De neerwaartse spiraal

Academici worden op veel HAVO/VWO-scholen het onderwijs uit gepest. Op gymnasia is de trend wellicht wat minder sterk voelbaar, op VMBO-scholen kwamen ze vermoedelijk toch al niet zo veel voor.
Dat dit mogelijk is, is volgens mij niet zozeer het gevolg van een anti-academische opstelling van de verantwoordelijke schooldirecties, als wel van een regelrechte anti-intellectuele opstelling. Dat zal er toe leiden dat op den duur ook de betere HBO-ers het onderwijs gaan verlaten.
Hoe werkt zoiets? Goed opgeleide docent wordt hiërarchisch geplaatst onder iemand die veel minder vakkennis heeft, maar wel beter in de gaten heeft wat de directie aan vernieuwende clichés wil horen. De conflicten dienen zich aan, en worden steevast beslist in het voordeel van degene met de minste capaciteiten voor het vak waarom het gaat. De intellectueel vertrekt en wordt vervangen door een slechter opgeleide maar gehoorzame figuur. Wat je overhoudt laat zich raden: een verzameling min of meer opgeleide, slecht formulerende jaknikkers die zich met de grootste moeite door de weinige overgebleven leerboekjes heenworstelen. Een extreem slecht voorbeeld voor de leerling. Aan wie moet hij zich spiegelen? Aan die docent die zelf nooit een boek of een krant leest?

Wie is voor dit drama verantwoordelijk? Waarom zijn veel scholen geen instituten waar men elkaar stimuleert om hoger op de intellectuele ladder te komen? Ik denk dat de schoolleiding daar nog steeds een cruciale rol in speelt. ZIjn zij anti-intellect, dan zal de spiraal verder omlaag blijven lopen. Tref je een schoolleider met hart voor het intellect (en dat is geen contradictio in terminis) dan zal de spiraal weer omhoog gaan.
Wat ik schandalig vind is hoe makkelijk openlijk anti-intellectuele figuren aan het hoofd worden geplaatst van een instantie die toch juist de bevordering van het intellect tot hoofddoel zou moeten hebben. Een school, dus.

S. Stevin

59 Reacties

  1. schoolleiding
    In de hedendaagse schoolleidingen zit over het algemeen meer opportunisme dan intellect. Voor veel schoolleiders was de vraag: Hoe kom ik uit de klas? En hoe kom ik in een hogere salarisschaal terecht?

  2. Schande
    Ambtelijke en politieke bemoeizucht hebben geleid tot vernietiging van het middelbare onderwijs. Wetenschappers en docenten is het respect afgenomen dat “de geleerde” werd betoont.
    Vincent Icke in “Perspectieven op de kennissamenleving” p37 e.v.

  3. neerwaartse spiraal
    een goed verhaal, Stevin, en een goede analyse ;
    overigens niet alleen geldig in het onderwijs ; je ziet het overal gebeuren ;
    nu dit :
    [1]
    vooral in mammoet-organisaties nemen, na de pioniersfase, zaken en gebeurtenissen een
    onvermijdelijke loop, zoals geschetst ;
    de “checks and balances”, die elders nog wel eens (maar owee, ook niet overal !) werkzaam zijn,
    zijn in het onderwijs (van kleuter tot promovendus) verregaand afwezig, ja, zelfs misvormd ;
    [2]
    het collectief onvermogen van grote organisaties wordt nog gevoed door angst, het onzekere, het
    gevoel geen grip te hebben ; en door greed (graaien), de dislocatie tussen het sociale en het individuele,
    dat overal in de samenleving hoogtij viert (en daarom een veel groter probleem is, dan dat het onderwijs
    het alleen kan oplossen) ;
    [3]
    in kleine organisaties kunnen in principe dezelfde problemen ontstaan (het is eigenlijk een verouderings-
    verschijnsel), maar de kans is groter dat ze door zelf-correctie de koers kunnen wijzigen ;
    [4]
    derhalve :
    grote organisaties opbreken in hun kleinere delen, deze zelfstandig maken ;
    daarna associatieve (horizontale) verbanden aangaan tussen kleine organisaties overal daar waar er
    behoefte aan is ;
    [5]
    associatieve kleine verbanden (kleine scholen) zijn NIET duurder dan de mammoet-dino’s die nu het onderwijs beheersen ; ze zijn wel agiel, wendbaar, reactief, overzichtelijk, ze kunnen open en goed bereikbaar zijn ;

    zo eenvoudig kan een probleem zijn !
    maarten sev

  4. We doen het verder zonder U
    Ik raad jullie aan “De Intensieve Menshouderij“ van Peters en Pouw te lezen.
    Organisaties worden ingericht volgen bepaalde principes.
    Daarbij is sprake van een systematisch wegnemen van vrijheidsgraden van de medewerkers op de werkvloer ten gunste van méér vrijheden voor het mangement.
    De schrijvers trekken een parallel met de intensieve varkenshouderij: een wereld zonder vakkennis, boeren achter de computer, geen koks bij McDonald’s, geen treinen-deskundigheid bij de NS-directie, geen deskundigheid bij het verkooppersoneel en in de toekomst ook niet meer op de scholen.
    Het boek begint met een Youp van ’t Hek:
    “Op een dag werd de collega bij de nieuwe directie ontboden.
    Weet U wel, dat U tot de laatste der mohikanen behoort?
    Weet U, dat U de enige bent die nog in het oude pand gewerkt heeft?
    Weet U, dat U de enige bent die de oude heer Verwoerd nog gekend heeft?
    Weet U, dat U de enige bent die van alle producten nog precies alle specificaties kent?
    U hebt een ongelooflijke knowhow, een onbedaarlijke kennis.
    Wij kunnen absoluut niet zonder U,……maar toch gaan we het proberen.

