“Gratis bèta-opleiding leidt tot studie-uitval”

De gymnasiasten Lieke Kuiper en Jim van Maurik vallen vandaag in de Volkskrant de mening aan dat het afschaffen van collegegeld voor technische studies het tekort aan technici in Nederland zou verminderen. Hun argumenten zijn dat de belangstelling voor technische studies reeds toeeemt; de TUD heeft voor sommige vakken zelfs een numerus clausus moeten invoeren. Zou die trend voldoende zijn om het tekort aan hogere technici op te lossen? Of, samen met de VNCI-beurzen voor excellente scheikunde-studenten wel? Het VNCI  zal beslist niet voor alle studenten het collegegeld ophoesten. Ze kunnen ook Aziaten in dienst nemen of onderzoek outsourcen naar de Chinese tijger en de Indiase olifant. En misschien gaan die goede Nederlandse studenten voor ons land wel verloren doordat ze naar het buitenland vertrekken!?  Waarschuwen tegen de zwaarte van universitaire ingenieursstudies kan ook talent verloren laten gaan. Een leerling die niets met techniek heeft begint niet zo gauw aan een hogere technische studie. Alleen mensen die twijfelen zullen soms door het vooruitzicht op vrijstelling van collegegeld over de drempel getrokken worden. Als je het immoreel vindt dat een leerling met passie voor technische natuurkunde bevoordeeld wordt t.o.v. een leerling met passie voor literatuur zul je ook de markteconomie moeten verwerpen. Daar wordt immers de de prijs eveneens bepaald door de wetten  van vraag en aanbod.

Het reservoir aan studenten die een moeilijke technische studie aankunnen is kleiner dan het reservoir aan potentiële PABO-studenten. Om de tekorten in het onderwijs te verminderen is loonsverhoging nodig maar moet er vooral een einde gemaakt worden aan de uitbuiting en vernedering van de onderwijsgevenden. Dan zal ook nog eens de kwaliteit van de leraren stijgen.

Het idee om leerlingen in het VWO met echte, theoretische wiskunde te laten kennismaken is wel goed. Iemand die die aankan is waarschijnlijk intelligent genoeg om  ook een technische studie aan te kunnen.

En het bedrijfsleven heeft nog een ding uit te leggen: Als het tekort aan hogere technici werkelijk zo nijpend is, hoe kan het dan dat economen, managers, bedrijfskundigen en goede advocaten zo veel beter verdienen dan ingenieurs?

Seger Weehuizen

2 Reacties

  1. beta opleiding
    En het bedrijfsleven heeft nog een ding uit te leggen: Als het tekort aan hogere technici werkelijk zo nijpend is, hoe kan het dan dat economen, managers, bedrijfskundigen en goede advocaten zo veel beter verdienen dan ingenieurs?Seger Weehuizen

    Dat, Seger, is precies de spijker op de kop slaan.Ik heb dat prijs-verschil al minstens 30 jaar niet begrepen.Ik geeft toe : ik ben, bij uitzondering, wel eens een enele accountant (zeg maar : boekhouder) tegen gekomen die rudimentair begrip had van techniek, een eerste inzicht in technische processen, technische productie.
    Velen zijn het niet geweest, de meesten (inclusief bankiers en andere oplichters, massa-economen niet uitgezonderd) zijn, behalve oprecht kortzichtig en oprechte bedriegers, ook nog klungels, die hun onvermogen tot begrip uiterst handig weten te verpakken in argumenten van korte-termijn-winst, spiegeltjes handel ; VOC mentaliteit die al lang weer en vogue is.

    Laat die beta studies vooral gratis worden – geen collegegeld, maar wel verruimde studiebeurzen. En laat dat even goed gebeuren voor brillante alpha studenten – talen, literatuur bijvoorbeeld. Beter nog : bedenk een systeem waarin de excellentie van vwo-scholieren, bijvoorbeeld door deel-certificaten vóóraf aan hun eindexamen, gehonoreerd wordt door studie-beurzen-met-voorrecht.
    Let op : dat geldt gelijkelijk voor alpha’s als voor beta’s ; en dan weer mogelijk niet voor IT-ers.
    En laat de rest op en onderaan de diploma-ladder zich blijven verliezen in opleidinkjes zoals die nu overal te koop worden aangeboden door Doekle, Winkels, en trawanten, en zich blijven verblijden, al of niet na zuurverdiende winst uit vakkenvullen verdiende bijbaantjes, in de onverwinningen en (vooral) nederlagen van het voetbalvolkje en, binnekort weer, bij die quasi-fascistische olympiade verlakkerij.Tenslotte moeten Blokker en de andere vervuilende middenstanderwinkeliers, en Appie, hun oranje zooi quasi-continu aan de meute kwijt : de diameter van hun schedel, en hun hersens, is immers onvoldoende om al die hoedjes op 1 CEO-hoofd te plaatsen.

  2. Ha

    We mogen toch aannemen dat zo'n gratis studie dan ook gaat komen voor mensen die het echte technische werk uitvoeren: loodgieters, elektromonteurs, metaalbewerkers. Daarnaast zou een betere betaling plus iets minder onchristelijke werktijden best kunnen helpen.

Reacties zijn gesloten.