WOB-verzoek bevoegdheidsgegevens op BRIN-niveau ingediend

De VO-raad meldt dat RTL een WOB-verzoek heeft ingediend om de bevoegdheidsgegevens op BRIN- en vakniveau boven tafel te krijgen, sputtert wat over ‘onbetrouwbaar’, maar verwacht dat het ministerie het verzoek wel zal inwilligen.
Indien ja, dan is dat een bijzonder interessante ontwikkeling. Ben benieuwd wat dat teweeg zal brengen. Zullen scholen hun nog studerende docenten ruimer gaan faciliteren? Zullen zij minder geneigd zijn te kiezen de goedkope maar enthousiaste bijklussende tweedejaars student te verkiezen boven de bevoegde leraar met acht jaar ervaring? Gaan ouders de schoolkeuze er (mede) op baseren? Gaan er versnelde routes naar bevoegdheid uit de grond gestampt worden? Gaan we rechtszaken zien van ouders wier kind is gezakt op vakken waarvoor hij onbevoegd les kreeg?
Er kan vanalles gebeuren. Of er gebeurt juist niet zoveel. Ik zie de informatie in ieder geval met belangstelling tegemoet. Welke gevolgen het ook zal hebben, het is in ieder geval een stap naar meer transparantie.

2 Reacties

  1. 11 juni 2015 – “De VO-raad

    11 juni 2015 – "De VO-raad heeft kennisgenomen van een verzoek dat RTL in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) bij het ministerie van OCW heeft ingediend ten aanzien van bevoegdheidsgegevens in het voortgezet onderwijs. Eind maart 2015 zijn er bevoegdheidsgegevens op sectorniveau gepubliceerd, op basis van IPTO2013 [Integrale PersoneelsTelling Onderwijs]. OCW zal RTL in het kader van de Wob binnenkort de bevoegdheidsgegevens verstrekken op school- en vakniveau. De VO-raad plaatst kanttekeningen bij de mogelijke interpretatie van IPTO-gegevens op brin-niveau."

    "Het is de verwachting dat RTL schoolspecifieke percentages onbevoegd gegeven lessen in een ranglijst zal publiceren. In het licht van bovenstaande kanttekeningen vindt de VO-raad echter dat grote voorzichtigheid moet worden betracht bij het trekken van conclusies over bevoegdheidsgegevens op brin-niveau. De IPTO-gegevens bieden geen ruimte voor schoolspecifieke verklaringen van (on)bevoegdheidspercentages en over de omstandigheden waarbinnen besturen en scholen keuzes maken met betrekking tot de inzet van personeel, zoals de grote lerarentekorten die er in sommige regio’s zijn. De VO-raad is daarom van mening dat de IPTO-gegevens niet geschikt zijn om scholen te beoordelen of met elkaar te vergelijken."

  2. Als Paul meent dat de ipto

    Als Paul meent dat de ipto-gegevens niet geschikt zijn is dat juist een reden om ze te gaan gebruiken.

    Hij ruikt onraad. Kijken of hij zich daaruit kan redden.

    "Probleem bij politici en veel grote (overheids-) bedrijven is dat er slecht wordt geluisterd naar personeel dat in de onderste lagen het échte uitvoerende werk doet". www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/06/svb_leaks_iii.html

Reacties zijn gesloten.