  5. juist
    Citaat: “Wat ik schandalig vind is hoe makkelijk openlijk anti-intellectuele figuren aan het hoofd worden geplaatst van een instantie die toch juist de bevordering van het intellect tot hoofddoel zou moeten hebben. Een school, dus.”

    Om gelijksoortige redenen erger ik mij aan het groepje onbevoegde, tevens onbekwame medewerkers bij mij op school. En dan hebben genoemden nog commentaar op leerlingen, nu de examens daar zijn. Deze medewerkers persisteren het om zinnen uit te spreken als: “Het is voor je eigen bestwil. Zonder diploma eindig je in de bakken van de sociale dienst. Wil je later je handje ophouden? Jíj moet je examen halen. Jij moet je diploma halen. Denk je zo gemakkelijk aan je diploma te komen.”

    Wat voor voorbeeld zij voor de leerlingen?!
    Hoe kunnen zij zo hameren op het halen en hebben van een diploma, terwijl zij zelf niet eens de moeite hebben genomen om eerst of op z’n minst als nog te gaan leren voor het werk dat zij zo nodig willen doen.

  6. Middelmatigheid is de norm
    In het bedrijfsleven was ik het liefste op de werkvloer actief alleen liep ik daarbij steeds tegen het midden management op wat vooral uit middelmatig opgeleide mensen bestond. Afgelopen schooljaar was mijn eerste jaar voor de klas en mij overkwam weer hetzelfde. Het zeer middelmatige management weet wel over mij te oordelen maar is zelf zeer beperkt in haar visie en intellect.

    • oordelen zonder enige kennis
      erg he Thieu, ik heb hetzelfde meegemaakt. En velen met ons.

      • Hoe komt dat?
        In het eindexamenjournaal antwoordt een jongen op de vraag wat hij wil worden “accountant of manager”.
        Uit een vroegere uitzending herinner ik me de uitspraak “manager, want het lijkt me leuk om mensen aan te sturen”.
        Onze jeugd wil status en geld; liefst door anderen het werk te laten doen.

        • komkom
          Eén jongen wil mensen aansturen en jij concludeert dat ‘onze jeugd’ anderen het werk wil laten doen. Deze grote stappen brengen je niet snel thuis hoor.

      • Ondermaats middenmanagement
        Thieu, ik heb ook in het bedrijfsleven gewerkt, en vaak niet zonder conflicten, maar gelukkig het grootste deel van de tijd bij een redelijk goed geleid bedrijf. Maar mijn eerste drie jaren in het onderwijs zijn vooral gekenmerkt geweest door problemen met schoolleiders, vaak conrectoren. Op momenten dat contracten niet verlengd werden, kookte ik elke keer weer van woede. Maar terugkijkend zie ik ook de voordelen. Ik heb meerdere malen een nieuwe start kunnen maken op een andere school, heb op meerdere scholen gezien hoe dingen goed of juist slecht geregeld zijn, heb steeds weer andere dingen van nieuwe collega’s opgepikt en ben steeds meer gaan ontdekken op wat voor school ik eigenlijk thuishoorde. Voor geen goud zou ik weer naar m’n vorige scholen terugwillen; bij één school waar ik een halve baan had, heb ik halverwege het schooljaar maar zelf ontslag genomen omdat ik wist dat ik het daar toch niet ging uithouden. Dat steeds meer scholen onwerkbaar worden is natuurlijk waar, dus de spoeling wordt dunner, maar conflicten verliezen en daardoor moeten “schoolhoppen” heeft dus ook zo z’n voordelen.

        • De BV Onderwijs
          Em70,
          Toen ik klaar was met de HTS heeft het nog ongeveer 7 jaar geduurd voordat ik mijn plaats had gevonden in het bedrijfsleven. Na deze erg lange worsteling met veel omwegen voelde ik me daarna wel als een vis in het water. Het zou natuurlijk puur toeval zijn als ik nu bij mijn eerste baan in het onderwijs al meteen op mijn plaats zou zijn. Ik ben momenteel weer druk aan het solliciteren voor volgend schooljaar en ik zie het afgelopen schooljaar dan ook zeker niet als verloren. Ik kan nu veel beter aangeven wat ik wel en wat ik niet wil. Ook heb ik nu een veel beter zicht gekregen op de BV Onderwijs.

    • Salieri: ‘mediocrity’
      De middelmaat zorgt…..dat het gras kort gehouden wordt.
      We zijn een vlak landje en houden niet van pieken en dalen.

