelling dat we dat kunnen betalen. Want de uitgevers gaan de boeken echt niet goedkoper maken.

Het gratis schoolboek blijft voorlopig een bron van veel ergernis [Reformatorisch Dagblad – 25 mei 2010]
Volgens de aanbestedingskalender.nl staan op dit moment voor 22111000 (code voor het gratis schoolboek) 76 zaken op de rol (ged. zoeken).