Aantal studenten Duits stijgt

Het Brabants Dagblad meldt dat het aantal studenten Duits weer stijgt. Ironisch genoeg voegt de krant eraan toe dat hun toekomstperspectief gunstig is: meer dan de helft vindt werk buiten het onderwijs.

——————————————————————————-

“In september vorig jaar stonden achthonderd mensen ingeschreven als student Duits. Het aantal is de laatste paar jaar verdubbeld. Dat valt echter in het niet bij de jaren zeventig, toen duizenden studenten Duits studeerden.

In de jaren tachtig en negentig daalde het aantal studenten drastisch: in 1995 kozen er nog 142 voor Duits, in 2001 nog slechts 59. Germanisten wijten het verval niet zozeer aan het slechte imago van Duitsland.
Zij geven de invoering van de tweede fase in het middelbaar onderwijs de schuld: door versnippering en te weinig aandacht voor de cultuur achter de taal, zouden nog maar weinig scholieren voor een andere taal dan Engels kiezen.

Het toekomstperspectief voor studenten Duits is anno 2007 gunstig: 60 procent vindt een baan buiten het onderwijs (vertaler, journalist, voorlichter) en eenderde verdient een paar jaar na het afstuderen al meer dan 36.000 euro per jaar.”

4 mei 2007, bron