  7. Veerkracht
    De spiraalveer waar het onderwijs aan hangt wordt door de nit-wits zwaar belast. Maar dat heeft ook gezorgd voor steeds sterkere BON-tegenkrachten. Dus S.Stevin de neergang zal afzwakken en de opgang komt eraan. Harmonisch schudden we de ballast van ons af.

    • Ballast weg-oscilleren
      Ik hoop dat we ϕ = ¼ gepasseerd zijn. Evengoed houd je dan nog het probleem dat al die anti-intellectuelen moeten worden weg-geoscilleerd.

      • Fourrier
        Maakt van alles mogelijk. En ik ga voor ϕ = 3/4, vanuit rust en omhoog startend. Als straks de snelheid toeneemt verliezen de a-i hun houvast wel.

          • Geeft niet
            Dit is beta-geneuzel. Natuurkunde meent met trillingen alle natuurverschijnselen te kunnen verklaren, zo ook hier.
            Alpha’s weten natuurlijk wel beter.

        • We blijven optimistisch
          Daar heeft u een punt. Maar die start omhoog…..die heeft dan zeker hééél lang voor mijn tijd plaats gevonden.

          • S. Stevin, bedankt!
            U verwoordt hetgeen ook in mijn school HET probleem is: (Citaat: Goed opgeleide docent wordt hiërarchisch geplaatst onder iemand die veel minder vakkennis heeft, maar wel beter in de gaten heeft wat de directie aan vernieuwende clichés wil horen.) Ik bevecht deze ‘boven mij geplaatsten’ inmiddels, vraag hen bijvoorbeeld of zij ook (vul in: vak) gestudeerd hebben. Dan wordt men dus kwaad. Lekker pech voor ze (spreekt hij onacademisch). En als ik in mijn didactisch handelen door een afdelingsleider gedwarsboomd word, bespreek ik met MIJN leerlingen waarom ze zich toch aan mijn instructies moeten houden. En wat denkt U? De kinderen begrijpen waarom! Maar om nou te zeggen dat ik een dergelijke werksfeer nog 25 jaar volhouden kan? Nee. Daarom: bedankt en wij blijven bij BON.

          • Kijk uit
            Tegen kinderen zeggen dat ze uw instructies ipv de instructies van de managers moeten volgen kan vervelende gevolgen hebben. Inderdaad, dit houd je geen 25 jaar meer vol. En wel om twee redenen. In beide situaties bent u degene die aan het kortste eind trekt.
            Sterkte.

          • Ook a-i collegae
            Wij werken met afdelingen. Bovenbouw VMBO van een richting in 1 ruimte. Dat betekent 2-4 groepen met 2-4 docenten in 1 ruimte. Dan blijkt dat niet alleen het management a-i is, maar ook vele collegae. Zodra een leerling piept over moeilijk, vertelt een collega mij dat ik te hoge eisen stel. Bij mijn weten mag ik van elke leerling verwachten dat 196 maal 89 met rekenmachine uitgerekend kan worden en niet als uitkomst 100.000 (“want het is heel veel”) heeft.

          • Om het maar helemaal niet…
            …over ‘uit het hoofd’ te hebben natuurlijk? Dit lukt me ook nog wel zonder pen en papier, laat staan een rekenmachine.

            Maar ja, hoofdrekenen kunnen ze al *lang* niet meer 🙁

          • Ze zitten daar niet zomaar
            Die collegae heeft u niet als u geen schoolleider heeft die net zo denkt. Of althans, als u een schoolleider heeft die zijn kinderen wil verheffen, dan helpt hij u en vertelt uw collega dat hij zich moet schamen voor die opmerking over ’te hoge eisen’.

          • A-i of liefst zo dom mogelijk?
            Schoolleiding gaat voor liefst zo dom mogelijk. Of ik de toets niet eerst klassikaal kan bespreken alvorens hem af te nemen. Zo mogelijk op 1 dag.

          • erg benieuwd
            IK heb dat vaker gehoord. Meer groepen in één ruimte. Maar even voor de duidelijkheid: hebben die groepen dan op één of andere manier iets gezamenlijks? Of is elke groep met zijn eigen vak en zijn eigen docent bezig.
            Ik moet er niet aan denken. Zou gillend weglopen. Heb ook nooit begrepen waar het goed voor zou zijn (behalve dat een leerling mij eens zei dat dat was om alvast aan de kantoortuinen van later te wennen (had zn leraar gezegd).

            Wel lastig overigens, die rekenmachine opdracht. Eerst zoeken waar dat ding ook al weer is. Aanzetten (zonodig batterij vervangen). Proberen terug te krijgen van dat vervelende rotjong achter je die het ding heeft gebietst. Opzoeken wat het pestprotocol hierover zegt. Aan dat kind de ik-boodschap geven “ik vind het vervelend dat je mijn rekenmachien hebt afgepakt en ik wil m graag terug”. Als dat niet helpt nogmaals proberen er met praten uit te komen. Lukt dat dezelfde dag niet meer, dan de volgende keer nog eens proberen. In het uiterste geval aan je leerling mentor vragen hoe dergelijke problemen op te lossen zijn. Dan samen met die leerling mentor en dat kutkind een afspraak maken om het probleem nog eens goed door te spreken. Uieindelijk de verstandigste zijn en aan je ouders een nieuwe rekenmachine vragen.
            In je pop schrijven dat je moet werken aan je assertiviteits competenties. Bonnetje van de nieuwe rekenmachine in je portfolio bewaren (in dezelfde map als het bonnetje van de voriige machine).

