Er is binnenkort een debat over arbeidsproductiviteit. Als ik zie wie er komen spreken, kan ik de conclusie alvast geven: de Nederlandse leraar kan veel productiever. www.onderwijsarbeidsmarkt.nl/menu-up/sbo-agenda/28-04-debat-arbeidsproductiviteit-in-het-onderwijs/ Gaat er iemand van BON naar toe?
Reacties zijn gesloten.
Arbeidsproductiviteit
Aangezien het debat op een woensdagmiddag is kan er wellicht een basisschoolleraar heen (andere leraren moeten ook op woensdagmiddag gewoon werken). Hoe was het ook al weer: wij praten over u zonder u…
Lopen al die leraren ook nog een gratis toegangskaartje voor de hermitage mis. Nou ja, gratis, betaald uit de onderwijspot door leraren en leerlingen af te knijpen.
Stichting van het Onderwijs
Op dezelfde website gevonden: de oprichting van een Stichting van het Onderwijs. Weet iemand daar meer van, behalve dat die Stichting er kennelijk komt?
Re: Stichting van het onderwijs
Er staat het 1 en ander op de website van de besturenraad (die overigens niet meedoet). Op leroweb staat ook nog iets en op de website van de HBO-raad is een vacature voor een beleidsadviseur voor deze stichting van het onderwijs te vinden.
De onderwijsbonden en sectorraden (‘werkgevers’) liggen inmiddels zo overduidelijk met elkaar in bed (daarbij de leraren en leerlingen negerend) dat het volgende citaat uit Animal Farm (George Orwell) mij passend lijkt:
The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which.
Nogmaals Stichting van het Onderwijs
De NRC heeft een artikel over deze Stichting van het Onderwijs. Met onder andere een link naar een ScienceGuide interview met Voorzitter Noorda.
Mooie kop
Mooie kop bij het nrc-artikel: nieuwe kleilaag. Leuk commentaar ook: nieuwe bureaucratische instelling opgericht om bureaucratie te bestrijden………………..
Ook
Trouw bericht over deze nieuwe “bond van raden”.
Zou BON ook worden uitgenodigd voor deze bonsraad?
spelen met overheidsgeld
De arbeidsproductiviteit kan hoger, alweer? Vertel dat aan de basisschooljuf die nu al het gevoel heeft dat het werk haar boven het hoofd groeit, en dat met ‘passend onderwijs’ nog in het vooruitzicht. De zoveelste hoeveelheid kletspraatjes gefinancierd door de belastingbetaler.
Conclusie zal zijn dat het nog te vroeg is voor conclusies, en dat nader onderzoek nodig zal zijn.
Dat er misschien wel, of misschien ook niet, iets aan prioriteiten moet worden veranderd, dat de leraar wel gewaardeerd moet worden, maar misschien wel of misschien ook niet meer begeleiding kan gebruiken, dat we misschien wel, of misschien niet, kritischer naar onze verwachtingen moeten kijken, dat er misschien wel, of misschien niet, efficienter gewerkt zou kunnen worden waarbij misschien wel of misschien niet over een andere beloningsstructuur zou kunnen worden nagedacht waarbij extra prikkels misschien wel of misschien wel niet kunnen zorgen voor grotere doelmatigheid, hoewel natuurlijk wel, of misschien niet, moet worden afgesproken wat we onder doelmatigheid dan eigenlijk verstaan; enz. enz.
Hoe vaak we dit geleuter al niet hebben meegemaakt.
afknijpen die handel
Organisaties die zich nooit hebben verzet tegen de enorme stroom plannen en evaluaties die leerkrachten op papier dienden te zetten (naast hun lesgeven) en tegen het adaptief onderwijs, WSNS en ‘passend onderwijs’, beginnen nu over ‘arbeidsproductiviteit’ te leuteren. Ze verdienen pek en veren.
