Tweedegraads bevoegdheid

Ik stuitte op een nieuwsbericht over een nieuwe opleiding aan het “teacher’s college Windesheim” waar men een basisschool- of tweedegraads bevoegdheid mee behaalt, en beide kan ook: “Na de Freshman fase maak je een vervolgkeuze voor de Pabo en/of het voortgezet onderwijs.”

Het programma ziet er op het eerste gezicht mager uit: www.windesheimflevoland.nl/studeren/opleidingen/teachers-college/studieprogramma/

Na een algemeen deel van 1,5 jaar ga je de “craftsman”-fase van 2,5 jaar in. In die tijd moet je niet alleen voldoende vakinhoudelijke en vakdidactische kennis opdoen om, bijvoorbeeld, wiskunde in 3 havo te kunnen geven, maar ook voldoende kennis opdoen van Engels EN, met behulp van een ’taalmaatje’, van nog een tweede vreemde taal, want de opleiding is internationaal georienteerd en je kunt in het buitenland stage lopen.

Allemaal prachtig, maar als dat allemaal in zo korte tijd moet, schiet het wiskunde-specifieke gedeelte er dan niet ietwat bij in? En als dat erbij inschiet, hoe moet dat dan in 4 VMBO of 3 HAVO. Of zelfs in 5 VWO, want niet zelden worden tweedegraders in het eerstegraads gebied ingezet.

Tevens staan bij de toelatingseisen alleen de gewone PABO-toelatingseisen. Ik vraag me af of een student voor bijvoorbeeld scheikunde kan kiezen zonder in zijn vooropleiding eindexamen in scheikunde te hebben gedaan.

Wie, of welke commissie, bepaalt eigenlijk wanneer je een tweedegraads bevoegdheid mag uitdelen?

2 Reacties

  1. Er zijn kennisbases voor de

    Er zijn kennisbases voor de tweedegraadslerarenopeidingen. Veel deskundigen geraadpleegd.

    #rekentoets Ik had eigenlijk niks tegen die realistische rekendidactici, tot ik constateerde dat ze het rekenen zelf afschaftten.

    Comments disabled, rara waarom zou dat nou zijn?

     

     

Reacties zijn gesloten.