De Tweede Kamer is ontstemd over de suggestie van minister Plasterk (PvdA) van Onderwijs dat leraren zelf iets kunnen doen aan de werkdruk die ze ervaren, door een deel van het werk te verschuiven naar hun vakantieperiode. ‘De lange vakantie is nog het enige waarop het leraarsvak zich positief onderscheidt’, vindt PvdA-Kamerlid Marriëtte Hamer. De werkdruk is volgens haar een gecompliceerd probleem. ‘We moeten ons niet laten verleiden tot kleine oplossingen.’
Ook CDA-Kamerlid Jan-Jacob van Dijk is niet blij met de opmerkingen van Plasterk. ‘Dit is precies waarom er een commissie komt die de werkdruk gaat onderzoeken en oplossingen gaat bedenken. Laten we dat vooral aan hen overlaten.’ Volgens Van Dijk is de werkverdeling over het jaar bovendien iets van werkgevers en werknemers in het onderwijs. ‘Het ligt niet op op het bordje van de minister.’
Volgens de SP hebben Nederlandse leraren het zwaar vergeleken bij hun collega’s in andere landen. Ze geven niet alleen meer uren les, maar staan ook voor relatief grote klassen. ‘We moeten in hen investeren, zodat ze de waardering krijgen waar ze recht op hebben’, vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk.
Hamer van de PvdA vindt dat minister en staatssecretaris minder stringent aan de urennorm moeten vasthouden. Ze pleit voor een bandbreedte waarbinnen scholen het aantal lesuren zelf kunnen invullen. Op dit moment geldt een strikte urennorm van 1040 lesuren per jaar in het voortgezet onderwijs en 850 in het middelbaar beroepsonderwijs. De Onderwijsinspectie controleert dit regelmatig
(Bron: De Volkskrant)
In de NRC
is een discussie gestart over leraren en hun vakanties.
VOS/ABB steunt Plasterk
Bron: Skoeps
VOS/ABB, de koepel voor het bestuur en het management in het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs, vraagt zich af waarom CNV Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond ‘direct moord en brand schreeuwen’ als Plasterk de suggestie doet om vakantiedagen in te leveren. “Zeggen dat de werkdruk misschien omlaag kan door leraren wat minder vrije dagen te geven, is vloeken in de kerk.” Volgens VOS/ABB hoeven de bonden zich niet druk te maken, omdat alleen werkgevers- en werknemersorganisaties hierover beslissen.
….
VOS/ABB wijst er op dat het voorstel om vakantiedagen in te leveren niet nieuw is, omdat de Onderwijsraad in 2002 al met een soortgelijk idee kwam.
Ja geweldig idee
… als de minister wil dat er NIEMAND meer in het onderwijs wil werken.
Eisen van docenten
Ik dacht dat het al duidelijk was, maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen:
– maximaal 20 lesuren bij een volle baan
– maximaal 22 leerlingen per klas
– ons minimale salaris stevig verhogen
– geen oneigenlijke taken als surveillance, schoonmaak of politierecherche
– herstel van speciaal onderwijs en uitvalsvoorzieningen
– geen didactiekwijzigingen zonder bewezen verbetereffecten
en dan wil IK best eens praten over vakantievermindering. Onderschat overigens de vakanties in het bedrijfsleven niet hoor. In de meeste bedrijven is 35 tot 40 dagen per jaar gangbaar en niet de 25 dagen die ik steeds hoor noemen.
Bij de overheid zijn de vakanties
ook veel ruimer, aangezien er behalve vakantiedagen ook adv-dagen zijn. Een aantal jaren geleden heb ik bij de overheid gewerkt: ik had maar één week vakantie minder dan het basisonderwijs en als ik gewild had, had ik dat ook nog bij elkaar kunnen sparen door langere werkweken te maken.