          • Gemeenschappelijk
            Gemeenschappelijk hebben ze hun richting, in dit geval Administratie. Het is de bedoeling dat ze per groep een eigen vak doen met de betreffende docent. Je moet dus zo goed mogelijk je collegae overschreeuwen. Althans, zo ervaar ik het geregeld.

            Elk probleem is de schuld van de docent, want als die orde had, zouden zij niet durven stelen, vernielen, schelden enz. En omdat ze ervaren hebben dat de meeste docenten die orde niet hebben, hebben ze geen rekenmachine. Wel een mobieltje en daarop kun je ook rekenen. Helaas weiger ik zo flexibel te zijn dat ik dat toesta. Ook dit tot ongenoegen van vele collegae. Het brengt immers boze leerlingen en daarmee onrust in de totale groep.

          • Als ik dergelijke verhalen niet vaker had gehoord
            Als ik dergelijke verhalen niet vaker had gehoord, dan zou ik het niet kunnen geloven. Te absurd voor woorden. Fijn ook voor de werksfeer tussen de collega’s. Goh… Kees kan ook geen orde houden. Ik heb steeds last van hem.
            Ik vind dit systeem misdadig. Een groot woord, maar ik meen het werkelijk. Dit is kindermishandeling gecombineerd met docentje pesten.

          • bekend
            Bekende koek, Hanke. Je hebt nog een positief punt. (cynisch bedoeld) Het is bij jullie de bedoeling dat de groep les krijgt in een vak van de betreffende docent. Weet je wat erger is? Wanneer alle docenten worden geacht, álle onderdelen van het vak Administratie te geven. Je krijgt dan te maken met collega’s die bijvoorbeeld Bedrijfsadministratie geven zónder ook maar enig benul te hebben van de meest basale boekingsregel: boekingsregel 1. Dat soort collega’s beoordeelt leerlingen, geeft les (pardon, coacht), kijkt repetitie- en examenwerk na. Je wilt niet weten wat er zich afspeelt. Ik ben in elk geval blij te lezen dat er meerdere scholen zijn waar deze criminele daden plaatsvinden. Hieruit blijkt een gebrek aan echt inspectiewerk. Is het raar dat er op het ROC zoveel uitval is? De uitval wordt op het VMBO al voorbereid!
            Het zal mij niet verwonderen als dat samenvoegen van klassen ergens wel gewoon een ordinaire bezuiniging is geweest. Wat ik zeker weet, is dat het ook een antwoord is geweest op het tekort aan geschikte docenten voor het vak. Verder zijn de oogappels van de manager beschermd geworden. Zij zouden anders te weinig uren hebben gehad. Oude verdeling: Tekstverwerken 3 lestijden per week, Bedrijfsadministratie 6 en Kantoorpraktijk 6. Wie alleen TV kon geven, zag het als een geschenk uit de hemel om ineens BA en KP te mogen geven. Ik kan tot op de dag van vandaag niet begrijpen hoe het ministerie van Onderwijs tot zo’n besluit heeft kunnen komen. Je zegt bij een tekort aan chirurgen toch ook niet dat er dan maar slagers worden ingezet?

          • En ook dat gebeurt
            In andere domeinen dan Administratie mogen de leerlingen zelf kiezen welk vak ze doen. De vragen worden dan aan de aanwezige docent gesteld. Weinig docenten schijnen de zin ‘dat is een vraag voor de vakdocent, stel het hem/haar als hij/zij hier is’ uit te kunnen spreken. Aftekenen van werk wordt ook door iedere docent gedaan, zodat de grootste nonsens voor okee aangezien kunnen worden. Ik ben dus helaas ook zeer bekend met uw probleem, want doceer in 6 domeinen.
            De uitval wordt op het VMBO niet alleen voorbereid, maar ook geoefend, want zonder diploma vallen steeds meer leerlingen uit om dat bij een ROC te herhalen. En dan enorm beledigd zijn als ze geen baan kunnen vinden die geld en status oplevert!

          • Stelling van de dag
            “Het één keer aftekenen van nonsens werk maakt meer kapot dan je in een maand kunt onderwijzen”

            Tweede stelling van de dag:

            Door één maand lang consequent alle onvoldoende werk ook als onvoldoende te beoordelen leert de leerling meer dan in een half jaar halfbakken akkoordjes.

            Derde stelling van de dag

            Door leerlingenwerk consequent af te keuren als het onvoldoende is, vermindert het aantal uitvallers in het onderwijs enorm.

