Professional

Er zijn van die woorden waarvan je je plotseling realiseert dat ze niet goed terecht gekomen zijn. Toen ze nog klein waren was het geen werkelijk probleem. Natuurlijk, wat eigenaardig soms, zo’n woord. Maar die eigenaardigheid is eigenlijk vooral aardigheid. Laat zo’n woord toch, laat het zichzelf ontwikkelen en vertrouw erop dat het met voldoende liefde en zorg goed terecht komt.
Maar dan word je wakker er merk je dat er iets mis is. Foute vriendjes. En in no-time gaat zo’n woord de verkeerde kant op.

Professioneel (professional) is zo’n woord. Het betekent eigenlijk gewoon vakman of iemand die iets beroepsmatig uitvoert. Maar van het ene op het andere moment hangt er een andere geur aan. NIet prettig.
In plaats van vakkundig wordt professioneel nu geassocieerd met volledig passend in de werkorganisatie. Luisterend naar elke procedure en baas en vooral niet verder kijkend dan de neus lang is.

En alles wat je in het verleden hebt gezegd of geschreven, overal waar het woord professioneel is gebruikt, is met terugwerkende kracht de betekenis veranderd.
Niet enkel newspeak, maar ook geschiedvervalsing. Niet meer gebruiken dat woord.

5 Reacties

  1. Gepreek
    Vroeger kon je ook ‘professie doen’. Daarna was je priester en mocht je preken. Misschien bedoelen ze dat?

  2. Professioneel = geldverdienen
    Professioneel = geldverdienen. Dan is een professional ? Juist.

    Als variatie op de tekst onder de link:
    Professioneel onderwijzen is in het algemeen een vorm van onderwijs verzorgen waarbij de onderwijzers geld ontvangen voor hun activiteiten. In de geschiedenis betekent dit in het Noord Amerikaanse en Europese professionele lesgeven, dat de uitslag van te voren is besloten. De term professioneel les geven of pro-teaching is zo ontwikkeld, dat hij nu vrijwel uitsluitend refereert naar lessen waarbij de uitslag van te voren bepaald is, wat ook wel rendement genoemd wordt. Modern professioneel onderwijzen bevat meestal laissez faire en andere technieken, die zijn gemodelleerd naar verschillende vormen van wereldwijd lesgeven en onderwijssstijlen.

  3. Dwars?
    Ben ik nou zo dwars? Voor mij heeft het woord wel een positieve klank. Ik ken het uit de tijd dat ik in Amerika zat. Met professional werd niet zomaar een vakman/vrouw bedoeld, maar een hoog opgeleide persoon. Deze kan alleen goed functioneren als hij/zij een hoge mate van autonomie én daadwerkelijke invloed op de inhoud en de organisatie van het werk heeft. Dat is eigen aan de professional en kan verschillen van de ‘vakman’ die ook gewoon op de steiger kan staan en alleen opdrachten moet uitvoeren zoals de baas het zegt.
    Ik ken geen goede equivalent van professional in het Nederlands. Het heeft dus ook een andere betekenis dan een ‘prof’ bij het voetballen (die kan wel een professional zijn, maar het prof-zijn betekent vooral dat je betaald wordt voor je hobby)
    De vakliteratuur van personeelswerkers ging er ook altijd vanuit dat leiding geven in een professionele organisatie op een totaal andere manier moest plaats vinden, dan het leiding geven aan een ander soort organisatie.

    • Laten we de zaken gewoon bij hun naam blijven noemen.
      Het woord professional is meestal een dekmantel voor iemand die zich wil onttrekken aan het oordeel van de buitenwacht: ik ben de professional, dus ik doe het goed, dus uw kritiek is niet gerechtvaardigd.

Reacties zijn gesloten.