Minister Plasterk van Onderwijs heeft zich de woede van de onderwijsvakbonden op de hals gehaald door te suggereren dat leraren zelf iets aan de werkdruk kunnen doen als ze een deel van het werk naar hun vakantieperiode verschuiven.
Volgens Plasterk is de werkdruk vooral een gevolg van de werkverdeling over het jaar. ‘Het onderwijs heeft 55 vakantiedagen; de gemiddelde Nederlander 25. Dan zou ik zeggen: verplaats wat werk naar vakanties.’
De PvdA-minister benadrukt dat de regering niet verantwoordelijk is voor de werkverdeling. ‘Dat is aan werkgevers en werknemers.’
‘Onbespreekbaar’, briest Martin Knoop, algemeen secretaris van de Algemene Onderwijsbond AOb. ‘Als de minister denkt dat het verkorten van de vakantie de oplossing is, heeft hij het niet begrepen. Het aantal uren dat een leraar voor de klas staat moet omlaag. Evenals het aantal leerlingen per klas.’ Voorzitter Marleen Barth van de CNV Onderwijsbond vindt het onbegrijpelijk dat Plasterk zulke dingen roept. Barth: ‘Zonder ooit met een vakbondsbestuurder te hebben gesproken.’
(Bron: De Volkskrant)
Eindelijk kwaad
Eindelijk worden de leraren en de bonden collectief kwaad. Malle onderwijsveranderingen? Slechts wat gemok, getwijfel is ons deel. Achterblijvende salarissen? Geen haan die ernaar kraait. Mega-fusies en verdriedubbeling van de overhead? Daar hebben wij toch niks over te zeggen. Afschaffen van Speciaal Onderwijs; ‘ja dat is de nieuwe tijd’. Pas bij het afnemen van de vakanties en in mindere mate de BAPO zijn docenten eindelijk in de benen te krijgen.
Wel triest
eigenlijk, vind ik.
Zeer
triest
plas-nietzo-sterk
Wat valt deze minister me tegen..honderd dagen nadenken, toch halverwege die termijn zomaar iets roepen om zijn werkveld te schofferen. Morgen is het ouderavond: van 8:15 tot 20:45 in touw. En mijn minister uit de gedachte dat ik te weinig uren in een week werk. Ik zou zeggen: “Kom me eens een weekje vervangen!”
Wat een miskenning van inzet!
Ja, ik heb vier van die avonden
in het jaar. Op die dagen kan ik tussendoor niet naar huis. Ik ben dan op pad van half 8 tot ca. 22 uur en kan dan de volgende dag weer naar school. Na zo’n week ben ik op de vrijdag voor mijn leerlingen niet veel meer waard, helaas.
———————————————————————————————————————————
De voortdurende overbelasting van docenten gaat ten koste van onderwijskwaliteit en wordt door de leerlingen ‘betaald’.
Hinke, je was me weer voor.
Hinke, je was me weer voor. Ik zat net te denken hoe dit te formuleren, toen ik jouw stukje las. Ik sluit me erbij aan.
Ook dan niet Hinke.
Docenten doen het met de mond.
Rijksambtenaren krijgen er
Rijksambtenaren krijgen er 10% bij, door te staken… En het onderwijs???
10% bij, door te staken… En het onderwijs???
Maak de onderwijzer (weer?) ambtenaar.
over een periode van 3 jaar
Maar dat maakt het nog steeds meer dan ik me kan heugen ooit gehad te hebben.
Aardig detail:
In het regeerakkoord zijn afspraken om het aantal ambtenaren te laten afnemen en het aantal docenten te laten toenemen. Misschien hebben ze een “onbevoegd” ambtenaar die daar in deh Haag aan de verkeerde knoppen draait. “Sorry, foutje, moest eigenlijk precies andersom zijn”
Als ik ook nog minder
Als ik ook nog minder vakantiedagen krijg wanneer kan ik dan eens rustig ziek zijn?
De logica van Plasterk
Oké. Je bezuinigt jarenlang op de salarissen van docenten. Als gevolg daarvan ontstaat er een gierend lerarentekort, wat eerst nog wordt opgevangen door de klassen ietsje groter te maken (en nog ietsje) (en nog ietsje), maar wat daarna toch zo uit de hand loopt dat je klassen naar huis moet sturen, of naar het “open leercentrum”, aula, whatever. Doe maar iets.
Dan vraag je als minister na een aantal decennia roofbouw te hebben gepleegd aan de docenten: goh, hebben jullie het druk? Misschien zou je eens iets in je vrije tijd kunnen gaan doen.
Pro deo uiteraard. En mochten jullie vakantiedagen over een paar jaar ook opgesoupeerd zijn, dan zouden jullie wellicht uit eigen middelen een extra medewerker kunnen aantrekken.
At your service!
Ronald Plasterk
Cursus
Ik stel voor dat we de minister vragen om in leraren te investeren in de vorm van awakening courses. Dit zijn door een Amerikaans bedrijf gecertificeerde curcussen waarbij docenten de competentie verwerven met minder slaap toe te kunnen. In de cursus wordt gewerkt vanuit de vraag: hoe wakker te blijven op school als je ’s avonds, in weekends en vakanties nog meer moet doorwerken?
re De logica van Dr. P.
De laatste suggestie van Infiltrant lijkt buitensporig maar is het niet.
In de VS hebben ze uitgezocht dat de docenten daar, die nog minder verdienen dan de verdoofde sukkelaars hier, gemiddeld $ 500,– per jaar uit eigen zak bijpassen en uit compassie met hun lln. materiaal aanschaffen.
Het verschijnsel heeft zo’n omvang gekregen dat de jonge Bush deze kosten fiscaal aftrekbaar heeft gemaakt, ik meen in 2004, zal het nog even natrekken.
Willem Smit