          • Met deze stellingen moet
            Met deze stellingen moet iedere docent het eens zijn – in een normaal onderwijssysteem. Maar dan lopen we weer tegen ons slechte onderwijssysteem aan:
            1. werk wordt afgetekend door coaches: in het MBO dus mensen uit de “praktijk”, die een cursus van een jaar bij de MBO-Raad hebben gedaan. Zij hebben geen idee wat onderwijs inhoudt.
            2. de output-financiering. Zelfs goedwillende, “ouderwetse” opleidingsmanagers (ja, ja, ik ken er een paar) worden hierop door hun directies afgerekend. Er moet geld binnenkomen, o.a. om het innovatieteam te kunnen betalen, dat dan weer leuke dingen voor de mensen, c.q. leerlingen gaat bedenken, die dan weer de vakinhoud zullen doen dalen.
            Zolang er geen landelijke eindexamens zijn, zullen we deze neerwaartse spiraal blijven houden.
            Alstublieft, minister Plasterk, volgens u kunt u bijna niets veranderen, maar een landelijk examen moet toch mogelijk zijn? Als intellectueel moet u toch slapeloze nachten van het gerotzooi met “examens binnen de school”en “het vullen van portfolio’s met zinloze werkstukken” hebben?

          • Er moet geld binnenkomen
            Niet alleen voor leuke dingen, maar ook voor mooi meubilair, want de leerling (wie heeft ooit bedacht dat je studeert aan een MBO en dus student bent? Hoorde laatst op tv zelfs iemand zeggen ‘ik studeer VMBO’.) kiest zijn opleiding vooral op uiterlijkheden. Ik werk bij een zwarte school, het extra geld gaat oa naar tafels, stoelen, lux ogende computers, met als argument daarvoor dat het de instroom bevordert en daarmee ons bestaansrecht verzekert.
            Verder inderdaad veel geld naar leuke dingen, want dat motiveert leerlingen tot beter leren. Vraag achteraf hoe ze het vonden en ruim meer dan de helft ‘heeft liever vrij’. Tsjonge, wat een motivatie-boost.

          • Stelling nummer 1
            Stelling nummer 1
            Volstrekt mee eens

            Stelling nummer 2
            Volstrekt mee eens. Sterker nog, de leerling raakt ook nog gemotiveerd om iets te leren. Als je heel duidelijk maakt waarom iets fout is, is de leerling bereid zich in te spannen om goed werk neer te zetten. Een voldoende krijg je alleen als je werk in orde is. Je moet er iets voor doen; je moet ervoor leren. De leerling krijgt de smaak van een eerlijk verdiende beloning te pakken.

            Stelling nummer 3
            Zie opmerking stelling nummer 2
            De school krijgt een doel voor de leerling. Een doel dat alleen bereikt kan worden als de leerling duidelijk het onderscheid tussen ernst en luim maakt. Je gaat voornamelijk naar school om iets te leren.
            (Uiteraard is het afkeuren van onvoldoend werk bedoeld om leerprestaties op een hoger plan te brengen)

          • Alle stellingen okee
            Commentaar is vaak dat leerlingen door onvoldoendes gedemotiveerd raken. Daarom is het nieuwe leren zo goed. Liefst op basis van prestaties. Een leerling kiest een prestatie, gaat aan de slag, ervaart dat het iets nog niet kan en gaat dat leren. Praktijk een leerling kiest een prestatie, maar ‘alleen als het op mijn manier mag’, bekijkt de opdracht, zegt ‘dat kan ik niet’ en vraagt om een nieuwe prestatie. Nieuwe prestatie mag niet, dus zit gedemotiveerd mokkend in een hoekje. Reden volgens begeleiders prestatie-leren, prestatie niet goed geformuleerd. Reden mijns inziens, een klein percentage leerlingen beschikt over de leerstrategie die voor prestatie-leren nodig is. En die leerlingen kan ik zonder enige prestatie zo aanwijzen.

          • lln raken door enkel onvoldoendes gedemotiveerd
            Dat is iets heel anders dan dat ze door een enkele onvoldoende gedemotiveerd raken. Een goede docent kan inschatten waar zijn leerlingen toe in staat zijn. Daar moet de lat liggen.
            Mijn ervaring met prestaties is: groepje studenten besteedt een paar uur om een prestatie uit te kiezen (en de studenten te lozen die ze niet in het groepje willen hebben).
            Dan wordt de prestatie gemaakt en gepresenteerd. Dan zijn er twee mogelijkheden: er is werkelijk een prestatie geleverd en de studenten zijn blij dat het ze gelukt is. Of er is nauwelijks een prestatie geleverd, maar vanwege vele eigenlijke en oneigenlijke redenen wordt het toch afgetekend. Dán heeft het groepje dat weinig heeft gedaan geleerd dat je zo heel goed door de opleiding kunt komen en heeft het groepje dat hard heeft gewerkt geleerd dat je ook zonder hard werken heel goed door de opleiding kunt komen. Gevolg: de goeie studenten raken gedemotiveerd en zijn in niets meer te onderscheiden van de slechte studenten.

            Oplossing: serieuze opgaven / toetsen geven en dat ook serieus beoordelen. Met serieus bedoel ik dat een leerling die voor de opleiding geschikt is, met normaal werken aan de eisen kan voldoen.