Denk alleen al aan iets als het GIP-model voor zelfstandig werken, met z’n ‘uitgestelde aandacht’, z’n ‘zelfstandig problemen oplossen door kinderen’, reflectie door klassenconsultaties, ‘autonomievergroting door het kind’, z’n klassenmanagement, z’n ‘betere pedagogische benadering’, z’n ‘beoordelen van jezelf door de leerling’, en wat dies meer zij.
Zelfstandig werken als recept voor grotere inefficientie, meer is het niet.
GIP?
Global Initiative on Psychiatry on dissidents and madness
GIP betekent
GIP= Groeps- en Individueel gericht Pedagogisch en didactisch handelen van de leerkracht.
Het is een instrument afkomstig uit het speciaal onderwijs om klassenmanagement zichbaar te maken en kinderen te leren wanneer ze aan de beurt zijn. Dit als middel om te voorkomen dat de aandachtvragers altijd aandacht krijgen en de stille kinderen daar onder lijden. Ook om te zorgen dat een groep kinderen de leraar de benen onder zijn kont uit kan laten rennen om vragen te beantwoorden en niet meer in staat is om zijn les te plannen. Het schaft duidelijkheid omtrent het leerkrachtgedrag aan kinderen doordat de leerkracht voorspelbaar wordt voor kinderen. Voor veel kinderen in het speciaal onderwijs is die voorspelbaarheid nodig om zich veilig te voelen en om gedragsstoornissen te kunnen sturen.
Deze methode werd vervolgens ook ingezet op reguliere basisscholen om kinderen te leren omgaan met zelfstandig verwerken van leerstof. Het is gekomen doordat veel kinderen thuis niet emer leren op hun beurt te wachten en meteen alle aandacht op eisen. In een klas is zulk gedrag niet hanteerbaar.
Dit systeem maakt dat alle kinderen de aandacht krijgen die hen toekomt. Ook de kinderen die “goed” zijn of “stil” zijn en “teruggetrokken” zijn en het is mogelijk om in dit systeeem extra aandacht in te bakken voor kinderen die deze extra aandacht nodig hebben vanwege een beperking.
besturenraad is tegen
Bron Besturenraad
Stichting van het Onderwijs overbodig nieuw overlegcircuit
Met de Stichting van het Onderwijs roepen de sectorraden en de onderwijsbonden een overbodig overlegcircuit in het leven. “Schoolbestuurders zitten niet te wachten op een nieuw orgaan dat waarschijnlijk als een Poolse landdag zal functioneren”, reageert Wim Kuiper, bestuursvoorzitter van de Besturenraad. “Ze moeten zich kunnen concentreren op hun kerntaak: goed onderwijs voor hun leerlingen en studenten.”
Schoolbestuurders worden volgens Kuiper toch al te veel van hun eigenlijke werk gehouden door “praatsessies” van allerlei overlegorganen. “Hier doen wij als Besturenraad dan ook niet aan mee. Het onderwijs is niet gebaat bij meer geïnstitutionaliseerd overleg maar bij flexibele en slagvaardige samenwerkingsverbanden die echt iets voor de dagelijkse praktijk van onderwijsinstellingen bereiken.”
Zonder weer een nieuw overlegorgaan zijn de diverse onderwijsorganisaties heel goed in staat om afzonderlijk en in wisselende samenwerkingsverbanden het gezamenlijke belang van het onderwijs onder de aandacht te brengen, vindt Kuiper.
Grote ambities
Walter Dresscher, bestuurslid van de Stichting van het Onderwijs, koestert echter grote ambities voor het kersverse overlegorgaan, dat op 22 maart 2010 van start gaat. “Met de minister van Onderwijs zitten we als organisaties al vaak genoeg aan de overlegtafel, die zullen we dus passeren. Wij willen als Stichting van het Onderwijs direct met de premier van gedachten wisselen over het kabinetsbeleid”, zei hij 2 maart tijdens een bijeenkomst in Eindhoven.