          • Helemaal mee eens
            Ik ben het met de stellingen en dit verhaal eens. Het gaat ook niet om enkel onvoldoendes, maar om een enkele onvoldoende. Probleem is meer dat steeds meer docenten proberen iedereen voldoendes te laten halen, omdat de leerlingen anders zo zielig zijn. Bovendien willen ze om de instroom te garanderen een TL-afdeling behouden. De instromende leerlingen hebben geen van allen een TL-waardige CITO-toets of basisschooladvies, maar 15% moet ongeveer in het TL terecht komen. Ook als dit met 3 herkansingen en toetsbesprekingen vooraf behaald moet worden. Het idee was dat een prestatie nooit onvoldoende kon zijn en daarmee was de TL-afdeling gegarandeerd. Voordeel van deze afdeling, de klassen zijn ongeveer 15 leerlingen groot en daardoor is er tijd om iedereen aan het handje door het examen te loodsen.

            Natuurlijk zit er ook een paar leerlingen, die het wel aankunnen, maar dat betreft maximaal een kwart.

    • Of er een opgang bezig is
      Of er een opgang bezig is weet ik niet, wel dat de neergang niet overal even sterk is. Ik heb vier scholen gehad voordat ik ergens terechtkwam waar men NIET bij een vacature automatisch eerder voor een LIO (want goedkoop) kiest ten nadele van een schaal 12-er. Waar ik nu werk hecht de schoolleiding er wel belang aan dat er “een stevig iemand voor de klas staat”, en stevig slaat dan met name ook op vakinhoud. We zijn dan ook een tamelijk ‘ouderwetse’ school, ook qua Nieuwe Leren en tweede-fase perikelen.

      Omdat in mijn vakgebied het lerarentekort enorm is kon ik rustig zoeken tot ik een school gevonden had waar ik mij thuis voel. Het grote voordeel van het naderende lerarentekort voor zo ongeveer ALLE vakken is dat straks voor iedereen mogelijkheden komen om te zoeken naar zo’n school. Gewoon jobhoppen tot het je ergens bevalt. Hoe groter het lerarentekort, hoe duidelijker de keuzes die scholen zullen gaan maken: nog meer onbevoegden aannemen, of investeren in goed opgeleid personeel?

      • Duidelijker keuzes
        Die duidelijker keuzes van scholen en dat jobhoppen van docenten is inderdaad gunstig voor docenten, alleen het is slecht voor grote delen van het onderwijs en de maatschappij. Waarschijnlijk zullen vooral kinderen uit de immigrantenhoek hiervoor de prijs gaan betalen; juist de groep dus voor wie onderwijs extra belangrijk is om goed te kunnen functioneren in de samenleving en om erin vooruit te komen. Het wordt dus wat Amerikaanser allemaal: goed onderwijs voor de slimsten en welvarendsten; slechter onderwijs voor de rest. En een salarisverhoging op probleemscholen binnen het vmbo, sowieso een bedenkelijke maatregel, gaat dat probleem zeker niet oplossen. Dag in dag uit je werk behoorlijk kunnen doen is immers belangrijker dan aan het eind van de maand iets meer geld krijgen.

        • Dat klopt helemaal. Ik werk
          Dat klopt helemaal. Ik werk op een school met voornamelijk autochtone kinderen uit zeer bevoorrechte milieus.
          Het is zeker een uiterst bedenkelijke ontwikkeling. Op mijn basis- en middelbare school zaten kinderen uit Flodder-achtige gezinnen en kinderen van rijke autochtone chirurgen bij elkaar in de klas. Mijn ouders (arbeiders) letten niet scherp op de kwaliteit van de school, maar die chirurgen wel, en daar profiteerden alle leerlingen van mee en dus ook ik. Tegenwoordig zou je als slim kind uit een lager milieu een veel grotere kans hebben op een rommelige basisschool te zitten, met aftands materiaal en slecht opgeleide leerkrachten. Dat maakt automatisch je kansen om door te stromen naar havo of vwo een stuk kleiner. Zorgwekkend.

          • En naar mijn mening
            En naar mijn mening regelrecht de ‘schuld’ van de overheid. Als die niet investeert in fatsoenlijk onderwijs is het volstrekt logisch dat rijkere ouders dat dan maar zelf gaan doen.

          • Slecht opgeleid?
            Ik vind het van de gemiddelde PABO/lerarenopleiding behoorlijk knap dat ze VMBO-MBO doorstromers zo op kunnen leiden dat de regering denkt dat deze mensen geschikt zijn om les te geven. Heb collegae die 2 jaar wiskunde hebben gehad op de LHNO, daarna een MBO spelbegeleiding zonder enige vorm van wiskunde hebben gedaan en uiteindelijk een lerarenopleiding waarmee ze bevoegd (!) zijn natuurkunde en scheikunde te geven. Om nog maar te zwijgen van de collegae die je de taalfouten op het bord niet kwalijk mag nemen ivm dyslexie en de fouten in de rapportcijfers niet ivm dyscalculie. En toch vinden ze zichzelf een geweldig docent en solliciteren naar een functie bij een HBO!

          • Het niveau
            Dit doet me denken aan mijn eigen ideeën over ‘het niveau van een klas’. Voor mij was dat: het gemiddelde niveau. Daar richtte ik mijn lessen naar, de goeden kwamen daar aan tekort en voor de slechten was het iets met paarlen en zwijnen.
            Daarom kan ik ook de weerstand tegen WSNS goed begrijpen; het verlaagd het gemiddelde niveau van een klas.
            Daarom vind ik dit PABO/leraren/bevoegdheids gedoe ook zo zorgelijk; het verlaagd het gemiddelde niveau van een lerarenteam.
            Zo haal je het onderwijs steeds verder omlaag en de managers zal het een zorg zijn; die verschuilen zich achter de wettelijke regelingen en achter de geldpotten. Tegen de tijd dat het buiten het onderwijs opvalt zijn ze toch al met (pré-)pensioen.

          • Het zal niet gaan opvallen
            Dat opvallen buiten het onderwijs zal misschien wel nooit gebeuren. Als je als randstedeling van 70 aan iemand van 16 wil uitleggen wat een overbevolkt gekkenhuis het hier is dan lukt dat ook niet. Waarom niet?
            Wanneer je in zo’n overbevolkt beton- en asfalt-conglomeraat bent opgegroeid weet je gewoon niet beter. Je kunt je niet voorstellen dat ‘de Baarsjes’, een drukke buurt in Amsterdam, vroeger een landelijk gebied met slootjes was. Wat er aan rust en landschap verloren is gegaan is voor een 16-jarige eigenlijk niet te peilen.
            Op dezelfde manier is de omvang van de verloedering van het onderwijs bijna niet voor te stellen voor mensen die zelf nooit in een rustige klas hebben gezeten. Buitenstaanders zien al helemaal niets van ‘het niveau’.
            Het enige dat zal plaatsvinden, is dat men zich verbaasd zal afvragen waarom wij het in de concurrentie met het buitenland steeds beroerder gaan doen en waarom voor echt belangrijk werk steeds vaker geen Nederlanders zullen worden geworven. Er zal uiteindelijk ook wel een overschot aan consultants en bazen zonder ondergeschikten ontstaan.

          • Lichtpuntje
            Vind ik dat het MKB bij Maria zit te klagen over ‘het niveau’ van haar nieuwe werknemers. De geldpotten moeten wel gevuld blijven.

          • Nu dus actie
            Want nu zijn er nog politici die een kleuterjuf van de kleuterkweek hadden, omdat die juf niet goed genoeg in wiskunde was om de gewone kweekschool te doen, laat staan haar hoofdakte te halen. Bij hen bestaat dus de kans dat zij het nog wel begrijpen. Tegenwoordig krijg je vrijstellingen als je groep 8 sommen uit je hoofd kunt uitrekenen, kunt voorspellen wat er gebeurt als een stolp over een brandende kaars wordt gezet en als je in staat bent d, t of dt goed toe te passen. Er kan je zelfs aangeraden worden natuurkunde te gaan studeren, terwijl je met hangen en wurgen een 6 op je HAVO-examen scoorde.
            Ik denk dat politici het idee hebben dat de huidige lichting docenten hetzelfde is opgeleid als hun eigen docenten. Daarom zoeken ze de oplossing van het slechte onderwijs bij veranderingen in dat onderwijs, terwijl aan de voorwaarde goed opgeleide docenten niet wordt voldaan. Krik de toelatingseisen van de lerarenopleidingen op, splits PABO in kleuters, onderbouw en bovenbouw, lerarenopleidingen in VMBO en HAVO/VWO of iets met onderbouw en bovenbouw, in plaats van met het oog op het opvangen van het lerarentekort de toelatingseisen verder te laten zakken.

          • Eén probleem:
            Goede docenten zullen geen werk vinden. Goede docenten zijn namelijk geen napraters, hebben een fatsoenlijke opleiding en kunnen dus minder gemakkelijk in gijzeling genomen worden door de besturen. Slechte docenten hebben nauwelijk een alternatief en zijn (heel tevreden) volgzaam aan het school management.
            Voor een beetje school is een blik slechte docenten goud waard!

          • En nog zelf opgeleid ook!
            Tegenwoordig gaan ze 1-2 dagen per week naar de lerarenopleiding en verder worden ze in de praktijk opgeleid. In veel gevallen dus tot volgzaam schaapje.

            Verander de lerarenopleidingen dan zullen de schoolbesturen uiteindelijk niet anders kunnen dan beter opgeleide docenten aannemen. Krijgt het beroep misschien ook weer aanzien. Is het geen opvangvat meer van mensen die wel graag zouden willen, maar niet kunnen, behalve een lerarenopleiding en daarmee een functie als docent.

          • De politici
            hebben zelf kinderen en weten drommels goed hoe het er voor staat met het onderwijs.
            Ze zijn niet in staat om de Gordiaanse knoop te ontwarren en maken er daarom maar een Augias stal van.
            Ze houden goedkope praatjes voor het publiek inplaats van zich de Duitse les ter harte te nemen en hun werk te doen:
            Vielleicht sollten alle Politiker mal eine zweijährige Talkshow-Pause einlegen. Jedenfalls hat die beachtliche Präsenz von Politikern in immer mehr Talkshows keine Verbesserung des Ansehens der Politiker bewirkt.

          • Ermee bekend?
            Ik denk niet dat de politici drommels goed weten hoe het ervoor staat. Veel van hun kinderen groeien op in luxe witte wijken en gaan naar scholen met besturen die te maken hebben met hoogopgeleide kritische ouders. Ook deze besturen denken aan de instroom en passen hun bezetting aan die wensen aan. Mijn buurvrouw werkt bij zo’n school en daar worden docenten na hun eerste jaar ontslagen als ze niet voldoen aan de eisen van de ouders. Ons bestuur overbluft met mooie taal de ouders die veelal onvoldoende ontwikkeld zijn om adequaat te reageren. Schelden en dreigen met fysiek geweld kunnen deze ouders wel erg goed (en zo ook hun kinderen), maar dat levert geen kwaliteitsverbetering. Geen van mijn collegae heeft zijn/haar VMBO-kinderen naar deze school. Hun kinderen gaan naar hoogopgeleide-ouders scholen.

            Politici kennen de verschillen tussen de scholen wel, maar wijten deze vooral aan de taalachterstand, niet aan het onderwijssysteem.

            Wie zou zijn/haar kinderen naar de school laten gaan waarbij hij/zij werkt?

          • Te weinig privacy
            voor beide partijen, verder vind ik het lood om oud ijzer. Ik heb mijn zoon van zo’n school met witte en hoogopgeleide ouders afgehaald: vond het waardeloos. Het enige wat ze daar wilden, was leerlingen die ook maar enige extra begeleiding nodig hebben, al is het omdat ze een chronische ziekte hebben waardoor ze wel eens iets missen, zo snel mogelijk lozen. De school was zich hinderlijk bewust van het feit dat er elk jaar te veel aanmeldingen zijn: daar was men zich naar gaan gedragen. Wat betreft omgang met de leerlingen, had het veel weg van een militaire academie.
            Mijn zoon ging glansrijk over naar de tweede, maar ik ben principieel tegenstander van deze aanpak.
            Terecht heeft de inspectie hierover een kritische opmerking in het schoolrapport gezet. Of de schoolleiding er iets mee zal doen, betwijfel ik ten zeerste.
            In mijn tijd was het een leuke school, waar je veel leerde en waar niet zo’n rare, neerbuigende toon tegenover de leerling werd aangeslagen. Maar nu is de leerling er niet meer dan ‘just another brick in the wall’. Niet motiverend.

          • Als politici
            nu nog niet weten hoe het ervoor staat, doen ze geen moeite. Dat kunnen ze allang weten en dat horen ze dus ook te weten. Als ministers alleen op eigen ervaringen afgaan, deugen ze niet voor hun ambt.

          • Ik citeer
            WIMBY/ De Volkskrant / 25 mei 2007 / p11:
            Zowel de politiek als de mensen uit de praktijk hebben de macht over onderwijs en zorg zo goed als verloren (aan de toevloed van van adviesbureau’s, interimmanagers en consultancies die zich toeleggen op onderwijs). Hoe kan de realiseringsmacht worden teruggegeven aan de mensen in wier direct belang het is?
            Met dank aan de PvdA politici, Wallage en Netelborst voorop, die grootschaligheid en efficiëncy als Leitmotif hebben ingevoerd.

          • als we dat bij voetbal ook “gelukkig” vinden
            dan wordt het nooit wat met “Ballen Vooruit”.
            De oplossing ligt voor de hand: verdeel al die c-tjes in c1, c2, c3. Zo gaat elk groepje nog steeds zo snel als het langzaamste lid, maar zijn alle groepjes op één na sneller dan in de eerdere situatie.
            En als niet alleen “Ballen Vooruit” dat doet, maar maar de andere verenigingen ook, dan kunnen de c5-jes tegen elkaar spelen en wedstrijden winnen.

            Oh ja… Keesje kan natuurlijk als hij de geest krijgt en als een God gaat voetballen zonder enig probleem van de c5 naar de c2 worden geplaatst.

            Iedereen gelukkig en alle voetbal op een hoger niveau. Durf het bijna niet te zeggen, maar dit lijkt nou op een win-win situatie.

  8. Vraag van Hanke
    Wie zou zijn/haar kinderen naar de school laten gaan waarbij hij/zij werkt?

    Ik, MAARRRRR……. alleen als ik zelf zou mogen bepalen wélke docenten les aan mijn kind zouden mogen geven.

    • Nee
      Principieel niet doen; je kinderen op dezelfde school als waar je zelf werkt. Het geeft vroeg of laat problemen door de dubbelrol die je dan krijgt. Jij weet teveel van de gang van zaken op school en je collega’s; je kinderen profiteren daarvan; en zelf kun je terecht komen in loyaliteitsconflicten tussen de ouderrol en die van docent/collega. Je kinderen hebben ook bij verschillende scholen al een groot voordeel als ze een ouder hebben die ook docent is.

Reacties zijn gesloten.